Nie wybieraj sie. Filtry w Stodole drozsze niz w fotoraju.Zamieszczone przez Tytus
Nie wybieraj sie. Filtry w Stodole drozsze niz w fotoraju.Zamieszczone przez Tytus
hmm nie znam się, ale mój chłopski rozum uważa że prostokątny kadr + okrągły polar ni jak nie ma różnicy czy pion czy poziom. Średnica filtru przecież sie nie zmienia przy położeniu pionowym/poziomym...Zamieszczone przez pantomas
Dzięki, jakoś strasznie mi sie nie chciało tam jechać. Pomogłeś mi podjąć decyzjeZamieszczone przez Vitez
![]()
Trochę jest . Holder ma po bokach sloty do filtrów , które przy dużych średnicach adaptera - np 77mm - oraz szerokokątnym obiektywie mogą zaciemniać po bokach przy położeniu horyzontalnym , natomiast przy wertykalnym ten efekt jest bardzo rzadki z uwagi na mniejszą szerokość kadru . W przytoczonym przez Ciebie zdjęciu Akustyk używał Sigmy z adapterem 62mm - przy tym nie powinno być problemów.Zamieszczone przez Routlaw
I jeszcze jedno - wcześniej chodziło mi o użycie ND i CPL RAZEM w systemie . W takim przypadku jednak cokin ma więcej plusów.
tylko za wejście , prawie na to samo wyjdzieZamieszczone przez Tytus
![]()
Czy możesz mi napisać co to jest CPL? bo ND kojaży mi się z połówkami..Zamieszczone przez pantomas
Circular PoLarising - polaryzacyjny kołowy
Neutral Density - szary , nie barwiący
owszem ,ND Graduated - szary połówkowyZamieszczone przez Routlaw
pozdrawiam
Dzięki wielkie, rozjaśniłeś mi co nieco...Zamieszczone przez pantomas
Co materiału do przemyśleń to sobie tak wykombinowałem...
W weekend majowy jade w góry stołowe, polarka mam nakręcanego średnicy 58 pod KIT'a planowałęm co prawda tamronem robić zdjęcia, ale KIT szerszy jest ma polara, a pierścień 58 do kokina jest tańszy niż polar..
Podsumowując..
widoczki bede focił KITem z polarem i ewentualnie cokinem na większej przesłonie ze statywem powinno być OK. Nie krajobrazy Tamron 28-75 ewentualnie Sigma70-300![]()
A jakiego ?Zamieszczone przez Routlaw