Witam.
Ostatnio stałem przed wyborem - jaki kupić pasek reporterski do aparatu (czasami dwóch tj. 50D + sigma 17-50 2.8 i 500D z gripem + C 70-210 3,5-4,5 USM).
Szukałem trochę informacji czy warto wydać 310zł za Reporterstrap DualX, czy może kupić DOUBLE QUICK STRAP za 67zł, niestety niewiele konkretów znalazłem.
Zdecydowałem się w końcu na ten tańszy, a jako że miałem chwilowo pożyczony pasek Reportera postanowiłem zrobić małe szybkie porównanie.
Po rozpakowaniu paczki z QUICK STRAP i pierwszych oględzinach zauważyłem od razu kilka mankamentów:
słabe szycie z jednej strony paska do naramiennika. Pasek wchodzi do środka na głębokość około 1,5 cm i przyszyty jest tylko jednym szwem do górnej warstwy (z drugiej strony są 2 szwy na wylot przez cały naramiennik)
Przeszyłem ręcznie igłą z nylonową nitką na wylot i jest OK
Plastikowy zatrzask, który nie wiedzieć po co ktoś tam umieścił (tym bardziej, że jest na plecach), a jego odpięcie spowoduje upadek aparatu.
Zawiązałem pod zatrzaskiem mocnym sznurkiem, a w zatrzask dodatkowo wcisnąłem kawałki gumki do mazania - teraz jego odpięcie wymaga sporej siły, a gdyby nawet się urwał to paski zostają połączone sznurkiem.
Długość paska reguluje się dwoma plastikowymi zapinkami, które nie wzbudzają zaufania, przewlokłem więc pasek dodatkowo przez dziurki w tej klamerce, a koniec podwinąłem i zaszyłem - teraz nie ma możliwości przypadkowego odpięcia, jednak skracanie i wydłużanie paska jest o wiele trudniejsze.
Śruba do mocowania była za długa i nie dało się dokręcić płytki - podłożyłem ocynkowaną podkładkę 6 mm (poszerzaną) i jest OK
To by było na tyle rzeczy które wymagały natychmiastowej poprawy, by móc (w moim odczuciu) bezpiecznie zawiesić aparat na ramieniu.
W komplecie do reportera dostajemy dodatkowo:
- dodatkowe zabezpieczenie (jednak tylko jedno)
- 3 dodatkowe paski pod ramienne
- pokrowiec siatkowy
Mocowanie do body Reportera wydaje się solidniejsze, jednak płytka QUICK STRAP-a daje możliwość przesuwania środka ciężkości przez co możemy sobie (do pewnego stopnia) ustawić w jakiej pozycji wisi aparat.
Obydwa paski można używać jako podwójne jak i pojedyncze. Pasek QUICK STRAP-a łączony jest na plecach rzepą, a z przodu zatrzaskiem, natomiast Reporter tylko na plecach zapinką która jest niewygodna w rozpinaniu.
Reporter ma 2 kieszonki w naramiennikach jednak wydają mi się ciasne i mało funkcjonalne (choć mogę się mylić)
Tak wyglądają po założeniu:
Reporter
Quick Strap
R
Q
R Zapięcie które widać pod szyją jest odwrotnie założene, wpina się do niego dodatkowy pasek mocujący pod ramię.
Q
R
Q
Ogólnie z paska Quick Strap jestem zadowolony. Używałem go na razie jako pojedynczy z 50D i po 14 godzinach z aparatem - żadnych otarć, bólu kręgosłupa itp.
Jest po prostu super.