Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Archiwizacja danych w plenerze - jak ?

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Archiwizacja danych w plenerze - jak ?

Cytat Zamieszczone przez dzeej Zobacz posta
    Podałem przykład przesyłu na dysk SSD, ten typ dysku charakteryzuje się ogromnym transferem plików rzędu 400-500 mb/s. Mając taki dysk w malutkim przenośnym lapku, czas diametralnie by się skrócił. Wg. mnie to drogie ale dobre rozwiązanie - szczególnie dla kogoś kto musi obskoczyć wesele i ma mało czasu na backup danych.
    no wlasnie niekoniecznie!

predkosc dysku SSD pozostaje gola teoria w tym zestawieniu. waskim gardlem pozostaje magistrala USB tego lapsa (czy dysku OTG czy telefonu/tabletu). bo nawet wbudowane czytniki kart komunikuja sie z reszta podzespolow wlasnie przez USB, tyle ze jest to fizycznie zlutowane do plytki a nie podlaczone do gniazdka.

to jest w 99% przypadkow USB 2.0, ktorego realna, osiagalna w urzadzeniach mobilnych predkosc siega moze 12-15 MB/s. nie wiecej, a z reguly mniej, proporcjonalnie do pojemnosci baterii w urzadzeniu

na dobrym stacjonarnym kompie z czytnikiem USB 3.0 albo FireWire i szybkim zrodlowym nosnikiem danych (dysk zewnetrzny, karta UDMA) mozna wyciagnac wieksze predkosci, ale to nadal nie zbliza sie nawet odrobine do tego, co wewnetrzny dysk SSD wyciaga po magistrali SATA.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Są chyba lepsze rozwiązania....., podwójne karty w puszce !
    z checia dam Ci dolutowac slot CF do mojego 6D, jesli zagwarantujesz, ze aparat nadal bedzie dzialal jak dziala.

bo zamieniec 6D na korpus, ktory ma podwojny slot - to nie jest dla mnie wygodniejsze rozwiazanie niz backup na komorke/tablet...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-05-2014 o 12:12
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów