Mam lamerskie pytanie, z góry przepraszam, dopiero co zakupiłem nowy sprzęt. Dotychczas korzystałem z Canona S5 IS . Ostatnio zakupiłem Canona 700D i próbuję robić zdjęcia rożnych przedmiotów do wystawienia na allegro (obiekty wielkości powiedzmy 20x30 cm). Skonstruowałem klatkę bezcieniową z oświetleniem halogenami żarowymi. W wypadku starego prostego S5 IS w tych warunkach bez problemu robiłem zdjęcia z niewielkich odległości w trybie makro, nie było problemów z ostrością. W Canonie 700D mam obiektyw CANON EFS 18-135 mm IS i póki co mam problemy z ostrością z niewielkich odległości. Proszę o radę jak sobie z tym poradzić? I jeszcze pytanie na przyszłość, jaki ewentualnie (ale nie za drogi) obiektyw musiałbym dokupić aby robić lepsze takie zdjęcia? Czy też nie powonieniem sobie zawracać głowy dodatkowym obiektywem, tylko zwrócić na coś uwagę przy wykonywaniu zdjęć tym obiektywem? Jak pisałem na wstępie, dopiero zaczynam pracę z czymś nieco bardziej zaawansowanym niż Canon S5 IS, stąd moja niewiedza i brak praktyki. Z góry dziękuję za odpowiedź![]()