Pokaż wyniki od 1 do 10 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Czy można zrobić taką konfigurację dysków : system ssd + 2 dyski talerzowe w raid ?
    Tylko jeśli płyta nie pozwoli na równoczesne używanie trybów ahci dla dysku ssd i raid dla macierzy to najlepiej mieć ssd na kontrolerze Marvel bo może spaść ogólna wydajność ssd w trybie raid (działającego pojedynczo)...

Jeśli kogoś to interesuje to nareszcie skończyłem kompletowanie i budowanie swojej nowej jednostki stricte pod Lightroom'a. Miało być tanio i wydajnie bez zbędnych wodotrysków których ani ja ani Lightroom nie wykorzystamy

Wybór padł na:
    Intel i5 4460
    Płyta MSI H97M-G43
    SSD Sandisk
    2 x Seagate Barracuda 1TB w RAID
    Zasilacz beQuiet 300W

Praca zauważalnie przyśpieszyła ale nie jest to zaskoczenie w porównaniu z chyba 6 letnim gruchotem. Nareszcie stempel działa bez kilku-sekundowych opóźnień a eksport przyśpieszył z 10krotnie (eksport 50 raw do jpg z moimi typowymi ustawieniami to teraz 2 minuty a nie 20)... Ktoś pytał też o Import raw z 6D - 10 zdjęć to 30 sekund z preview 1:1.

Problemy: to co pisałem wyżej - w tej płycie głównej można ustawić tryb albo ahci albo raid dla wszystkich portów sata jednocześnie (6 letni gruchot na płycie Asusa nie miał z tym problemów). Musiałem więc dwa razy instalować system bo raz zainstalowany w ahci po zmianie na raid już nie odpalał. Po drugie, zbyt blisko umiejscowiony radiator sekcji zasilania, musiałem spiłować chłodzenie do procesora żeby dało się je zamontować (oczywiście nie mówie o boxowym). Po 3 na dzień dobry nie działa jeden z dwóch portów usb 2.0 ale nie chce mi sie już tego rozbierać i reklamować. MSI pierwszy i ostatni raz...
    Ostatnio edytowane przez Pelson ; 22-01-2015 o 02:41
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Uprawnienia umieszczania postów