Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Kalibracja iPada - Xrite

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: Kalibracja iPada - Xrite

Od razu rozpoznałem temat. Na Androida jest aplikacja X-Rite ColorTRUE. Ponoć z i1display Pro obsługuje: Nexus 7, Asus Transformer, Samsung Galaxy, HTC One. Podłączamy urządzenie (w moim przypadku i1display pro, ale color munki też może być) przez kabel OTG bezpośrednio do tabletu. Kładziemy kalibrator w wyznaczonym miejscu i zaczyna się.

Moje obserwacje.
    Nexus 7 2012 wyświetla następujący komunikat po minucie:

Prawdopodobnie jego wyświetlacz nie jest wystarczająco jasny, żeby i1dp mógł poprawnie mierzyć.
    Z najnowszym Nexusem 7 poszło juz gładko. Nie dostałem żadnych informacji zwrotnych chociażby w formie wykresów, czy danych liczbowych.
    Aplikacja ma wbudowaną galerię, która - jak mniemam - jako jedyna do tej pory obsługuje stworzony profil. X-Rite obiecuje namawiać deweloperów aplikacji graficznych do uczestnictwa w programie ColorTRUE Aware, co miałoby polegać na korzystaniu przez nie ze stworzonego przez aplikację X-Rite profilu. Póki co jesteśmy zdani na galerię wewnątrz programu. Korzystanie z funkcji "before/after" daje mocny efekt "wow", innymi słowy kalibracja jest na oko skuteczna i spełnia swoją rolę. Z drugiej strony jednak zawsze uważałem wyświetlacz nowszego Nexusa 7 za mniej wierny kolorystycznie niż jego starszej wersji pomimo przewagi w jasności.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 22-04-2014 o 20:31

Uprawnienia umieszczania postów