Pokaż wyniki od 1 do 10 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez fristajlor Zobacz posta
    Dysk na system: SSD OCZ 120GB Vector 180 SATA 3
    Dysk na dane: SEAGATE 2TB SSHD 7200 SA3
    Moim zdaniem jeśli myślisz o obróbce i stacjonarnej jednostce to powinieneś zrezygnować z myślenia o tradycyjnym, talerzowym dysku i skierować swoje myśli ku SSD, który będzie korzystał z magistrali PCI-Express, a nie na SATA 3. Twoja płyta jak sprawdzałem obsługuje taki rodzaj dysku, więc bym się nawet nie zastanawiał.

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Grafika az taka mocna potrzebna?
    To właśnie też jest moje pytanie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    10 razy szybciej powiadasz? Byc moze tylko jakiego rzedu beda to oszczednosci ? Bo 10x szybciej to zarowno 0,1s vs 1s jak i 1 min vs 10 min. Ile trwa taki skladanie panoramy?
    Na moim archaicznym kompie gdzie wrzucam RAWy przekonwertowane do jpg w 10 mpx trwa to dobre kilka minut i po złożeniu panoramy w PTGui muszę ponownie uruchomić kompa bo nic więcej nie dam rady zrobić... Na współczesnym kompie z 4 rdzeniami i dyskiem SSD trwa to mniej niż minutę przy czym jest to informacja dla 9 zdjęć z 10 mpx a docelowo aparat też będę zmieniać na nowszy z większą ilością mpx.

Cytat Zamieszczone przez M itch Zobacz posta
    Moim zdaniem jeśli myślisz o obróbce i stacjonarnej jednostce to powinieneś zrezygnować z myślenia o tradycyjnym, talerzowym dysku i skierować swoje myśli ku SSD, który będzie korzystał z magistrali PCI-Express, a nie na SATA 3. Twoja płyta jak sprawdzałem obsługuje taki rodzaj dysku, więc bym się nawet nie zastanawiał.
    Patrzyłem na ofertę OCZ w ramach PCIe. Szybkość zapisu/odczytu jest ponad 3 krotnie szybsza niż w SATA 3 ale niestety nie oferują 120GB, minimalna pojemność to 250GB co niestety sprawia, że dysk taki jest 4,5 krotnie droższy od tego dotychczas wybranego. Nie chciałbym za bardzo zwiększać budżetu, ewentualnie pytanie czy warto by było na czymś zaoszczędzić, aby więcej wydać na dysk lub być może mógłbyś mi polecić jakiś sprawdzony dysk PCIe innej firmy, który byłby w przystępniejszej cenie?

Uprawnienia umieszczania postów