Hej,

Sam posiadam C 400 f/5.6 i jestem po testach C 300 f/2.8 IS. Co do głowicy, to ja używam kulowej Manfrotto 498 RC2 Midi. Do 400 f/5.6 nadaje się bardzo dobrze, natomiast z 300tką już nie bardzo, gdyż obiektyw leci niebezpiecznie do przodu i trzeba bardzo uważać. Za to 300tkę miałem możliwość testować na głowicy Triopo DG-3. Tu komfort pracy jest doskonały w moim odczuciu. Natomiast głowica jest bardzo duża i jak czytałem, trzeba poluzować śrubę od ramienia, na którym spoczywa obiektyw, bo chodzi on ze zbyt dużym oporem i takie też miałem odczucie. Co do statywu, to 055XPROB spokojnie wystarcza i o tą część zestawu możesz być spokojny. Ja testowałem na nim 7D + grip + 300 f/2.8 IS + konwerter 1.4 i jest naprawdę ok.

Odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie czatownia, to statyw w takim krzesełku to podstawa. Ja jestem świeżo po sprzedaży takiej czatowni, bo wielkie to i mało mi się przydawało, choć zrobiłem z niej np. taką fotę: BirdWatching.pl - Galeria - ...

Jeśli chodzi o ostatnią kwestię czyli głowice, to według mnie nie ma jednego rozwiązania dla kilku szkieł. Do 300 f/2.8 gimbal to dobre rozwiązanie, gdyż jest to ciężkie szkło. Natomiast do mniejszych, delikatniejszych szkieł, zdecydowanie inna, mniejsza głowica będzie niezbędna.

Pozdrawiam,

Łukasz