Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 103

Wątek: Fuji X-T1

Uzależniony

Domyślnie Odp: Fuji X-T1

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Podobnie jak ja z Twojej, nie chcę prowadzić równolegle jałowych dyskusji o wyższości .... wolę robić zdjęcia. Jeżeli dla Ciebie system fuji jest super to bardzo fajnie tylko w jakim celu używasz równolegle systemu Nikona ?
    Ponieważ jest znacznie poręczniejszy, mniejszy, lżejszy a różnic w jakości obrazka w aspektach, które mnie interesują nie dostrzegam. Na wyprawę zdecydowanie wybieram korpus Fuji ze stałką i zoomem w wadze korpusu D800. Tak w dużym skrócie cobyś nie tracił czasu na moje jałowe wypowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ponieważ jest znacznie poręczniejszy, mniejszy, lżejszy a różnic w jakości obrazka w aspektach, które mnie interesują nie dostrzegam. Na wyprawę zdecydowanie wybieram korpus Fuji ze stałką i zoomem w wadze korpusu D800. Tak w dużym skrócie cobyś nie tracił czasu na moje jałowe wypowiedzi
    O przepraszam, nigdzie nie napisałem , że Twoje wypowiedzi są jałowe ... "nie chciałem prowadzić jałowych dyskusji o wyższości ..." tak napisałem , co tego, że system Fuji jest lżejszy i w niektórych sytuacjach bardziej poręczny nawet nie dyskutuję, dlatego mam własnie OMD-EM5 , w mojej ocenie pomimo to jednak nie da się zastąpić jednego drugim .

Uzależniony

Luz, przecież wiadomo, że lubię się czasem trochę posprzeczać
    Tylko, że coraz mniej - w miarę użytkowania systemu Fuji - dociera do mnie argument,jakoby nie da się zastąpić jednego systemu drugim. Dlaczego nie? Co takiego ma w sobie system FF czego nie da Tobie system Fuji na aps-c?
    Wyjeżdzając do dżungli na miesięczną wyprawę postanowiłem sobie, że stawiam wszystko na jedną kartę, pozostawiam całą , 10 kilogramową torbę w domu i biorę x100s z wbudowanym 35/2. Sądzę, że jakoś dałem radę a jedyne co mnie wkurzało to kiepskie zasilanie w Fuji. Brakowało czasem czegoś na miarę portretówki, coby pstryknąć uroczą twarz z rozbebłanym tłem, na podobieństwo tych, jakie robili przyjaciele w podróży swoimi kilogramowymi stałkami na fulfrejmach dorabiając się przy tym niezłego garba
    Z nowym xt1 i trzema szkłami jakie mam obecnie nie byłoby tego problemu.
    Oczywiście, że zawsze znajdzie się zastosowanie w którym jednego systemu nie da się zastąpić drugim. Sądzę jednak, że przy obecnych sprzętach, jak choćby tutułowy xt1, czynnikiem decydującym nie będzie już jakość obrazka a inne kwestie techniczne. Jeden będzie potrzebował szybkiego AF do sportu, inny lepszej ergonomii czy optycznego wizjera. Ja jednak przy swoich zastosowaniach nie widzę przeciwwskazań, dla których nie mógłbym spakować swoje FF korpusy ze szkłami i odesłać je w siną dal na poczet systemu Fuji. Dlatego tak usilnie starałem się z Ciebie wydusić w czym niby ten FF jest tak dramatycznie lepszy od fujikowego cropa bo poza GO jak takiej przewagi nie dostrzegam w jakości samego obrazka.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

poszukałem na allegro, zbyt kosmiczne pieniądze jak dla mnie
    6600 za body z jednym szkłem to dużo za dużo
    moim zdaniem

X-T1 to w tej chwili topowy model Fuji i do tego nowy. Na poczatek warto kupic cos tanszego np. X-E1 + XF18-55 (650 euro), albo X-A1 z podwojnym "kitem" 16-50 i 50-230 za 499 euro. Jak sie spodoba, mozna dokupic troche wiecej, jak nie, strata na odsprzedarzy bedzie niewielka. Nie chce nikogo namawiac do Fuji, bo to taki sprzet, ktory albo sie lubi albo nienawidzi Pamietam, jak po raz pierwszy wzialem X-E1 do reki, od razu wiedzialem, ze bedzie moj Nie boli mnie kulejacy AF (dla moich potrzeb w zupelnosci wystarcza) i smuzacy EVF (jakos nigdy mi nie przeszkadzal, zagladam tam jedynie na moment aby zrobic zdjecie, swiat wole ogladac na zywo ) X-T1 jest z pewnoscia super puszka, ale po krotkiej zabawie stwierdzilem, ze jak na moje potrzeby technicznie nie przerasta az w takim stopniu X-E1 aby ja kupic. Natomiast jej wyglad, no coz, do Fuji przeszedlem ze wzgledu na sentyment do dalmierzy a nie podrobek lustrzanek wiec poczekam na wersje PRO-2 z mam nadzieje nowa matryca i wszystkim tym co oferuje X-T1, poza wygladem.
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jak będę miał +55 na karku to pomyśle o takim lekkim cudaku, teraz zacisnę zęby i będę się tarabanił z moim wielokilowym osprzętem

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    poszukałem na allegro, zbyt kosmiczne pieniądze jak dla mnie
    6600 za body z jednym szkłem to dużo za dużo
    moim zdaniem
    Bez problemu można kupić ponad 1000zł taniej. Niemal w cenie samego szkła, będącego ekwiwalentem w systemie Canona czyli 24-70/4 L IS USM
    Obserwując co ma do zaoferowania konkurencja szczerze wątpię, czy kwota ponad 5 tys zł jest kosmiczna za tej jakości body i szkło nokautujące L'kę 24-105 za 3 tysiaki w każdej dyscyplinie...

