Potwierdzam, również nie stwierdziłem na swoich zdjęciach z 17-40/4 problemów z CA. Pewnie najwięcej o tym piszą Ci co nigdy tego szkła nie mieli. Jest jeszcze taka możliwośc, że ktoś trafił na "ułomny" egzemplarz.Zamieszczone przez Jac
Potwierdzam, również nie stwierdziłem na swoich zdjęciach z 17-40/4 problemów z CA. Pewnie najwięcej o tym piszą Ci co nigdy tego szkła nie mieli. Jest jeszcze taka możliwośc, że ktoś trafił na "ułomny" egzemplarz.Zamieszczone przez Jac
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Zamieszczone przez Robson01
Mam oby trzy - 17-40,18-55,28-75 ...
17-40/4 - to najszybszy autofokus, moge go bez obawy załozyc do analoga i po 2 latach tyrania wygląda jak z pudełka![]()
mrwr - piasek i deszczyk mam gdzies;
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Zrobiles swoim egzemplarzem kilka tysiecy zdjec. A czy to od razu oznacza, ze zaden egzemplarz 17-40 4L nie ma prawa miec problemow z aberracjami? Czy tez ze tylko twoj jest na pewno przez ciebie sprawdzony?Zamieszczone przez Jac
Moj felerny egzemplarz , ktory wymienilem juz na mniej felerny (majac po drodze 17-35 2.8 L) . Zdjecia z mojego sprzetu ale nie ja robilem (DUZE fotki, ok 3MB sztuka):
http://vitez.ceron.pl/17-40-1.jpg
http://vitez.ceron.pl/17-40-2.jpg
Te zdjecia przedstawilem tylko jako dowod ze MOZE trafic sie 17-40 z aberracjami.
Ale absolutnie nie zgodze sie ze zdaniem ze "ten model szkla miewa problem z aberracjami" . Nie. W przypadku tego szkla to kwestia bardzo rzadka i indywidualna. Co innego taki 85 1.8.
W kwestii rozbieznosci w kitach - mialem cztery, wszystkie serii II z numerem ser. zaczynajacym sie od 9... Wszystkie jeden w jeden bardzo przywzwoite (uwzgledniajac naturalne ograniczenia). Z lektury na forum zaczynam odnosic wrazenie, ze narzekaja glowie ci co maja nr. ser. zaczynajace sie od 1... Ale moze to tylko wrazenie.Zamieszczone przez arth
Tak czy owak, porownywanie kita do 17-40L jest w sumie troche chyba niepowazne...:rolleyes:
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
Mój jest bardzo ok i w porównaniu do kit-a to nie ma co porównywać
5d + L plecak
Jak juz wspomnialem nosze sie z zamiarem ( i nie tylko ja... ) wymiany jednego szkla na drugie - wiec porownania sa chyba jak najbardziej wskazane.Zamieszczone przez marabut199
Lepiej wiedziec czego mozna sie spodziewac...
Roznice w jakosci zdjec - ta porownac moga tak naprawde posiadacze tych obiektywow - moze ktos ma jakies testy, ktore robil zaraz po zakupie ?
Ostatnio edytowane przez PASTOR ; 23-03-2006 o 23:01
Jesli chociaz jeden egzemplaz jest dobry to nie mozna mowic ogolnie ze 17-40 ma problemy z CA, zawsze byles daleki od generalizowania i wyciagania wnisoskow na podstawie jednego obiektywu, tymczasem znaczniue wiecej jest uzytkownikow zadowolonych z tego szkla niz nie zadowolonych... dlaczego teraz generalizujesz?Zamieszczone przez Vitez
czyzby pkt widzenia zalezal od punktu siedzenia (z perspektywy felernego 17-40)?
i to są chyba najważniejsze zalety 17-40 - optyczne różnice są dużo mniej widoczne.Zamieszczone przez tdf
sam się długo zastanawiałem, co wybrać (17-40 kontra 18-55) i wybrałem to, co widać. kit był jak to kit, a w 17-40 zawsze coś mi przeszkadzało: że pierścień zoom'a jest taki mały, za blisko aparatu i w 350D ciężko go chwycić pod kukułką, że obraca się w drugą stronę, że 40 na długim to trochę mało, i że trzeba jeszcze extra wydać kasę na osłonę p.słoneczną (ta w zestawie jest do FF, co przy cropie niewiele jest warte). poza tym cena 3000 kontra 250
i nie żałuję, trafił mi się bardzo dobry kit (dzięki Cichy! ;-))
teraz bardziej mi przeszkadza jego wygląd (obciach) niż jakość i osiągi.
wg mnie już większy sens ma zamiana 50/1.8 na 50/1.4![]()
Vitez, a widziałeś, że ktoś cyknął te fotki na ISO 1600? (przy 1/4000 sek)Zamieszczone przez Vitez
pozdro.,
m.
A ja trochę z innej beczki...
Jak sprawuje Ci się szkło 75-300?