Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z filmowaniem 7d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Problem z filmowaniem 7d

Proszę o pomoc związaną z filmowaniem. Otóż niezależnie od jakości filmu aparat chce zarejestrować jedynie około 12- 13 minut nagrania. Karta CF 16GB , szybkość karty 266x ,pusta , formatowana ( próbowałem też na karcie SDHC x10 także 16GB w przejściówce). Gdzie jest mój błąd ? Zgodnie z instrukcją, powinieniem nagrać 29,59 minut.

dawniej jas_rambo

Domyślnie Odp: Problem z filmowaniem 7d

"EOS 7D pozwala kręcić filmy w trybie Live View z rozdzielczością - 1920 x 1080 (Full HD). Długość pojedynczej sekwencji w rozdzielczości Full 1080p HD może wynosić maksymalnie 12 minut, a wielkość pliku 4 GB."

Cytat Zamieszczone przez jas_rambo Zobacz posta
    "EOS 7D pozwala kręcić filmy w trybie Live View z rozdzielczością - 1920 x 1080 (Full HD). Długość pojedynczej sekwencji w rozdzielczości Full 1080p HD może wynosić maksymalnie 12 minut, a wielkość pliku 4 GB."
    Podobnie chyba w przypadku HD czyli 1280x720. Głównym ograniczeniem determinującym czas nagrywania jest wielkość pliku 4BG. Co odpowiada 12 min. filmu HD i Full HD oraz 24 min. dla 640x480.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Ja mam podobny problem... U mnie z kolei jest to 2-3 minuty (czasem mniej) niezależnie od jakości filmu. Karta 16GB, pusta 10 calss przeznaczona specjalnie do aparatów z funkcją filmowania. Rzadko cokolwiek filmuję, więc nie jest to dla mnie większy problem, ale jeśli coś jest źle z moim aparatem, to chciałbym to wiedzieć. Wszak za rok, dwa będę go chciał sprzedać...

Cytat Zamieszczone przez Peter87 Zobacz posta
    Ja mam podobny problem... U mnie z kolei jest to 2-3 minuty (czasem mniej) niezależnie od jakości filmu. Karta 16GB, pusta 10 calss przeznaczona specjalnie do aparatów z funkcją filmowania. Rzadko cokolwiek filmuję, więc nie jest to dla mnie większy problem, ale jeśli coś jest źle z moim aparatem, to chciałbym to wiedzieć. Wszak za rok, dwa będę go chciał sprzedać...
    Tak krótkie czasy filmowania mogą być spowodowane wzrostem temperatury wewnętrznej aparatu. Czy ikonka termometru zmienia kolor na czerwony?
    Inna możliwość to wadliwa karta - może nie nadąża z zapisem i opróżnianiem bufora aparatu? Spróbuj włożyć inną kartę i przetestować.
    A jak zachowuje się aparat, gdy wyłączysz nagrywanie dźwięku?
    www.cobalt.fr.pl

Tak, to dobry pomysł sprawdzić z inną kartą , class 10 to chyba zapis 30mbs może to mało. Ciekawy jestem czy z 6d tez tak jest.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Dziękuję za rady . U mnie faktycznie limit 4GB jest wyjaśnieniem. Niezbyt rozumiem przyczyny tych ograniczeń , ale niestety takie są , sprawdziełm

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Magic Lantern omija ten limit o ile dobrze pamiętam. Limit jest po to, aby aparat nie zrobił się kamerą, co ma wpływ na opłaty licencyjne chyba.
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Karta jest w formacie FAT32. Maksymalny rozmiar pojedynczego pliku w FAT32 to 4 GB (2^32 -1 B)

Cytat Zamieszczone przez muniek Zobacz posta
    .... Ciekawy jestem czy z 6d tez tak jest.
    Z tego co mówi znajomy, to limit 4GB nadal obowiązuje dla jednego pliku (tak jak pisał @nrene jest to ograniczenie systemu TAF32 i jego kompatybilności z FAT16). Jest tylko taka mała różnica, że po jego przekroczeniu aparat (EOS 6D) nie przestaje nagrywać tylko automatycznie tworzy nowy (następny) plik. I ciągłość nagrania jest zachowana.
    Aparat kończy nagrywać po upływie 30min minus 1s - czyli 29min i 59s. Podobnie jest w 5D mkIII.
    www.cobalt.fr.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów