Strona 28 z 48 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta
    Niestety przy dzisiajszych matrycach obrabianie w LR i zabawa w PS to zajęcie albo dla cierpliwych albo dla zasobnych. NIe da się tanio i dobrze. Podstawa to dysk SSD i obrabianie plików na nim zamiesczonych wieć nie może być mały ani na styk - 250gb to imo minimum. Do tego minimum 8GB RAM i procesor i5. Z mopjego doświadczenia - niedawno zmieniałem sprzęt i dysk SSD robi połowę pracy a drgą robi procesor, w moim przypadku to akórat Xeon na 1155 + 8GB Ram a w drodze jest drugie 8. Wcześniej miałem 4 rdzenie na 775 i SSD i niestety praca w LR to była męka. Teraz wszystkie zmiane mam natychmiast widoczne, nawet jak mam odalone dwa ekrany.
    Co do monitora - tylko Eizo. Choćby z tańszej lini - zjada wszystko inne. No i sa nie do zdracia, a na llagro używki są w bardzo rozsądnych cenach. No i monitor musi byc duży - 22 już jest komfortowo.

--- Kolejny post ---

Przepraszam za błędy - niestety nie mogę wyedytować.

Nie wiem czy to była odpowiedź na moje pytanie ale jeśli tak to trochę tak kulą w płot bo akurat ten Imac ma w standardzie : 8GB RAM i procesor i5. Dysk 1 TB Fusion Drive. Jedyne do czego można się przyczepić ( poza ceną oczywiście ) jest właśnie monitor. Wiadomo że Eizo czy NEC to to nie jest. Dlatego właśnie pytałem czy ktoś ma i jak mu sie na tym ekranie w LR i PS pracuje.

Planuję kupić nowy komputer, który będę wykorzystywać m.in. do obróbki zdjęć, w tym m.in. do składania panoram sferycznych tj. 360* (w sumie z 9 zdjęć lub w przypadku HDR wielokrotność) oraz do robienie stacków w ramach ujęć makro (do kilkudziesięciu łączonych razem zdjęć a nawet do 100). Zdjęcia wielkości 20 mpx, ważące średnio po 26mb. Chciałbym, aby komputer z łatwością sobie rodził z takimi zadaniami i starczył mi na dłużej. Znajomy polecił mi taki zestaw:

Procesor: Intel Core i7-4770K 3,5 GHz 8MB cache s 1150 Box
    Dysk na system: SSD OCZ 120GB Vector 180 SATA 3
    Dysk na dane: SEAGATE 2TB SSHD 7200 SA3
    Zasilacz: EVGA SuperNOVA 750
    Płyta główna: ASRock Z97 Extreme6
    Karta grafiki: EVGA GeForce GTX 970 FTW ACX 2.0, 4GB GDDR5
    RAM: CORSAIR DDR3 16GB/1866 (2*8GB) VENGEANCE
    Obudowa: SilentiumPC Gladius X60
    Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-221LBK
    Windows 7 Professional 64bit
    Monitor, klawiaturę, myszkę mam.

Pracować będę w PS, PTGui oraz Zerene Stacker. W gry nie gram, choć może kiedyś mnie najdzie. Pytanie co w takim zestawie byłoby wąskim gardłem i tym samym warto by w tę część więcej zainwestować? Pytanie też czy coś nie jest zbyt drogie w kontekście moich potrzeb? Zastanawiam, się czy faktycznie tak droga karta graficzna będzie mi potrzebna? Czy nie warto by było kupić więcej RAM? Liczyłem, że wydam około 1,5kPLN mniej niż koszt tego zestawu ale jestem gotowy to przełknąć jeśli miałby to być uzasadnione. Będę wdzięczny za każdą radę.

Pełne uzależnienie

Grafika az taka mocna potrzebna?

Cytat Zamieszczone przez fristajlor Zobacz posta
    Pracować będę w PS, PTGui oraz Zerene Stacker.
    Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Tak, PTGui w OpenCL z dobrą grafą śmiga 10x szybciej od topowych procesorów.
    Zestaw spoko, chłodzenie na procka Noctua NH-D14, procek na 4.5GHz i można pracować

Zastanawiam się tylko czy potrzebne są pamięci 1866MHz, w specyfikacji procesora są 1333/1600.
    Przykładowo Sandy Bridge wspiera max 1333MHz, 1600MHz chodzi gdy wsadzimy 8GB, przy 16GB komputer nie włącza się z taką wartością.
    Ostatnio edytowane przez Fotopstryczek ; 09-05-2015 o 22:45

Pełne uzależnienie

10 razy szybciej powiadasz? Byc moze tylko jakiego rzedu beda to oszczednosci ? Bo 10x szybciej to zarowno 0,1s vs 1s jak i 1 min vs 10 min. Ile trwa taki skladanie panoramy?

Cytat Zamieszczone przez fristajlor Zobacz posta
    Dysk na system: SSD OCZ 120GB Vector 180 SATA 3
    Dysk na dane: SEAGATE 2TB SSHD 7200 SA3
    Moim zdaniem jeśli myślisz o obróbce i stacjonarnej jednostce to powinieneś zrezygnować z myślenia o tradycyjnym, talerzowym dysku i skierować swoje myśli ku SSD, który będzie korzystał z magistrali PCI-Express, a nie na SATA 3. Twoja płyta jak sprawdzałem obsługuje taki rodzaj dysku, więc bym się nawet nie zastanawiał.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Zrobiłem tak i mam RevoDrive OCZ i wcale nie jest szybciej niż SSD, co mnie niestety zawiodło.

To właśnie też jest moje pytanie

10 razy szybciej powiadasz? Byc moze tylko jakiego rzedu beda to oszczednosci ? Bo 10x szybciej to zarowno 0,1s vs 1s jak i 1 min vs 10 min. Ile trwa taki skladanie panoramy?
    Na moim archaicznym kompie gdzie wrzucam RAWy przekonwertowane do jpg w 10 mpx trwa to dobre kilka minut i po złożeniu panoramy w PTGui muszę ponownie uruchomić kompa bo nic więcej nie dam rady zrobić... Na współczesnym kompie z 4 rdzeniami i dyskiem SSD trwa to mniej niż minutę przy czym jest to informacja dla 9 zdjęć z 10 mpx a docelowo aparat też będę zmieniać na nowszy z większą ilością mpx.

Cytat Zamieszczone przez M itch Zobacz posta
    Moim zdaniem jeśli myślisz o obróbce i stacjonarnej jednostce to powinieneś zrezygnować z myślenia o tradycyjnym, talerzowym dysku i skierować swoje myśli ku SSD, który będzie korzystał z magistrali PCI-Express, a nie na SATA 3. Twoja płyta jak sprawdzałem obsługuje taki rodzaj dysku, więc bym się nawet nie zastanawiał.
    Patrzyłem na ofertę OCZ w ramach PCIe. Szybkość zapisu/odczytu jest ponad 3 krotnie szybsza niż w SATA 3 ale niestety nie oferują 120GB, minimalna pojemność to 250GB co niestety sprawia, że dysk taki jest 4,5 krotnie droższy od tego dotychczas wybranego. Nie chciałbym za bardzo zwiększać budżetu, ewentualnie pytanie czy warto by było na czymś zaoszczędzić, aby więcej wydać na dysk lub być może mógłbyś mi polecić jakiś sprawdzony dysk PCIe innej firmy, który byłby w przystępniejszej cenie?

@fristajlor Lepiej nowszy i7 4690K - ceny podobne.
    Po co Ci dysk sshd na dane? One mają sens jak nie masz ssd a w operacjach na danych typu kopiowanie/odczyt są wolniejsze od typowych talerzowych. Możesz też połączyć dwa 1TB 1-talerzowe Seagate Barracuda albo WD Blue w RAID - u mnie kręcą się z odczytem 380 MB/s.
    Co do kart graficznych w programach foto to jestem sceptyczny. Jeśli PTGui przyśpiesza to ciekawe jaka jest różnica między GTX 970 a dwa razy tańszą GTX 660 - konia z rządem kto znajdzie taki test w sieci
    Chcesz oszczędzić? Parę stów znajdziesz w płycie głównej, ramie i zasilaczu... na oko z 600 bez straty w wydajności.
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Pełne uzależnienie

A bez grafiki to ze 2 tysiace mniej bedzie. Ja bym na poczatek popracowal na wbudowanej a nastepnie cos pozyczyl i sprawdzil jaka jest roznica w wydajnosci.

Strona 28 z 48 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów