5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Hhehe to teraz troche Routlaw'owi gwozdzia zasadziles...
Co nie zmienia faktu ze polarek "piekne" flary generuje![]()
podpis...
Co do flar zgadzam się. Są błeeee...![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
godzine temu odesłałem polara sprzedawcy.. Ale dzieki za analizowanie zdjęć.. Tak czy inaczej minusów znalazłem wiecej niż plusów. Moja Hama lepiej się spisywała od tego polara..
Pozostaje pytanie, co zrobić teraz...? Kupić oryginalnego Cokina czy nakręcany polar na 67mm..?
Ja bym ze wzgledow ergonomicznych wybral Hoyke klasyka, chyba ;-) Sam mowiles ze kichowato sie kreci cokinowskim polarem, a ten filtr to do krecenia sluzyTylko inna sprawa czy da sie dzialac ze zwyklym polarem + ring+ holder + jakies polowki. Czy ten zestaw nie bedzie mial zbyt duzo punktow obrotu ;-) Z drugiej srony zastanawiam sie bo, przeciez nie zawsze stosuje sie polowki razem z polarem...
Qrde chyba tlko Ci zamieszalem a chcialem pomoc w dokonaniu jedynie slusznego wyboru![]()
podpis...
Nie jest to takie skomplikowane.. Wciskasz do połowy spust, aparat ustawia ostrość, trzymając spust w połowie ustawiam polaryzacje w zwykłym polarze nakręcanym. Nadal trzymam spust w połowie, kręce holderem jak mi sie podoba dociskam spust i mam zdjęcie. Holder Cokina chodzi na tyle luźno że nie kręci polarem. Sprawdziłem to przed chwilą z KITem, polarem Hama i holderem.
Problem jest teraz jeden. Czy będe kiedyś kupował jakiś obiektyw który będzie miał inną średnice niż 58 i 67? Jeśli tak to kupić oryginalnego Cokina i mieć z głowy. Jeżeli nie to kupić nakręcanego polara i w razie potrzeby nakładać na niego pierścień i holder z jakimiś połówkami..
Wiesz co.....jest jeszce jedno ale. Oslona przeciwsloneczna, przy cokinie trzeba by kupic kilka segmentow, przy zwylkym masz juz oslone standardowa od obiektywu. Ta to sa koszty. Ale i tak chybacokin jest bardziej uniwersalny i przyszlosciowy, latwiej i taniej jest go modyfikowac i adaptowac do nowych szkiel.
podpis...
Osłona przeciw słoneczna do Cokina kosztuje około 25zł (przynajmniej w moim źródle,optyki tam nie kupie już, ale mechaniczne części mają dobre).
Z używaniem osłony przeciw słonecznej przy polarze to różnie bywa
Na takiego polara nie każda osłona wejdzie
(w innym wątku było o tym nawet dzisiaj)ołówki z gumkami itp.
Ehh i bądź tu mądry i podejmij decyzje..
No owszem ale taki "dzynks"to tylko hama ma. Wez to wywal i krec paluchem przy zalozonej oslonie , ja tak robilem
No tak tylko na kicie ten "dzynks" akurat sie przydaje do blokowania...
A co do oslon to 25 x 3 (jak dla mnie minimum) + polar to ~370 zl ( + okolo po kolejne 25za za pierscienie do kolejnych szkiel). To zdecydowanie znosna cena, a pamietaj ze dodatkowo mozesz w to wlozyc tez kolorowe polowki.
EDIT: Nie wiesz jaka podjac decyjze????
Za dobre piwko moge to zrobic za Ciebie![]()
Ostatnio edytowane przez SimOn! ; 04-04-2006 o 17:58
podpis...
Myślałem że wszystkie tak mająZamieszczone przez SimOn!
![]()
![]()
A ja nigdy nie używałem osłony p.słonecznejZamieszczone przez SimOn!
kupujesz jedną i dorabiasz sobie odpowiednie rozszeżenie chociażby z kartonikaZamieszczone przez SimOn!
![]()
![]()
![]()
Najtańszy jaki znalazłem oryginalny polar kołowy Cokina to 297zł (www.foto-raj.pl)Zamieszczone przez SimOn!
Tu narazie mam komplet pierścieni tzn obydwa 58 i 67Zamieszczone przez SimOn!
![]()
Dlatego włąsnie poszedłem w strone CokinaZamieszczone przez SimOn!
Jakoś sobie poradzęZamieszczone przez SimOn!
![]()