Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Kłopot z synchronizacją lamp przy czasach 1/200 (FF)

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Kłopot z synchronizacją lamp przy czasach 1/200 (FF)

Chyba mieszamy 2 watki. Ja mowię cały czas w kontekście pierwotnego, czyli synchronizacji ze studyjnymi. A raczej jej braku przy 1/180-1/250. Co do systemówek, to mi z PW bez włączonego HSS spokojnie przy 1/180 naświetla cała klatkę.
    Ale pytanie jest inne: żeby mieć ze studyjnymi czasy 1/200 lub 1/250 trzeba zmienić sprzęt? Na jaki? 6d nie daje rady, 5d tez nie... Wiec albo 1 albo Nikon?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez m2k Zobacz posta
    Chyba mieszamy 2 watki. Ja mowię cały czas w kontekście pierwotnego, czyli synchronizacji ze studyjnymi. A raczej jej braku przy 1/180-1/250. Co do systemówek, to mi z PW bez włączonego HSS spokojnie przy 1/180 naświetla cała klatkę.
    Ale pytanie jest inne: żeby mieć ze studyjnymi czasy 1/200 lub 1/250 trzeba zmienić sprzęt? Na jaki? 6d nie daje rady, 5d tez nie... Wiec albo 1 albo Nikon?
    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Skoro 6D ma max czas synchronizacji 1/180 to by osiągnąć czas 1/250 musisz wydłużyć czas błysku (to zależy od lampy) i wyzwolić go odpowiednio wcześnie. Nie używam lamp studyjnych, ale pamiętam był tu taki wątek.
    Jeśli z lampami studyjnymi wychodzi czarny pasek przy 1/180,a z reporterskimi jest dobrze to nie winił bym aparatu, tylko lampy lub wyzwalacze i jak napisał r_m doszukiwał bym się tego w rozświetlaniu się i gaśnięciu palnika.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 24-05-2015 o 11:46
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Co za różnica 1/180 czy 1/250
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Co za różnica 1/180 czy 1/250
    Bo 6D ma max czas synchronizacji właśnie 1/180, chcąc uzyskać czas 1/250 z lampami reporterskimi należy włączyć HSS, a ze studyjnymi czas błysku musi być odpowiednio długi i zacząć się i zakończyć w odpowiednim czasie, ponieważ migawka nie odsłania w jednym czasie całości matrycy.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Skoro 6D ma max czas synchronizacji 1/180 to by osiągnąć czas 1/250 musisz wydłużyć czas błysku (to zależy od lampy) i wyzwolić go odpowiednio wcześnie. Nie używam lamp studyjnych, ale pamiętam był tu taki wątek.
    Jeśli z lampami studyjnymi wychodzi czarny pasek przy 1/180,a z reporterskimi jest dobrze to nie winił bym aparatu, tylko lampy lub wyzwalacze i jak napisał r_m doszukiwał bym się tego w rozświetlaniu się i gaśnięciu palnika.
    Na to (lampy) w sumie mam niewielki wpływ. Wynajmuję zazwyczaj studio i korzystam ze sprzętu, jaki tam zastanę . Ostatnio od dłuższego czasu wynajmuję to samo studio i zauważyłem problem. Może czas zmienić miejsce?
    Ale dzięki za info, to trochę wyjaśnia :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Na to (lampy) w sumie mam niewielki wpływ. Wynajmuję zazwyczaj studio i korzystam ze sprzętu, jaki tam zastanę . Ostatnio od dłuższego czasu wynajmuję to samo studio i zauważyłem problem. Może czas zmienić miejsce?
    Mam głupie pytanie: jeśli to Ci przeszkadza w studio, to w jakim celu chcesz mieć ten krótszy czas? W plenerze ze studyjnymi bym nie pytał, ale jeśli w studio, to zapytam

Dopiero zaczyna

Nie ma najmniejszego problemu aby z lampami studyjnymi uzyskać czas synchronizacji 1/8000 sek. Proste i tanie rozwiązanie to odbiorniki Yongnuo 622C. U mnie z C5dmkII i lampami Quantumm od 400 do 750 Ws uzyskuję minimalne czasy bez najmniejszego problemu z pełną powtarzalnością.

Miasto
    Warszawa

Czasami mi łapie trochę zastanego, jak jest jasny dzień, a studio w którym ostatnio fotografuję ma duże jasne okna.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tomek De Zobacz posta
    Nie ma najmniejszego problemu aby z lampami studyjnymi uzyskać czas synchronizacji 1/8000 sek. Proste i tanie rozwiązanie to odbiorniki Yongnuo 622C. U mnie z C5dmkII i lampami Quantumm od 400 do 750 Ws uzyskuję minimalne czasy bez najmniejszego problemu z pełną powtarzalnością.
    Ja mam PW do reporterskich i nie będę teraz kupował innych :-)
    Do studyjnych - jak napisałem wyżej - używam sprzętu, jaki zastam w (wynajętym) studio.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Czasami mi łapie trochę zastanego, jak jest jasny dzień, a studio w którym ostatnio fotografuję ma duże jasne okna.
    Poproś o zniżkę za trudne warunki
    Jak dla studia jest to za duży wydatek, to można samodzielnie zaopatrzyć się w czarne worki na śmieci i rolkę taśmy "malarskiej", choć to trochę dziwne, że właściciel studia nie pomyślał o zaciemnieniu.

Dopiero zaczyna

Ja mam PW do reporterskich i nie będę teraz kupował innych :-)
    Też mam, ale powiem szczerze odkąd kupiłem te chińczyki, pockety leżą i się kurzą. Ja kupiłem yongnuo właśnie dla ultra krótkich czasów na dużych lampach studyjnych, jednak używam ich od tej pory non stop z każdymi lampami, również systemowymi bo są generalnie dla mnie dużo wygodniejsze / mniejsze od PW. Ostatnio nawet udało mi się wyzwalać jedna parą + przewód pc dwie 580EXII, obie poza sankami, obie z ustawieniami manualnymi.

Wszystko zależy od tego jak bardzo zależy Ci na krótszych migawkach, zakup tych odbiorników to niewielki koszt a problem rozwiązany. W każdym wynajętym studio możesz przecież wyzwalać czym chcesz.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów