Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Canon 700D obiektyw do zdjęć przedmiotów

Domyślnie Odp: Canon 700D obiektyw do zdjęć przedmiotów

Jeszcze jedno pytanie w temacie. Sprzedawca, od którego kupiłem już teleobiektyw, poradził mi kupno do ww. celów obiektywu Sigmy 17-70 mm (Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC MACRO CANON GW. FVAT (4158862418) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.). Czy warto wyrzucić kolejne 800,- PLN na taki obiektyw, czy lepiej popracować nad techniką robienia zdjęć posiadanym obecnie obiektywem?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Canon 700D obiektyw do zdjęć przedmiotów

Obiektyw, który już masz (18-135) ma podobny, a nawet większy zakres ogniskowych. Jeżeli rzeczywiście fotografujesz przedmioty o długości 30 cm, to przy odległości około 1 metra, Twój obiektyw na ogniskowej około 50 mm sensownie wypełni kadr. Przy minimalnej odległości 45 cm i ogniskowej 135 mm kadr wypełni przedmiot o długości 4-5 cm. Przymknięcie obiektywu do wartości między 8 i 16 da Ci wystarczającą głębię ostrości.
    Ja bym ćwiczył z posiadanym sprzętem.

Pobaw się tym kalkulatorem
    Kalkulator fotoprzyrodniczy (PhotoNature Calculator)******
    Na tej samej stronie są też inne kalkulatory, na przykład głębi ostrości. Policz to i owo, zaplanuj kadr i próbuj. Aparaty cyfrowe mają tę zaletę, że klisza jest za darmo.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 25-04-2014 o 21:55

Smile Odp: Canon 700D obiektyw do zdjęć przedmiotów

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Obiektyw, który już masz (18-135) ma podobny, a nawet większy zakres ogniskowych. Jeżeli rzeczywiście fotografujesz przedmioty o długości 30 cm, to przy odległości około 1 metra, Twój obiektyw na ogniskowej około 50 mm sensownie wypełni kadr. Przy minimalnej odległości 45 cm i ogniskowej 135 mm kadr wypełni przedmiot o długości 4-5 cm. Przymknięcie obiektywu do wartości między 8 i 16 da Ci wystarczającą głębię ostrości.
    Ja bym ćwiczył z posiadanym sprzętem.

Pobaw się tym kalkulatorem
    Kalkulator fotoprzyrodniczy (PhotoNature Calculator)******
    Na tej samej stronie są też inne kalkulatory, na przykład głębi ostrości. Policz to i owo, zaplanuj kadr i próbuj. Aparaty cyfrowe mają tę zaletę, że klisza jest za darmo.
    No tak, właśnie chciałem usłyszeć (przeczytać) taką właśnie radę . Praktyka z czasem mam nadzieję, że pozwoli mi zdobyć na tyle umiejętności, że dam radę. Teraz po 2ch dniach prób z zupełnie nowym dla mnie sprzętem, jestem niecierpliwy, że nie potrafię złapać oczekiwanych ujęć. Ale utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że to nie piekarnia, wszystko wymaga czasu

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów