no to najwyższa poraZamieszczone przez Routlaw
nie stracisz, za to wiele rzeczy w jednym miejscu i w realu zobaczysz, to bardzo czasami w wyborze pomaga![]()
no to najwyższa poraZamieszczone przez Routlaw
nie stracisz, za to wiele rzeczy w jednym miejscu i w realu zobaczysz, to bardzo czasami w wyborze pomaga![]()
20Dset
maj łeb...
No to przemyśl jeszcze jedno : jak często używasz polaru + system P ? Bo jeżeli okaże się że rzadko to zastanów się nad Hoyą czy czymś takim nakręcanym na gwint obiektywu - nie tracisz zastosowania osłony p/słonecznej a wygoda w użytkowaniu przeogromna . Nie trzeba zdejmować i rozkładać całego zestawu do transportu - wystarczy założyć dekielek . Poza tym przy krótkich ogniskowych ( ekwiwalent 35mm i poniżej ) może wystapić winieta - kupując wersję slim Hoyi ten efekt będzie praktycznie niedostrzegalny .
Ale jeżeli często używasz ND grad i CPL - to chyba jednak system P ...
Sprawa do gruntownego przemyślenia .
Nie wybieraj sie. Filtry w Stodole drozsze niz w fotoraju.Zamieszczone przez Tytus
hmm nie znam się, ale mój chłopski rozum uważa że prostokątny kadr + okrągły polar ni jak nie ma różnicy czy pion czy poziom. Średnica filtru przecież sie nie zmienia przy położeniu pionowym/poziomym...Zamieszczone przez pantomas
Dzięki, jakoś strasznie mi sie nie chciało tam jechać. Pomogłeś mi podjąć decyzjeZamieszczone przez Vitez
![]()
Trochę jest . Holder ma po bokach sloty do filtrów , które przy dużych średnicach adaptera - np 77mm - oraz szerokokątnym obiektywie mogą zaciemniać po bokach przy położeniu horyzontalnym , natomiast przy wertykalnym ten efekt jest bardzo rzadki z uwagi na mniejszą szerokość kadru . W przytoczonym przez Ciebie zdjęciu Akustyk używał Sigmy z adapterem 62mm - przy tym nie powinno być problemów.Zamieszczone przez Routlaw
I jeszcze jedno - wcześniej chodziło mi o użycie ND i CPL RAZEM w systemie . W takim przypadku jednak cokin ma więcej plusów.
tylko za wejście , prawie na to samo wyjdzieZamieszczone przez Tytus
![]()
Wiem wiem cienka jakość, wszyscy tu na nie narzekają.. ale ja jestem zadowolony z mojej Hamy![]()
Aż tak złe nie są .Ta alternatywa cokina P164 z allegro ( widziałem dwie lub trzy ) może być podobnej jakości .
Mam również ten polar , choć od czasu uszkodzenia przy upadku na chodnik ( ukruszył się przy kołeczku , na zdjęciach było to niewidoczne ) prawie go nie używałem . Jak będę miał dziś albo jutro chwilę czasu to zrobię porównanie : Hama vs P164 na kicie i plasticzaku . Sam jestem ciekaw wyników ...
Ooo Bardzo fajnie by było jakbyś znalazł troche czasu na taki test.. Rozjaśniłbyś mi jeszcze bardziej ciemności..Zamieszczone przez pantomas
![]()
Na szybko zrobiłem kilka zdjęć , ale wolałbym powtórzyć w innych warunkach . Na razie cokin wygrywa ostrością , CA praktycznie takie same , winiety prawie nie ma , co ciekawe Hama bardziej zaciemnia .
Jeżeli chcesz podeślę Ci na maila te zdjęcia ( jakieś 14 mega ). Pozdrawiam .
Zobaczymy czy moja neostrada to pociągniejeśli mozesz to wyślij robert@routlaw.com