Rozpiętość tonalna... Czyli chcesz robić kiepsko naświetlone zdjęcia a później je ratować... Zanim zaczniesz argumentować odpowiedz sobie na pytanie; Olu zawodowców korzysta z Sony A ilu z Canona lub Nikona...
Bernard Wybierała
Rozpiętość tonalna... Czyli chcesz robić kiepsko naświetlone zdjęcia a później je ratować... Zanim zaczniesz argumentować odpowiedz sobie na pytanie; Olu zawodowców korzysta z Sony A ilu z Canona lub Nikona...
Bernard Wybierała
pozdrawiam
Bernard Wybierała
napisałem że chcę zrobić zdjęcie, w którym mam w kadrze słońce i zacienione krzaki. Podałem to jako przykład ponieważ obecny aparat spokojnie oddaje detale zarówno w cieniach jak i w jasnych partiach. Zakres tonalny matrycy na to pozwala. Nie chodzi o to, ze robię słabo naświetlone zdjęcia bo ustawiam naświetlenie tak by najlepiej pokazać to na czym mi zależy w zdjęciu ale chodzi o to jak wiele można wyciągnąć z cieni i świateł w canonie w stosunku do sony lub nikona.
Nie interesuje mnie ilu zawodowców korzysta z sony, nikona, pentaxa, canona. To nie jest wyznacznik moich oczekiwań.
Zadałem konkretne pytanie odnośnie realnego odczucia w niskiej rozpiętości tonalnej Canona w stosunku do innych producentów.
Jeśli twoim argumentem jest, że inni zawodowcy bawią się nikonem i canonem to jakoś to do mnie nie przemawia. Konkrety proszę. Jakoś taki dociekliwy jestem i nie podążam ślepo za resztą stada jak tępy baranek. To co jest dobre dla setki innych osób nie musi być dobre dla kilku pozostałych osób o odmiennych oczekiwaniach.
Nie potrzebny mi szybki AF, nie potrzebne mi 9 czy 39 czujników krzyżowych AF - mi wystarczy jeden centralny.
Nie robię zdjęć w nocy więc iso 12800 średnio mnie interesuje
Nie robię zdjęć w deszczu więc nie interesują mnie zawodowe aparaty z uszczelnieniami.
Na spacerach lubię fotografować jasne niebo ale chcę też na zdjęciu mieć dużo z detali w ciemnych miejscach. takie fotki często robię i o to pytam. A to czy te zdjęcia są dobre, poprawne, ładne czy wartościowe to raczej subiektywne odczucia i nie każdy musi mieć takie same upodobania.
W zdjęciach studyjnych to każde lustro nawet to sprzed 8 lat spokojnie zapewni odpowiednią jakość jak na moje potrzeby.
W fotografii najważniejsze jest światło.