Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Kit EFS 18-55 vs 17-40L

PASTOR
    Guest

Domyślnie Kit EFS 18-55 vs 17-40L

Panowie

Jak to w zyciu uzytkownika canona bywa - stoje przed zakupem pierwszej L - ki - i tu pojawiaja sie pewne pytania - pytania na ktore odpowiedzi udzielic moglby test porownawczy- test ktorego nie znalazlem na forum.
    Zdaje sobie sprawe ze sa to szkla z zupelnie innej pulki - chodzi mi o pokazanie roznicy jakosci optycznej... - czego mam sie spodziewac ?
    Bardzo prosze o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PASTOR
    chodzi mi o pokazanie roznicy jakosci optycznej... - czego mam sie spodziewac ?
    Przelomowej jakosci optycznej w stosunku do 18-55 to sie nie spodziewaj. Akurat pod tym wzgledem te szkla sa moim zdaniem porownywalne.
    Elka poza swiatlem, AF'em i FTM'em ma jeszcze jedna przewage nad 18-55 ...jakosc wykonania!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Był kiedyś test porównawczy w "Fotografii cyfrowej" czterech szkieł, dwie sigmy , kit i eLka. Wygrał obiektyw ... kitowy Nawet mam gdzieś ten numer.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Witam!

Oto test, którego szukasz:
    http://www.fountainphoto.com/2004/05...-vs-ef-s-18-55

No cóż, od L-ki można by chyba wymagać "nieco" więcej

Robert

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob
    No cóż, od L-ki można by chyba wymagać "nieco" więcej
    A czego mozna chciec wiecej od ultra szerokiego zooma? Do robienia zyleciarskich fotek to sa stalki albo rzezniki macro od ekrowy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie porównywałem bezpośrednio kita do 17-40L

Robiłem natomiast porównanie tego ostatniego z Tamronem 28-75/2,8.
    Tamron był ustawiony na 40mm, przymknięty do 4, Lka 40mm, f4

Nie widzialem różnicy na zdjęciach. Co prawda obiektem była gazeta, ale to dobry motyw do testowania ostrości.

Mój Tamron jest prawie ostry od f2,8, przy f4 naprawdę trudno się przyczepić do ostrości (pozdrowienia dla Cichego )

Kita też mam i w porównaniu z Tamronem jest spora różnica na korzyść tego ostatniego

Reasumując: jeśli nie trafisz uszkodzonej Lki, powinieneś dostrzec sporą różnicę w ostrości przy przesłonach 4-5,6.

Różnica (już przy każdej przesłonie) będzie w zdjęciach pod światło. Na zdjęciach z kita przy f 11 (czy 16, nie pamiętam), przy lekkim niedoświetleniu słońce jest sześciokątne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    A czego mozna chciec wiecej od ultra szerokiego zooma? Do robienia zyleciarskich fotek to sa stalki albo rzezniki macro od ekrowy
    Tu się nie zgodzę, nie chodzi tylko o ostrość, bo akurat pod tym względem nie jest (w teorii) najgorzej:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...40_4/index.htm

17-40 ma poważne problemy z aberracją chromatyczną, co jest niezwykle irytujące. Problemem jest także cena. Mamy 2.500 zł (L-ka) kontra 300 zł (kit). W myśl powiedzenia: skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? :-P
    Trochę trywializuję, ale akurat w przypadku tej L-ki jest spora rozbeżność co do ocen, być może wynikająca również z niestabilnej jakości tego szkła.

A tak BTW, czy nie lepiej kupić np. Tamrona 17-35? Jaśniejszy (na szerszym końcu) i sporo (ok. 1.000 zł) tańszy.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Był kiedyś test porównawczy w "Fotografii cyfrowej" czterech szkieł, dwie sigmy , kit i eLka. Wygrał obiektyw ... kitowy Nawet mam gdzieś ten numer.
    Czytałem ten test. IMHO jest on tak samo bzdurny jak porównanie D200 i 5D w wiadomym numerze fotokuriera.

Mówie na podstawie swoich doświadczeń z moim kitem i pożyczanym 17-40L. Czyli albo test w cyfrowej jest lewy, albo jest bardzo duża rozbieżność między różnymi egzemplarzami 17-40

Domyślnie

Na pewno jest duża rozbieżność między egz 17-40, ale z całą pewnością w kitach jest dużo większy rozrzut. Nie mam kita (znajomy ma), ale wczoraj odebrałem 17-40 i mogę powiedzieć tyle, ze w szybkim teście różnice widać niemal już na miniaturkach i to nie tylko w ostrości !! W porównaniu do Tamronka 28-75 jakieś znaczące różnice już trudniej zauważyć (F4), ale tylko na fotkach; 17-40 ma szybszy, pewniejszy AF, nie "betoniarkuje" jak tamronek, w gorszym swietle radzi sobie nieporównywalnie lepiej. itd itp;
    to tylko takie na szybko spostrzeżenia.. pozdr

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rob
    T17-40 ma poważne problemy z aberracją chromatyczną, co jest niezwykle irytujące.
    skad masz takie informacje? zrobilem tym szklem kilka tysiecy zdjec (pewnie kolo 10k)w bardzo roznych warunkach i na zadnym nie mam problemu z CA! powtorze: na zadnym...
    Mam tez kita i wiem tez jak on sie sprawuje...

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów