Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Kit EFS 18-55 vs 17-40L

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    skad masz takie informacje? zrobilem tym szklem kilka tysiecy zdjec (pewnie kolo 10k)w bardzo roznych warunkach i na zadnym nie mam problemu z CA! powtorze: na zadnym...
    Mam tez kita i wiem tez jak on sie sprawuje...
    Potwierdzam, również nie stwierdziłem na swoich zdjęciach z 17-40/4 problemów z CA. Pewnie najwięcej o tym piszą Ci co nigdy tego szkła nie mieli. Jest jeszcze taka możliwośc, że ktoś trafił na "ułomny" egzemplarz.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Potwierdzam, również nie stwierdziłem na swoich zdjęciach z 17-40/4 problemów z CA. Pewnie najwięcej o tym piszą Ci co nigdy tego szkła nie mieli. Jest jeszcze taka możliwośc, że ktoś trafił na "ułomny" egzemplarz.

Mam oby trzy - 17-40,18-55,28-75 ...

17-40/4 - to najszybszy autofokus, moge go bez obawy załozyc do analoga i po 2 latach tyrania wygląda jak z pudełka
    mrwr - piasek i deszczyk mam gdzies;
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie

Domyślnie

skad masz takie informacje? zrobilem tym szklem kilka tysiecy zdjec (pewnie kolo 10k)w bardzo roznych warunkach i na zadnym nie mam problemu z CA! powtorze: na zadnym...
    Mam tez kita i wiem tez jak on sie sprawuje...
    i pewno nie jesteś dendrologiem fotografującym drzewa, aby dopatrzyć się CA...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zrobiles swoim egzemplarzem kilka tysiecy zdjec. A czy to od razu oznacza, ze zaden egzemplarz 17-40 4L nie ma prawa miec problemow z aberracjami? Czy tez ze tylko twoj jest na pewno przez ciebie sprawdzony?

Moj felerny egzemplarz , ktory wymienilem juz na mniej felerny (majac po drodze 17-35 2.8 L) . Zdjecia z mojego sprzetu ale nie ja robilem (DUZE fotki, ok 3MB sztuka):

http://vitez.ceron.pl/17-40-1.jpg
    http://vitez.ceron.pl/17-40-2.jpg

Te zdjecia przedstawilem tylko jako dowod ze MOZE trafic sie 17-40 z aberracjami.
    Ale absolutnie nie zgodze sie ze zdaniem ze "ten model szkla miewa problem z aberracjami" . Nie. W przypadku tego szkla to kwestia bardzo rzadka i indywidualna. Co innego taki 85 1.8 .

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arth
    Na pewno jest duża rozbieżność między egz 17-40, ale z całą pewnością w kitach jest dużo większy rozrzut. Nie mam kita (znajomy ma),
    W kwestii rozbieznosci w kitach - mialem cztery, wszystkie serii II z numerem ser. zaczynajacym sie od 9... Wszystkie jeden w jeden bardzo przywzwoite (uwzgledniajac naturalne ograniczenia). Z lektury na forum zaczynam odnosic wrazenie, ze narzekaja glowie ci co maja nr. ser. zaczynajace sie od 1... Ale moze to tylko wrazenie.

Tak czy owak, porownywanie kita do 17-40L jest w sumie troche chyba niepowazne...:rolleyes:
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mój jest bardzo ok i w porównaniu do kit-a to nie ma co porównywać
    5d + L plecak

PASTOR
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    ...Tak czy owak, porownywanie kita do 17-40L jest w sumie troche chyba niepowazne...:rolleyes:
    Jak juz wspomnialem nosze sie z zamiarem ( i nie tylko ja... ) wymiany jednego szkla na drugie - wiec porownania sa chyba jak najbardziej wskazane.
    Lepiej wiedziec czego mozna sie spodziewac...

Roznice w jakosci zdjec - ta porownac moga tak naprawde posiadacze tych obiektywow - moze ktos ma jakies testy, ktore robil zaraz po zakupie ?
    Ostatnio edytowane przez PASTOR ; 23-03-2006 o 23:01

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zrobiles swoim egzemplarzem kilka tysiecy zdjec. A czy to od razu oznacza, ze zaden egzemplarz 17-40 4L nie ma prawa miec problemow z aberracjami? Czy tez ze tylko twoj jest na pewno przez ciebie sprawdzony?
    Jesli chociaz jeden egzemplaz jest dobry to nie mozna mowic ogolnie ze 17-40 ma problemy z CA, zawsze byles daleki od generalizowania i wyciagania wnisoskow na podstawie jednego obiektywu, tymczasem znaczniue wiecej jest uzytkownikow zadowolonych z tego szkla niz nie zadowolonych... dlaczego teraz generalizujesz?

czyzby pkt widzenia zalezal od punktu siedzenia (z perspektywy felernego 17-40)?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf
    17-40/4 - to najszybszy autofokus, moge go bez obawy załozyc do analoga i po 2 latach tyrania wygląda jak z pudełka
    mrwr - piasek i deszczyk mam gdzies;
    i to są chyba najważniejsze zalety 17-40 - optyczne różnice są dużo mniej widoczne.

sam się długo zastanawiałem, co wybrać (17-40 kontra 18-55) i wybrałem to, co widać. kit był jak to kit, a w 17-40 zawsze coś mi przeszkadzało: że pierścień zoom'a jest taki mały, za blisko aparatu i w 350D ciężko go chwycić pod kukułką, że obraca się w drugą stronę, że 40 na długim to trochę mało, i że trzeba jeszcze extra wydać kasę na osłonę p.słoneczną (ta w zestawie jest do FF, co przy cropie niewiele jest warte). poza tym cena 3000 kontra 250

i nie żałuję, trafił mi się bardzo dobry kit (dzięki Cichy! ;-))
    teraz bardziej mi przeszkadza jego wygląd (obciach) niż jakość i osiągi.

wg mnie już większy sens ma zamiana 50/1.8 na 50/1.4

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Te zdjecia przedstawilem tylko jako dowod ze MOZE trafic sie 17-40 z aberracjami.
    Vitez, a widziałeś, że ktoś cyknął te fotki na ISO 1600? (przy 1/4000 sek)
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

@mxw

A ja trochę z innej beczki...
    Jak sprawuje Ci się szkło 75-300?

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów