Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Paski Reporterstrap DualX vs DOUBLE QUICK STRAP

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Paski Reporterstrap DualX vs DOUBLE QUICK STRAP

Witam.
    Ostatnio stałem przed wyborem - jaki kupić pasek reporterski do aparatu (czasami dwóch tj. 50D + sigma 17-50 2.8 i 500D z gripem + C 70-210 3,5-4,5 USM).
    Szukałem trochę informacji czy warto wydać 310zł za Reporterstrap DualX, czy może kupić DOUBLE QUICK STRAP za 67zł, niestety niewiele konkretów znalazłem.
    Zdecydowałem się w końcu na ten tańszy, a jako że miałem chwilowo pożyczony pasek Reportera postanowiłem zrobić małe szybkie porównanie.

Po rozpakowaniu paczki z QUICK STRAP i pierwszych oględzinach zauważyłem od razu kilka mankamentów:

słabe szycie z jednej strony paska do naramiennika. Pasek wchodzi do środka na głębokość około 1,5 cm i przyszyty jest tylko jednym szwem do górnej warstwy (z drugiej strony są 2 szwy na wylot przez cały naramiennik)

Przeszyłem ręcznie igłą z nylonową nitką na wylot i jest OK

Plastikowy zatrzask, który nie wiedzieć po co ktoś tam umieścił (tym bardziej, że jest na plecach), a jego odpięcie spowoduje upadek aparatu.
    Zawiązałem pod zatrzaskiem mocnym sznurkiem, a w zatrzask dodatkowo wcisnąłem kawałki gumki do mazania - teraz jego odpięcie wymaga sporej siły, a gdyby nawet się urwał to paski zostają połączone sznurkiem.

Długość paska reguluje się dwoma plastikowymi zapinkami, które nie wzbudzają zaufania, przewlokłem więc pasek dodatkowo przez dziurki w tej klamerce, a koniec podwinąłem i zaszyłem - teraz nie ma możliwości przypadkowego odpięcia, jednak skracanie i wydłużanie paska jest o wiele trudniejsze.

Śruba do mocowania była za długa i nie dało się dokręcić płytki - podłożyłem ocynkowaną podkładkę 6 mm (poszerzaną) i jest OK

To by było na tyle rzeczy które wymagały natychmiastowej poprawy, by móc (w moim odczuciu) bezpiecznie zawiesić aparat na ramieniu.

W komplecie do reportera dostajemy dodatkowo:
    - dodatkowe zabezpieczenie (jednak tylko jedno)
    - 3 dodatkowe paski pod ramienne
    - pokrowiec siatkowy

Mocowanie do body Reportera wydaje się solidniejsze, jednak płytka QUICK STRAP-a daje możliwość przesuwania środka ciężkości przez co możemy sobie (do pewnego stopnia) ustawić w jakiej pozycji wisi aparat.

Obydwa paski można używać jako podwójne jak i pojedyncze. Pasek QUICK STRAP-a łączony jest na plecach rzepą, a z przodu zatrzaskiem, natomiast Reporter tylko na plecach zapinką która jest niewygodna w rozpinaniu.
    Reporter ma 2 kieszonki w naramiennikach jednak wydają mi się ciasne i mało funkcjonalne (choć mogę się mylić)

Tak wyglądają po założeniu:
    Reporter

Quick Strap

R

Q

R Zapięcie które widać pod szyją jest odwrotnie założene, wpina się do niego dodatkowy pasek mocujący pod ramię.

Q

R

Q

Ogólnie z paska Quick Strap jestem zadowolony. Używałem go na razie jako pojedynczy z 50D i po 14 godzinach z aparatem - żadnych otarć, bólu kręgosłupa itp.
    Jest po prostu super.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 29-04-2014 o 18:31
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Domyślnie Odp: Paski Reporterstrap DualX vs DOUBLE QUICK STRAP

Też się nosiłem z zamiarem zakupu quick strapa, nadal się noszę. Dobrze wiedzieć z góry co warto poprawić, dzięki za porady i zdjęcia!
    5D, stałki, zoomy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

To są wszystko naśladownictwa.
    Oryginał to
    BlackRapid.com Home of The Original Camera Sling™

Jest też wspomaganie do statywu Manfrotto, płytki PL200.
    Wtedy można "na stałe" przymocować tą płytkę do body i nosić na szelce oraz zamiennie wpiąć do szybkozłączki głowicy statywu

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Mam BR i musze powiedziec ze nie mam mu czego zarzucic.

Bywalec Awatar fhumargo
    Miasto
    Łódź

Ja kupiłem rok temu osobiście reportera jako, że jestem z Łodzi.
    Miałem w czym wybrać i profesjonalną obsługę, jestem zadowolony a zapłaciłem niecałe 200złoty.
    Ostatnio edytowane przez fhumargo ; 02-05-2014 o 21:40
    7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Jezu te paski powinny być pod pachą a nie na ramionach ;/ btw polecam wersje Reporter Promax - zapięcie da się odpiąć w jakieś 2 sekundy gdy chcemy zrobić zdjęcie np z wyciągniętej ręki...
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    ...te paski powinny być pod pachą a nie na ramionach...
    Pewnie masz rację. Pasek pożyczyłem na chwilę i nie zwróciłem na to uwagi. Używałem go raz na próbę pojedynczy i ten paseczek odczepiłem całkiem (jako zbędny).
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    btw polecam wersje Reporter Promax - zapięcie da się odpiąć w jakieś 2 sekundy gdy chcemy zrobić zdjęcie np z wyciągniętej ręki...
    Zdecydowanie tak. Podchodziłem sceptycznie, cena nie mała, ale jestem w pełni zadowolony.Wysoka jakość, wyposażenie, możliwość dostosowania do swoich potrzeb.
    Nie mówiąc o świetnej obsłudze klienta, świetny kontakt, a przesyłkę przywieziono mi osobiście (szef firmy miał po drodze) i nie płaciłem za przesyłkę.

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Oryginał to
    jp
    I co z tego? to normalne że pojawiają się tańsze zamienniki,... czy warto płacić 300zł więcej? lub w przypadku quick strapa 500zł? (choć tego trzeba wzmocnić jak pisze Autor wątku)
    Użycie nitki i igły wiele zachodu nie wymaga, jeśli samo zapięcie do body jest solidne - nic nie powinno się stać... reporter wygląda bardzo solidnie i tam chyba nic nie trzeba "modyfikować", a ze znalezieniem celu dla 300zł na pewno nie będzie problemu.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 28-06-2014 o 14:42

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Oryginał to

Jest też wspomaganie do statywu Manfrotto, płytki PL200.
    Wtedy można "na stałe" przymocować tą płytkę do body i nosić na szelce oraz zamiennie wpiąć do szybkozłączki głowicy statywu

jp
    Posiadam Sport i Sport Slim z tym FastenR-T1 pod Manfrotto - nigdzie nie znalazlem info ile to moze utrzymac. Czy gdzies sa takie informacje?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów