Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Jaka druga lampa i wyzwalacze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Jaka druga lampa i wyzwalacze.

Cytat Zamieszczone przez skura Zobacz posta
    zatrudnianie osób do trzymania lamp niestecjalnie wygodne jest.

(...)UCHWYT DO LAMP SYSTEMOWYCH Z MOCOWANIEM BOWENSA - pewnie myślałeś o zakupie takiego. Oglądałem 3 różne modele z 2 firm i w żadnym nie mieściła się lampa z zamocowanym wyzwalaczem 622c.
    - czasem to jest najpewniejsze, zwłaszcza w plenerze, gdy wiatr trochę przeszkadza

- nawet taki, w którym lampa "leży" poziomo?

uuu, ale ostro się zrobiło!!! odpuście! Każdy wybiera i tak inną ścieżkę zakupu sprzętu. Byłem w tym tyg na wernisażu, organizowanym przez jedną z krakowskich uczelni i profi akredytowany przez tę uczelnię do 1dx-a dopiętą miał sigmę 35 1.4 i z rzadka dobłyskiwał metzem. krótka rozmowa, którą gość podsumował: nie zależy mu na firmie, tylko na gwarancji powtarzalności, a że przy okazji zostanie trochę zlotówek - to fajnie. Ale tak jak pisalem, każdy wybierze inną drogę modernizacji sprzętu.
    Uśmiecham się czytając na różnych forach porady dotyczące zakupu czy wymiany urządeń elektronicznych. Co post, to często zupełnie inny pomysl. Z jednej strony może to i wprowadza zamieszanie i denerwuje, ale mnei pokazuje na przykład podejście do tematu - od strony, o której nawet bym nie pomyślał. Sam w placaku i torbach mam sprzęt i canona, ale tez i firm neizależnych. I na dziś, wszystko ze sobą w pełni współpracuje. Do szczęścia brakuje tylko talentu operatora...

a co do uchwytu dl lamp z mocowaniem bowensa w wersji poziomej - to testowałem jedno rozwiązanie i niestety z 622c szyna była za krótka. Zamówiłem w jednej firmie inny model(mają go mieć na stanie do miesiąca) - podjadę i sprawdzę. Wolę co prawda lampe w pionie(lampa szybciej się laduje), ale to rozwiązanie z kolei jest bardziej "podatne' na wiatr i "kładzie' lampę z całym "bałaganem" na ziemię.
    Jak masz jakies pytania - to pisz na priva.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Ja generalnie mam spostrzeżenia, że jedna lampa reporterska w plenerze w parze z modyfikatorem przy dobrym słońcu się nie sprawdza. Czasem nawet 2 są na styk. Często pakuję do softboxa 3 lampy i wtedy daje radę dlatego im mocniejsze tym lepiej. Wiatr mi nie straszny, bo nie ustawiam oświetlenia na statywach tylko druga osoba trzyma softboxa na "kiju" - szybciej, łatwiej, praktyczniej i wygodniej z tym, że trzeba kogoś mieć. Dodatkowo w cenie jest sterowanie głosem . Jednak chyba lepsze to niż zbierać z asfaltu 3 potłuczone lampy...
    Z tym HSS też trzeba uważać, bo lepiej często przymknąć przysłonę i zejść do czasu synchronizacji (w trybie HSS moc dość drastycznie spada). Owszem są momenty gdzie chcesz dopalić na pełnej dziurze i HSS musi być, ale z doświadczenia wiem, ze przy ostrym słońcu przy jednej lampie jest to nie wykonalne.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał
    Miasto
    Tczew

Cytat Zamieszczone przez skura Zobacz posta
    (...)Jak masz jakies pytania - to pisz na priva.
    O nie, dlaczego na priva? Ja chętnie poczytam o rozwiązaniach różnych problemów na forum.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów