Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Technika ustawiania ostrości

Mieszany widok

Domyślnie Technika ustawiania ostrości

Witam
    To mój pierwszy post na tym forum i nie wiem czy odpowiedni dział. Jeśli jest zły to przepraszam.

Ostatnio zakupiłem Canona 50mm 1.4 i mam problem ze sprawnym ustawianiem ostrości. Dotychczas przy ciemnych obiektywach robiłem tak: włączony mam tylko jeden, centralny punkt autofokusa; celuje nim na na to co ma być ostre; wciskam do połowy spust migawki, po czym odpowiednio kadruje. Wszystko było ok przy przysłonach typu 3.5-5.6, lecz przy ok. 1.4 kadrowanie sprawia, że wąska głębia ostrości zauważalnie się przesuwa i w efekcie ostre jest nie to co powinno. Testowałem już ustawianie ostrości na live view poprzez "przesuwany prostokącik" oraz powiększenie fragmentu obrazu - metoda ta daje bardzo dobre rezultaty, lecz jest pracochłonna i niewygodna.
    Spotkaliście się z takim problemem? Korzystacie z jakiś innych technik?
    Z góry dzięki za odpowiedź

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Technika ustawiania ostrości

Pełna dziura i mała odległość daje tak wąską głębię, że bezpieczniej jest chyba użyć jednak bocznych punktów. Fakt, może i łapią dłużej niż centralny, ale łatwiej jest pozostać w strefie ostrości.

Lektura dla Ciebie: http://www.canon-board.info/technika...stroscz-24520/
    Ostatnio edytowane przez Element7th ; 28-04-2014 o 16:01

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez bmarcin2 Zobacz posta
    Witam
    To mój pierwszy post na tym forum i nie wiem czy odpowiedni dział. Jeśli jest zły to przepraszam.

Ostatnio zakupiłem Canona 50mm 1.4 i mam problem ze sprawnym ustawianiem ostrości. Dotychczas przy ciemnych obiektywach robiłem tak: włączony mam tylko jeden, centralny punkt autofokusa; celuje nim na na to co ma być ostre; wciskam do połowy spust migawki, po czym odpowiednio kadruje. Wszystko było ok przy przysłonach typu 3.5-5.6, lecz przy ok. 1.4 kadrowanie sprawia, że wąska głębia ostrości zauważalnie się przesuwa i w efekcie ostre jest nie to co powinno. Testowałem już ustawianie ostrości na live view poprzez "przesuwany prostokącik" oraz powiększenie fragmentu obrazu - metoda ta daje bardzo dobre rezultaty, lecz jest pracochłonna i niewygodna.
    Spotkaliście się z takim problemem? Korzystacie z jakiś innych technik?
    Praktycznie, gdy nie chcesz ustawiać ręcznie, to istnieją tylko 3 sposoby w Twoim przypadku,
    - ten co podał Element7th, z używaniem bocznych
    - w LV z przesuwaniem punktu ostrzenia
    - w programie "zielonym" gdzie puszka sama ustawia ostrość w kilku punktach, trzeba tylko uważać czy Twój jest (czerwony prostokąt) ok

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-04-2014 o 11:39
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez bmarcin2 Zobacz posta
    Korzystacie z jakiś innych technik?
    Inną techniką jest wykorzystanie Magic Lantern z ustawieniem np. pięciu środkowych punktów AF, czy bocznych z jednej lub drugiej strony sceny (można dowolnie to ustawiać).
    Zakładka Focus Patterns/Center selection.

Użycie środkowego punktu jest jak najbardziej wskazane, ponieważ zwykle ma on zwiększoną precyzję ostrzenia dla obiektywów powyżej światła 2,8.
    Owa precyzja wynika z dłuższej bazy pomiarowej oświetlanej przez "większą dziurę".
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 29-04-2014 o 12:06

Jeśli chodzi o kręcące się pary, to kilka razy przełączyłem sobie AF w tryb AI Servo wraz z przesunięciem punktu ostrzenia i powiem, że rezultaty były zadowalające. Dotyczy to dłuższych ogniskowych przy dużym otwarciu przysłony.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

w tym obiektywie AF bardzo słabo działa, jest niestabilny, szczególnie jeżeli obiektyw ma już pare lat (padają elementy mechaniznczne, znana przypadłość 50/1.4). Polecam go (AF) wyłączyć i ostrzyć ręcznie, tylko wtedy potrzebujesz lepszej matówki (tzw. superprecyzyjnej). Lub zmień obiektyw na inny, choć w tej ogniskowej żaden nie ma dobrego AF-a.
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Canon 50/1,4 USM chyba nie jest demonem ostrości. Przynajmniej 2 egzemplarze, które podpinałem do body nie były.
    Może warto domknąć do f/1,8 i korzystać z bocznych p-któw AF. Tylko nie wiem jaką masz puchę i jak czułe są boczne punkty.
    Jak musisz robić tylko centralnym, to rób szerzej i kadruj (docinaj) podczas obróbki na PC.
    W ruchu zawsze lepszy będzie tryb AlServo. Przy bardziej dynamicznych ujęciach możesz robić serią.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów