nie ta opcja jest odznaczona już automatycznie bo tam jest podpięty wyeksportowany profil icc z kalibracji eizo, ale tak wygląda mi to tylko na sprawę monitora albo grafiki bo nawet ekran startowy windows ma widoczne ostre przejścia między tonami
nie ta opcja jest odznaczona już automatycznie bo tam jest podpięty wyeksportowany profil icc z kalibracji eizo, ale tak wygląda mi to tylko na sprawę monitora albo grafiki bo nawet ekran startowy windows ma widoczne ostre przejścia między tonami
Ostatnio edytowane przez FOTONINJA ; 21-04-2014 o 23:25
Tutaj podpinałeś profil???
No to kończą mi się pomysły. Może coś z kablami? Czym jest podpięty - aby nie po HDMI?
DisplayPort - DisplayPort to podlaczenie monitora i USB A - USB B do color navigatora
Proponuję przetestować monitor na innym kompie i kablu, problem jest dość*osobliwy i mimo sporego doświadczenia z tematem nie spotkałem się z tego typu mukosolwanem.
Profil zapinany przez Windows czy ładowany przez dedykowaną aplikację . U mnie dopiero ładowanie profilu przez program który utworzył profil dawało pewność że profil zaskoczył. Raz czy dwa problem stanowił drugi monitor który był podłączony do kompa i nie miał kalibracji a zapominałem go wyłączyć w sterowniku.
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
Nie mam możliwości sprawdzenia monitora na innym kompie bo żaden z nich nie ma wyjścia typu "display port". Profil zapinam przez windowsa, nie korzystam z żadnych zewnętrznych aplikacji, bo to tylko komplikuje cala sprawe. Win 7 dziala na tyle poprawnie, że zarządzanie profilami powinno dzialać w nim bardzo dobrze a to przecież prosty proces. Ogólnie to już nie mam pojęcia co się dzieje, że nie mogę tego ustawić, ale będę dalej próbował, napisałem też do supportu Eizo tak więc zobaczymy co oni odpiszą.
Dzięki wielkie za szczere chęci napisze jak będę coś więcej wiedział...
CG277 powinien też działać z DVI, lub (z ograniczeniami) z HDMI.
Profil automatycznie zapina ColorNavigator, ręcznie nie ma potrzeby niczego poprawiać.
Ok wszystko działa tak jak mówiliście wyżej to wina karty graficznej ale bardziej jakiegoś chipsetu na płycie głównej bo grafikę odinstalowywałem dziesiątki razy i nic a po odinstalowaniu kompletnym wszystkich sterownikow do plyty glownej i ponownej instalacji wszystko ruszyło na nowo. Teraz za to na tyle dostałem zboczenia że delikatne przejścia tonale widzę nadal co strasznie mi przeszkadza i nie wiem czy to normalne. Jestem pedantem jeśli chodzi o takie rzeczy i po wywaleniu takiej kasy na kompa i monitor spodziewalem sie naprawde rewelacji a jest cienko, dodatkowo monitor po kalibracji zalamal mnie jesli chodzi o czernie i to masakryczne podswietlenie.
Poniżej zdjęcia ekranu w wysokich rozdzielczosciach:
1444
2560
5616
Czy ja jestem az tak wybredny ? od lat korzystam z urządzień jabłka z wyświetlaczmi retina ( mam na myśli tablety i smartfony) i tam podświetenie jest tak równe, że oczekuję od tego monitora chociaż takich wyników a tu wygląda, że albo ja coś robię źle albo ten sprzęt jest kiepski a podobno to światowej klasy lider takiego sprzętu... Ja rozumiem że to ips nie retina no ale podświetlenie to inna bajka i co się z nim dzieje to nie mam pojęcia.
Mam nadzieję, że to jest do ustawienia i że u was tego nie ma bo jeśli to norma to ja ten sprzęt oddam do sklepu i kupie iMaca bo mnie to wyraźnie będzie przeszkadzać podczas pracy.
A TUTAJ raport w PDF z procesu kalibracji color navigatorem
Ostatnio edytowane przez FOTONINJA ; 23-04-2014 o 21:33