Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Walka z niebieskim kolorem

Widok wątkowy

Domyślnie Walka z niebieskim kolorem

Witam,

Piszę bo mam Canon EOS 650D i nie umiem w żaden sposób wyeliminować zbyt dużego nasycenia niebieskim kolorem moich zdjęć. Chodzi o to, że na bliskie odległości (to jest około 100m) jestem zadowolony z barw jakie oddaje aparat, ale czym dalej, tym niebieski mnie bardziej dobija. Używam filtra UV oraz filtra polaryzacyjnego żeby w jakiś sposób wyeliminować nadmiar niebieskiego, ale nadal nic...

Przykładowe zdjęcia:

To pierwsze zdjęcie jest wykonywane aparatem SONY Alpha (dalej nie znam modelu - ale to jakiś sprzed 6 lat) - balans bieli na 'chmurka'
    A drugie zdjęcie pochodzi z EOS 650D - balans bieli na 'bezchmurny dzień'. Jak widać kolorystycznie to drugie jakoś mało zadowala, pomimo, że to te same warunki. Najbardziej martwi mnie brak temperatury 5600K bo to właśnie ona mi jest najbardziej potrzebna. 5200K powoduje, że zieleń jest za bardzo 'wyblakła, a 6000K powoduje, że trawa staje się rdzawo-zielona, jakby była jesień. Jak walczyć z tą 'niebieskością', bo nie mam żadnego pomysłu... Chociaż użyliśmy różnych balansów bieli to nie mogłem użyć 'chmurki' ze względu na problem z temperaturami.

Tu jeszcze na dokładkę zbyt niebieska dal (balans bieli ustawiony na 'bezchmurny dzień):

Ostatnio edytowane przez Vincento Futuro ; 03-05-2014 o 20:51

Uprawnienia umieszczania postów