A ja z racji tego, że nie filmuję, 6D trochę za drogo a 5DII nie do końca mnie przekonywało zdecydowałem się na 1DsmkII. Na razie jeszcze testuję i przyzwyczajam się (na rzie jeden wyjazd w góry i wesele w rodzinie), ale już wiem, że to był dla mnie strzał w 10. W kwestii ISO 5DII dużo więcej nie wnosi w porównaniu do Ds'a a w kwestii obrazka i AF Ds wygrywa. No i jest to w końcu magiczna jedynka ;-)
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
Zlituj się. Co to ma do rzeczy w temacie o którym piszemy?!
Chodzi o to że konkretnym danym przeciwstawiasz "zdaje mi się". Nie da się tak dyskutować, bo to strata czasu. Ja też mogę napisać że moi znajomi głównie używają na ślubach kamer otworkowych - no i co mi zrobisz?![]()
I ileż to razy czytałem akty strzeliste jakie to statystki są kłamliwe, a badania zmanipulowane jak dyskutantowi ich wyniki nie pasują do wygłaszanych tez.
BTW: OT motoryzacyjny wycięty -- Panowie jeśli macie ochotę dyskutować na te tematy to zapraszam do hydeparku. Tutaj proszę nie robić śmietniska.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-08-2014 o 03:07
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Weź 5d C, resztę żonie lub kochance wakację zasponsoruj.
EFM+22mm; 5D+50mm
Wez 5D II i wakacje dla zony. Kochanka pojedzie na drugi rok. Ja od 2 lat mam marka 2, macalem szostke ale nie kusi mnie wymiana.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
6d w porównaniu do 5dmkII kusi nieco wyższym akceptowalnym iso, można kręcić pod 6k i jest porównywalnie do 3,2K w 5D
kalfilm.pl - Fotografia okolicznościowa
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył... - Robert Bresson
ale mozna tez kupic taniej i z calym wyposazeniem Canon EOS 5d Mark II + Battery Grip BG-E6 -OKAZJA! (4527428723) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Witam, jako że miałem 2x 5dII, 6D teraz mam 1Ds II to powiem tak:
5DII ostrość obrazu i kolorki,
6D świetne ISO i kolorki ale już nie tak ostro jak 5DII,
1DsII Kolorki, AF malina i też nie tak ostro jak 5DII.
5DII jak najbardziej na lata jeszcze starczy z jakością, lecz ceny to z kosmosu są przy sklepowym 6D.
W tej chwili chyba 6d nowego bym brał, 5dII trzeba uważać na używane przez filmowców. Już nie chodzi matrycę a o syf i zamęczone mechanizmy klawiszy itd. Nie twierdzę że każdy tak wygląda.
Jeśli chodzi o sprawy ergonomii to każdy użytkownik ma inne preferencje, 6D i 5DII było ok, 1Ds2 to cegła ale daje radę wszędzie
Teraz zajmuję się zdjęciami "żony na spacerze z psem" i chyba poszukam zadbanego 5DC + fajne szkiełko![]()
Pozdrawiam
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".