Będzie płakał.
Ale jak ruszę delikatnie i sprawdzę, że jest gorzej, i powrócę do pierwotnej pozycji to chyba nic się nie stanie ?
raczej nie uda ci się powrócić dokładnie do pierwotnej pozycji,
przynajmniej w 20D tak było, nie ma tam skoku tylko bardzo ciężko chodzący mimośród,
ale spokojnie da radę wyregulować, przynajmniej przy stałce
To bf czy ff? Można na próbę podkleić srebrną taśmą mniejsze lustro w punktach oparcia o mimośrody i zobaczyć czy zmiana odległości tym spowodowana pomoże. Robiłem to kilka lat temu w 5d z powodzeniem bo ostrzył przed obiektem. W drugą stronę nie da rady tym sposobemJak będzie oki to możesz próbować z kręceniem, albo zostawić kawałki taśmy na dłużej.
Kluczyk to imbus 1,3mm w razie czego
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
5D, stałki, zoomy
Nie bardzo się łapę w tych oznaczeniach. Mówiąc po chłopsku - aparat ostrzy sporo za obiekt w stronę nieskończoności. Sprawdzane na linijce - aparat pod kątem na statywie. Czyli jak rozumiem z tą taśmą - małe lustro ma się trochę odsunąć od mimośrodu o grubość taśmy ?
Tak, bo kręcenie nimi tak właśnie skutkuje, odsunięciem lustra. Taśma najlepiej srebrna do kominków, albo zwyklejsza ale z dość mocnym klejem. Tyle, że jeśli będzie cienka to trzeba będzie kilka, kilkanaście warstw przygotować, przyciąć i dopiero nakleić na punkty oparcia lustra o śruby.
Spróbuj bo ja już nie pamiętam i nie mam pewności czy mi ustawiał ostrość przed czy za punktem. Różnicę dostrzeżesz na pewno, tym większą im grubiej dasz taśmy.
5D, stałki, zoomy
Dzięki - spróbuję zrobić taki eksperyment. O wynikach poinformuję![]()
Panowie robiłem testy i z taśmą jest definitywnie gorzej niż bez niej. Czyli wnioskuję, że trzeba by przesunąć lustro w drugą stronę
zaznaczyłem na zdjęciach punkt w który celowałem:
bez taśmy: http://s18.postimg.org/tkl49c1ft/bez_tasmy.jpg
z taśmą: http://s24.postimg.org/mquc3dn9h/z_tasma.jpg
testy akurat robione kitem 18-55 na 18mm F3.5. Punkt ostrzenia z taśmą przesuwa się jeszcze bardziej w stronę nieskończoności.
Ostatnio edytowane przez pawel13a ; 19-04-2014 o 16:07
To zrób jeszcze na 55mm, bo nie ma gwarancji że na obu końcach jest tak samo![]()