Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Filtr polaryzacyjny kołowy do Cokin P

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw
    Hmmm no nic nie trace.. Wstyd się przyznać, ale ja tam jeszcze nigdy nie byłem
    no to najwyższa pora

nie stracisz, za to wiele rzeczy w jednym miejscu i w realu zobaczysz, to bardzo czasami w wyborze pomaga

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to przemyśl jeszcze jedno : jak często używasz polaru + system P ? Bo jeżeli okaże się że rzadko to zastanów się nad Hoyą czy czymś takim nakręcanym na gwint obiektywu - nie tracisz zastosowania osłony p/słonecznej a wygoda w użytkowaniu przeogromna . Nie trzeba zdejmować i rozkładać całego zestawu do transportu - wystarczy założyć dekielek . Poza tym przy krótkich ogniskowych ( ekwiwalent 35mm i poniżej ) może wystapić winieta - kupując wersję slim Hoyi ten efekt będzie praktycznie niedostrzegalny .
    Ale jeżeli często używasz ND grad i CPL - to chyba jednak system P ...
    Sprawa do gruntownego przemyślenia .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    wybierz się do Stodoły, nie zapłacisz za wysyłkę a oni zdaje sie też tam sprzedają i ceny mają chyba jeszcze z 5-10% niższe...
    Nie wybieraj sie. Filtry w Stodole drozsze niz w fotoraju.

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Tak , ale zdjęcie było robione w pionie i układ filtrów systemu P przy takim położeniu mniej wpływa na winietowanie niż w poziomie
    hmm nie znam się, ale mój chłopski rozum uważa że prostokątny kadr + okrągły polar ni jak nie ma różnicy czy pion czy poziom. Średnica filtru przecież sie nie zmienia przy położeniu pionowym/poziomym...

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie wybieraj sie. Filtry w Stodole drozsze niz w fotoraju.
    Dzięki, jakoś strasznie mi sie nie chciało tam jechać. Pomogłeś mi podjąć decyzje
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Routlaw
    hmm nie znam się, ale mój chłopski rozum uważa że prostokątny kadr + okrągły polar ni jak nie ma różnicy czy pion czy poziom. Średnica filtru przecież sie nie zmienia przy położeniu pionowym/poziomym...
    Trochę jest . Holder ma po bokach sloty do filtrów , które przy dużych średnicach adaptera - np 77mm - oraz szerokokątnym obiektywie mogą zaciemniać po bokach przy położeniu horyzontalnym , natomiast przy wertykalnym ten efekt jest bardzo rzadki z uwagi na mniejszą szerokość kadru . W przytoczonym przez Ciebie zdjęciu Akustyk używał Sigmy z adapterem 62mm - przy tym nie powinno być problemów.
    I jeszcze jedno - wcześniej chodziło mi o użycie ND i CPL RAZEM w systemie . W takim przypadku jednak cokin ma więcej plusów.

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    wybierz się do Stodoły, nie zapłacisz za wysyłkę
    tylko za wejście , prawie na to samo wyjdzie

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Wiem wiem cienka jakość, wszyscy tu na nie narzekają.. ale ja jestem zadowolony z mojej Hamy

BLOG

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aż tak złe nie są .Ta alternatywa cokina P164 z allegro ( widziałem dwie lub trzy ) może być podobnej jakości .
    Mam również ten polar , choć od czasu uszkodzenia przy upadku na chodnik ( ukruszył się przy kołeczku , na zdjęciach było to niewidoczne ) prawie go nie używałem . Jak będę miał dziś albo jutro chwilę czasu to zrobię porównanie : Hama vs P164 na kicie i plasticzaku . Sam jestem ciekaw wyników ...

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Jak będę miał dziś albo jutro chwilę czasu to zrobię porównanie : Hama vs P164 na kicie i plasticzaku . Sam jestem ciekaw wyników ...
    Ooo Bardzo fajnie by było jakbyś znalazł troche czasu na taki test.. Rozjaśniłbyś mi jeszcze bardziej ciemności..

BLOG

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na szybko zrobiłem kilka zdjęć , ale wolałbym powtórzyć w innych warunkach . Na razie cokin wygrywa ostrością , CA praktycznie takie same , winiety prawie nie ma , co ciekawe Hama bardziej zaciemnia .
    Jeżeli chcesz podeślę Ci na maila te zdjęcia ( jakieś 14 mega ). Pozdrawiam .

Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Zobaczymy czy moja neostrada to pociągnie jeśli mozesz to wyślij robert@routlaw.com

BLOG

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów