Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Początkujący amator (brak czyszczenia matrycy w 1100D)

Domyślnie Odp: Początkujący amator (brak czyszczenia matrycy w 1100D)

Muszę ci zaufać dzięki za pomoc, jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania to chętnie wysłucham, a na razie lecę na poszukiwanie 40D ;D

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez wender Zobacz posta
    Ostatecznie raz do roku odżałujesz 90zł
    To ja zaczynam szukać roboty jako tester sprzętu w warunkach ekstremalnych W tym roku moja piątka domagała się czyszczenia już 2 razy :P Wydaje mi się, że amator zmienia obiektywy kilkukrotnie częściej niż ktoś kto ma doświadczenie bo testuje różne zastosowanie ich
    FF + trzydziestka piątka

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Jak pisałem, zależy jak często i gdzie zmieniasz
    Ja ostatnio miałem ochotę wracać na kolejne czyszczenie tydzień po poprzednim (wystarczył spacer z aparatem i kilkoma szkłami po mieście o dużym zapyleniu). Na szczęście do serwisu daleko, więc jeszcze jakiś czas wytrzymam nim liczba paprochów przekroczy próg bólu...

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Mam i używam 1100D. W tej prostej lustrzance chyba większe znaczenie ma to - jak robi foty, a nie jak się czyści matrycę.
    Za to przydatna jest gruszka do zmuchiwania pyłków.

Cytat Zamieszczone przez abecedef Zobacz posta
    Zastanawiałem się nad 1100D, ale martwi mnie brak czyszczenia matrycy - czy jest to bardzo uciążliwe?
    Nie jest to uciążliwe, a ten aparat znakomicie nadaje się do nauki.

Co do używanych, to może poszukaj 50D, są już w dobrych cenach.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-04-2014 o 09:57

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Zawsze sam czyszczw matryce. Nigdy nie uzywam tej wbudowanej.

Uzależniony

Też mam ten tryb wyłączony. Nawet się tym zbytnio nie przejmuję. Jak jest jakiś syf, to tylko przerzuca go z jednego miejsca na drugi. Dziwi mnie takie podejście. Fotografie zaczynamy od czyszczenia matrycy !?!? . Kup sobie najpierw aparat który dobrze będzie leżał i tyle.
    To tak jakby się uczyć gotowania i pytać najpierw o płyn który dobrze gary zmywa

Są osoby, które za proces ręcznego czyszczenia matrycy nie powinny się zabierać.

I nawet dobrze, że nowy kolega za bardzo się nie zagłebiał jeszcze w "niektóre" wątki na forum

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez abecedef Zobacz posta
    @Galaktyczny... Szukałem sporo, ale nikt nie wypowiadał się dokładnie na temat braku systemu czyszczenia matrycy i jak to wpływa na użytkowanie, więc nie wiem o co chodzi.

Co do pierwszej części - aha, czyli forum jest tylko dla osób, które nabiją 10k postów, wtedy mogą pytać o radę? Nie wiem, czy wiesz, ale samo to pytanie, to "wkład" w forum, nie składa się ono przecież tylko ze specjalistów. Hermetyczne kółeczko wzajemnej adoracji nie akceptuje nowicjuszy, którzy chcą o prostu sobie o coś popytać? Dziwne, że na innych forach nie miałem z tym problemu.
    .
    Jak najbardziej, ten dział jest przeznaczony dla takich pytań .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak najbardziej, ten dział jest przeznaczony dla takich pytań .
    ok
    w tym wypadku merytorycznie troche bardziej. mam 2 body które mają juz troche na karku, przeszły takie zdjęcia i takie warunki w których dzisiejszy użytkownik złapałby się za głowe że jak to tak można, do dziś używam i żaden ztych aparatów nie ma czyszczenia matrycy, ba obiektywy zmieniałem na plaży nie chowają body pod kurtkę , SZALEŃSTWO , aparat potrafił w sezonie zimowym leżeć na biurku i złapać kołderkę z kurzu , TRZYMAJCIE MNIE, i do dziś aparaty bedac raz w roku na czyszczeniu matrycy działają i są super , wiec wyluzuj, bo martwisz się na zapas, jeżeli boisz się o ubrudzenie matrycy itp kup sobie porządny nowoczesny kompakt, jakiegoś canona G albo fuji x100s, zaoszczędzisz sobie niepotrzebnego stresu a ratości tyle co nie miara,
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uzależniony Awatar trothlik

Myślę że Galaktyczny ma rację. Martwisz się na zapas.
    Ja swojego 400D kupowałem sto lat temu i jedyne na co wówczas patrzyłem to megapiksele .
    W syf na matrycy wnikam dopiero wówczas gdy widać go na f8. Tak więc kup se to co ci lepiej leży w ręce, i rób zdjęcia i miej z tego radochę bo o to tutaj się głownie rozchodzi.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Noo dzięki wszystkim, trochę mnie odstresowaliście Co nie zmienia faktu, że jednocześnie utrudniliście zadanie, bo praktycznie byłem zdecydowany na 40D.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów