zerknij w exif... wszystko na 1/1250, kolega walnal sie w opisie
zastanawialem sie chwile co mi nie pasuje w tych zdjeciach, czy to obrobka taka czy co? ale to chyba jednak po prostu krotkie ogniskowe ;]
zerknij w exif... wszystko na 1/1250, kolega walnal sie w opisie
zastanawialem sie chwile co mi nie pasuje w tych zdjeciach, czy to obrobka taka czy co? ale to chyba jednak po prostu krotkie ogniskowe ;]
Fotek z forum nie sciagam zeby ogladac xD bez przesady![]()
SONY
Jeżeli coś mogę zasugerować to trzy sprawy :
- warto prostować zdjęcia, bo praktycznie każde leci mocno w jedną lub drugą stronę. Proste zdjęcie, wydaje mi się, jest przyjemniejsze do oglądania, a w tych warunkach czy to złapanie prostego zdjęcia czy wyprostowanie go na komputerze nie jest specjalnym problemem.
- polecam siedzieć możliwie nisko. Wiem, że były bandy, ale nie wydają się specjalnie wysokie. Im niżej siedzimy tym lepsza perspektywa. Linia horyzontu jest niżej, za zawodnikami nie ma ściany trawy aż do wysokości ich ramion. Dzięki temu jest też wrażenie lepszego odcinania się zawodników od tła, bo za nimi jest to co daleko, a nie to co stosunkowo blisko.
- nie schodzić poniżej 200mm. Wiem, że zazwyczaj jak człowiek usiądzie to raz ma za daleko, raz za blisko, ale mimo wszystko lepiej jest dobrać miejsce do ogniskowej niż ogniskową do miejsca.
Ostatnio edytowane przez Dawid_Gaszynski ; 22-11-2014 o 17:44
@salas doinstaluj sobie dodatek do przegladarki, ja np w firefoxie uzywam takiego ktory pokazuje mi w dole zdjecia dane po najechaniu na nie myszka, ultra wygodne :P
RTSiak jak sie nazywa?uzywam firefoxa wiec chetnie skorzystam
SONY
superowe to jestdzięki!
pozdrawiam![]()
SONY