Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Obiektyw fisheye - pytania

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Obiektyw fisheye - pytania

Wydaje mi się, że brak konieczności ustawiania ostrości bardziej pomaga przy ruchliwych obiektach, niż konieczność jego ustawiania.

Ustawisz sobie obiektyw tak aby cały kadr był ostry.. czyli mniej więcej tak jak pisałem wcześniej, lekko przymknięta przysłona ( powiedzmy 5,6 lub więcej jeśli Ci światło na to pozwala) ustawiasz pierścień ostrości na około 1 metr, i przestajesz się przejmować ustawianiem ostrości...

P.S. Oczywiście minimalna odległość ostrzenia musi być zachowana, chyba wynosi ona koło 30-40 cm od obiektu
    Ostatnio edytowane przez Canonierzysta ; 28-04-2014 o 14:18
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    Wydaje mi się, że brak konieczności ustawiania ostrości bardziej pomaga przy ruchliwych obiektach, niż konieczność jego ustawiania.

Ustawisz sobie obiektyw tak aby cały kadr był ostry.. czyli mniej więcej tak jak pisałem wcześniej, lekko przymknięta przysłona ( powiedzmy 5,6 lub więcej jeśli Ci światło na to pozwala) ustawiasz pierścień ostrości na około 1 metr, i przestajesz się przejmować ustawianiem ostrości...

P.S. Oczywiście minimalna odległość ostrzenia musi być zachowana, chyba wynosi ona koło 30-40 cm od obiektu
    ok to ufam doświadczeniu i zdjęcia z galerii mnie dodatkowo przekonały
    Bardzo dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że uda mi się pochwalić jakimś chociaż drobnym sukcesem...

Pełne uzależnienie

Musisz tez wiedziec ze jak bedziesz chciala zrobic dobry portret postaci (pies, kon, czlowiek) to musisz do niej bardzo blisko podejsc. Wtedy juz trzeba uwazac na ostrosc, ale oczywiscie metoda "f5.6" jest dobra

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów