A probowalas wyzwalac przewodem. Moze cos nie tak z radiowym.
A probowalas wyzwalac przewodem. Moze cos nie tak z radiowym.
czyli kabel synchro podpiąć pod odbiornik a drugi do wyzwalacza wpiętego w sanki?
bo do mojego Canna 6D nie pasuje druga końcówka, do żadnego wejścia w aparacie.
tu do lampy?
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...46f5c09680322f
takie mam tylko wyjścia w aparacie.
https://www.facebook.com/ajax/mercur...468&height=468
Ostatnio edytowane przez Goha ; 02-05-2014 o 17:44
Mozesz sprobowac ale to nic nie da. Jak masz inna lampe np systemowa to sprawdz czy wyzwalajac przez fotocele tez sie tak dzieje. Ale wejscie pc masz w aparacie. Chyba ze nie masz przewodu pc jack(powinien byc w zestawie z lampa)
Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 02-05-2014 o 17:55
Pytanie do Ciebie:
Czy te wyzwalacze tak działają od momentu zakupu? Jeżeli tak - to bym je zwrócił, albo zamienił na yongnuo 603(wg mnei bardziej uniwersalne). Jeżeli teraz się sp...yły - to wyślij do naprawy. Normalne objawy to nie są.
Drugie pytanie:
Czy wszystko działa normalnie z jedna lampą i wyzwalaczem?
Przy okazji trochę dziwny ten wyzwalacz...wychodzi raczej na to, ze to tylko do studyjnych lamp jest...
wg opisu ze strony fripersa:współpracuje z aparatami z "gorącą stopką" lub poprzez gniazdo synchro (przewód w komplecie) - do 6d możesz podłączyć tylko poprzez gorąca stopkę. Szóstka nie ma gniazda pc.
Moje rady "na szybko" - poszukaj w swojej okolicy kogoś z wyzwalaczami i pożyć na sesję. Na forum jest wielu uczynnych ludzi, na pewno Ci pomogą.
Jeżeli na drugie pytanie odpowiedziałeś tak - to na sesję poniedziałkową(rozwiązanie tymczasowe), podłącz obie lampy do jednego odbiornika(odpowiednie kable-przejściówki znajdziesz w pierwszym lepszym sklepie ze sprzętem, na gieldzie lub zrobi Ci je zaprzyjaźniony elektronik(wtyczki mini jack 3,5 lub jack 6.5 i kabel ekranowany). W opisie nie ma informacji, ze jeden odbiornik nie moze wyzwolić 2 lamp.
Masz jakąś lampę systemową? mocowaną na aparat? jeżeli tak - ustaw na manual i spróbuj nią wyzwolić studyjne.
Jeżeli masz pytania najlepiej pisz na priva. Siedzę dziś cały wieczor przy kompie, a sam wiem jaki jest stres przed zleceniem, do którego mamy walnięty sprzęt...
Mam dwie lampy błyskowe studyjne msn 500 i msn 300. Do tego nadajnik i odbiornik radiowy.
Do jednej lampy mam podpięty odbiornik a w drugiej lampie mam włączoną fotocele.
Po zdobieniu jednego zdjęcia f/2,8 i 1/250 lampy błyskają jednocześnie, jest ok. Po kilku sekundach zaczynają szaleć, jedna wyzwala drugą i mam istną dyskotekę.
Lampa A: bez odbiornika, wyłączona fotocela.
Lampa B: bez odbiornika, włączona fotocela.
0) Wyzwalasz kilka błysków testowych przyciskiem z lampy A.
1) Jeśli wszystko działa, podłączasz do lampy A odbiornik radiowy, włączasz odbiornik, wyzwalasz kilka błysków przyciskiem z lampy A
2) Jak wszystko działa, nadajnik do ręki, wyzwalasz kilka "błysków testowych".
3) Jak wszystko działa ok: zakładasz nadajnik na sanki (wyłączonego aparatu), wyzwalasz z samego nadajnika kilka błysków testowych.
4) Jak wszystko działa ok: włączasz aparat, wyzwalasz z samego nadajnika kilka błysków testowych.
5) Jak wszystko działa ok: robisz kilka próbnych zdjęć, czy działa ok?
Możliwe problemy: włączona komórka w kieszeni, blisko nadajnika lub odbiornika - telefon to nadajnik radiowy, być może akurat Twój wyzwalacz jest wrażliwy na zakłócenia spowodowane telefonem. Sposób - na próbę wynieść telefon albo go wyłączyć.
Jeśli przy (0) zaczyna się błyskoteka - problem leży w lampach, A zaczyna się wyzwalać sama z siebie.
Jeśli przy (1) - problem to odbiornik radiowy.
Jeśli przy (2) - problem to zestaw radiowy, albo sam nadajnik.
Jeśli przy (3, 4, 5) - wyzwalacze nie lubią się z Twoim aparatem, można sprawdzić z innym modelem aparatu dla pewności (czy to wina aparatu czy zestawu).
Swoją drogą używanie 1/250 z przeciętnym wyzwalaczem radiowym to nie jest najlepszy pomysł...
Ostatnio edytowane przez r_m ; 02-05-2014 o 21:15
Witam. byłam w studio i znów to samo. Przyszedł mąż który raczej laikiem jest i włączył w obu lampach fotocelę i potem był spokój o co kurde kaman to ja nie wiem.
Ja robię na 1/125 jak dam inne czasy to mam ten znany już cień na dole kadru.
Wcześniej miałam tylko jedną lampę msn 500 i robiłam z nią z lampą systemową na fotocelę. wszystko działało. Działała również z wyzwalaczem radiowym ta jedna lampa.
3 dni temu zakupiłam tą msn 300 własnie pod kontem poniedziałkowej sesji... na złość długi weekend
kabla synchro nie ma szans podpiąć tak jak piszecie nie pasuje do mojego aparatu a innego nie było w zestawie.
może ta zabawa z próbnymi błyskami jak piszesz coś da a z drugiej strony może faktycznie tel ma coś z tym wspólnego.. bo cały czas ktoś do mnie dzwonił...
sama nie wiem ale bardzo dziękuję za pomoc.
--- Kolejny post ---
Czy dobrze zrozumiałam... że na obu lampach musi być włączona fotocela?
teraz na gorąco myślę.. skoro wyszło ok.
No raczej na wszystkich 6D tak bedzie. Dopiero na 1/125 jest ok. Zastanawiam sie tylko czy bezprzewodowe wyzwalacze nie sa tego problemem. Podpinajac lampe yn568exII bezposrednio pod stopke, bez hss moge robic do 1/180.
6d , 3xyn622, 2x yn568exII na 1/180 nie ma problemu. Krótsze czasy na hss do nawet 1/4000 też jest ok. Znajomego Pixel Knight i lampy studyjne na 1/180 czarny pasek. Nie jestem w tym biegły . Taka moja obserwacja. Nie próbowałem lampek reporterskich z jego Pixelami i nie próbowałem swoich yn z jego lampami. Ale jak będzie okazja to sprawdzę te kombinacje.
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Sam sobie odpowiedziałeś
Aparat ma określone możliwości, radiowa transmisja sygnału wprowadza pewne opóźnienia, zależne od konstrukcji wyzwalaczy radiowych (wyzwalanie radiowe jest nieco bardziej skomplikowane, niż "nic się nie dzieje = brak sygnały" i "trzeba błysnąć = natychmiast wysyłam pojedynczy sygnał"). Jak ktoś nie jest przekonany, może spróbować wyzwolenia lampy podłączonej zwykłym kablem (przenoszącym tylko wyzwalanie) i przez wyzwalacze radiowe. Przy lampach studyjnych może dochodzić dłuższy czas błysku (rozświetlania się i gaśnięcia palnika).