Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: tokina 16-28

Mieszany widok

Exclamation tokina 16-28

Witam. Od dwóch tygodni jestem właścicielem tokiny 16-28. W plenerze robi ostre fotki. Natomiast w pomieszczeniu przy dziennym lub sztucznym świetle ma problemy z ostrzeniem. Przy ustawianiu ostrości automatycznym jak ręcznym skutki są podobne. Przy jednakowej odległości po każdym naciśnięciu spustu migawki szuka najdogodniejszej odległości. Mój canon 15-85 w pomieszczeniu bije go na łeb. A po to mam tokinę aby w pomieszczeniach bez lampy robić fotki (interesuję się architekturą sakralną). Ponadto po odkręceniu obiektywu z korpusu trzęsąc nim coś w nim lekko stuka. Proszę o opinię innych właścicieli. Może tokina jest wadliwa i muszę ją wymienić? Proszę o wypowiedzi.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Odp: tokina 16-28

Problem polega na tym, że obiektyw szuka ostrości i nie może złapać czy może na tym, że ustawia ją nie tam gdzie trzeba? Jeśli to drugie to powszechnie wiadomo, że przy sztucznym/kiepskim świetle wiele szkieł nie trafia w punkt. Jeśli to pierwsze to dla jasności zapytam, czy listki przysłony chodzą prawidłowo, nie blokują się na jakiejś wartości? Ostrzysz na kontrastowych obiektach czy jednolitych?
    Klekot bywa standardem w szkłach używanych, ale w nowym nie powinno to mieć miejsca, a już na pewno nie stukanie czy swobodne latanie czegoś wewnątrz. Tokiny słyną z solidnej budowy, ale w starszych konstrukcjach zdarzają się luzy. Nowsze powinny sprawiać wrażenie monolitu
    5D, stałki, zoomy

Domyślnie Odp: tokina 16-28

Przy sztucznym/kiepskim świetle mój canon 15-85 trafia w punkt wiele razy lepiej jak tokina. Fotki ostrzyłem na kontrastowych i jednolitych obiektach i przesłonę sprawdzałem na różnych zakresach w pełnej zawartości ogniskowych. Ale teraz często przy pracy z tym obiektywem otrzymuję informację "brak przesyłu danych pomiędzy aparatem a obiektywem, wyczyść styki aparatu lub obiektywu (bez rezultatu).
    Dziękuję za informację.
    Pozdrawiam. Chyba jednak wyślę tokinę do serwisu.

Fleder podejrzewam, że ostrość ustawiana jest nie tam gdzie trzeba?
    Ostatnio edytowane przez CESTAW ; 01-05-2014 o 23:18

Uprawnienia umieszczania postów