No proszę bardzo, jak przyjemnie się zrobiło. Syp słonecznik, kupisz tam, gdzie sprzedaje się zboża, kasze, mąki. Może być w łuskach sikory sobie poradzą. Obowiązkowo słonina, tylko musisz zawiesić ją w taki sposób żeby kot się nie poczęstował. Możesz też dorzucić dynię ( pestki tłuczone), ptaszory będą cię kochać
Jeżeli masz blisko drzewo, krzew, spodziewaj się, że będą tam często przesiadywać.Wtedy wypracujesz miejscówkę i dobry kadr. Aha, sikory nie są zbytnio płochliwe, ale zamaskuj się na wypadek wizyty innych ziarnojadów, grubodzioby np są bardzo ostrożne. Zdjęcia? No szumi. C100-400 powinien skutecznie sięgnąć i bez tc, ja to co mam cykałem na max 300 (więcej nie mam
), a najczęściej 220-250. Jeżeli chcesz cykać przy karmniku, to musisz zrobić taki wildlife nature super specjal edition, czyli...ładny, prosty z drewna zabezpieczonego olejem ( żeby nie gnił). Wtedy to element kadru,więc musi być profi
. Jeżeli nie, to przystanek najbliżej stołówki, pisałem wyżej. Tutaj nie ma co liczyć na artystyczne rozmycie tła, więc ustawiasz się tak, aby ptak był dobrze oświetlony. Ty zyskasz przez to na krótkich czasach.
Słoń - słonina - sikorki? Coś mi tu nie pasuje.... Ale chociaż nie sposób spudłować
No i orzeł - piękny, nawet oglądany na telefonie
--- Kolejny post ---
Robert, oglądam na telefonie i pierwsze wrażenie - bielik. Ale zdjęcie pokazuje górno- tylną część ptaka; sęp płowy jest podobny, ale szyję" zawija" pod spód. zysk,gdzie to cyknąłeś?