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Ja jednak przy swoich zastosowaniach nie widzę przeciwwskazań, dla których nie mógłbym spakować swoje FF korpusy ze szkłami i odesłać je w siną dal na poczet systemu Fuji
    No właśnie ! ,dlaczego tego nie zrobisz ?
    Ciekawi mnie ,dlaczego wszyscy zafascynowani i podekscytowani X-T1 ,nie zamieniają swoich sprzętów na X-T1.
    Gdybym ja oceniał go tak gorąco i teoretycznie jak większość,bez wahania zrobiłbym zamianę.
    Inna sprawa:
    czy dla amatorów fotografików pewnego rodzaju celebra z doborem szkieł ,wielkiego body ,nie jest równie ciekawa,
    wciągająca,interesująca jak dla melomanów czyszczenie płyt analogowych lub wędkarzy(akurat tutaj nie mam przykładu) ,
    lub rowerzystów bijących się o te swoje kasety.

--- Kolejny post ---

Obserwując co ma do zaoferowania konkurencja szczerze wątpię, czy kwota ponad 5 tys zł jest kosmiczna za tej jakości body i szkło nokautujące L'kę 24-105 za 3 tysiaki w każdej dyscyplinie...
    Jako amator ignoruje poczynania zawodowców, ale teraz pewnie rzucą się na ten sprzęt,podkreślam zwrot : w każdej dyscyplinie.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Luz, przecież wiadomo, że lubię się czasem trochę posprzeczać
    Tylko, że coraz mniej - w miarę użytkowania systemu Fuji - dociera do mnie argument,jakoby nie da się zastąpić jednego systemu drugim. Dlaczego nie? Co takiego ma w sobie system FF czego nie da Tobie system Fuji na aps-c?
    Wyjeżdzając do dżungli na miesięczną wyprawę postanowiłem sobie, że stawiam wszystko na jedną kartę, pozostawiam całą , 10 kilogramową torbę w domu i biorę x100s z wbudowanym 35/2. Sądzę, że jakoś dałem radę a jedyne co mnie wkurzało to kiepskie zasilanie w Fuji. Brakowało czasem czegoś na miarę portretówki, coby pstryknąć uroczą twarz z rozbebłanym tłem, na podobieństwo tych, jakie robili przyjaciele w podróży swoimi kilogramowymi stałkami na fulfrejmach dorabiając się przy tym niezłego garba
    Z nowym xt1 i trzema szkłami jakie mam obecnie nie byłoby tego problemu.
    Oczywiście, że zawsze znajdzie się zastosowanie w którym jednego systemu nie da się zastąpić drugim. Sądzę jednak, że przy obecnych sprzętach, jak choćby tutułowy xt1, czynnikiem decydującym nie będzie już jakość obrazka a inne kwestie techniczne. Jeden będzie potrzebował szybkiego AF do sportu, inny lepszej ergonomii czy optycznego wizjera. Ja jednak przy swoich zastosowaniach nie widzę przeciwwskazań, dla których nie mógłbym spakować swoje FF korpusy ze szkłami i odesłać je w siną dal na poczet systemu Fuji. Dlatego tak usilnie starałem się z Ciebie wydusić w czym niby ten FF jest tak dramatycznie lepszy od fujikowego cropa bo poza GO jak takiej przewagi nie dostrzegam w jakości samego obrazka.
    Na pełnym luzie przejdźmy zatem do konkretów :
    1. Jakie masz 3 szkła z XT-1 ?
    2. Do jakich szkieł systemu Nikon chcesz porównywać system Fujifilm ?
    3. Proszę o jakieś sample najlepiej RAW Nikon vs Fujifilm
    Po tym co zobaczę będę mógł lepiej ocenić system Fujifilm.

Z mojej strony widzę i to wyraźnie różnicę w obrazowaniu 5dIII+ 24/1.4II +ZE50/2.0 MP+ ZE100/2.0MP vs OMD-eM5+ 12/2.0 + 25/1.4 panalejca + 45/1.8 jako przykłady proszę załączam sample w wątkach OMD-EM5 :http://www.canon-board.info/sprzet-f...22/index5.html lub http://www.canon-board.info/krajobra...t-blanc-79780/ (Nepal + Lofoty to FF, Alpy + Dolomity FF i micro 4/3.)
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 29-04-2014 o 16:39

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Obrazka z 24/1.4. Żaden system cropowy tego nie da, póki co.
    Mnie się ogólnie Fuje podobają, ale za każdym razem apetyt mi przechodzi jak sobie przypomnę ile to kosztuje :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów