Tylko jeśli płyta nie pozwoli na równoczesne używanie trybów ahci dla dysku ssd i raid dla macierzy to najlepiej mieć ssd na kontrolerze Marvel bo może spaść ogólna wydajność ssd w trybie raid (działającego pojedynczo)...
Jeśli kogoś to interesuje to nareszcie skończyłem kompletowanie i budowanie swojej nowej jednostki stricte pod Lightroom'a. Miało być tanio i wydajnie bez zbędnych wodotrysków których ani ja ani Lightroom nie wykorzystamy
Wybór padł na:
Intel i5 4460
Płyta MSI H97M-G43
SSD Sandisk
2 x Seagate Barracuda 1TB w RAID
Zasilacz beQuiet 300W
Praca zauważalnie przyśpieszyła ale nie jest to zaskoczenie w porównaniu z chyba 6 letnim gruchotem. Nareszcie stempel działa bez kilku-sekundowych opóźnień a eksport przyśpieszył z 10krotnie (eksport 50 raw do jpg z moimi typowymi ustawieniami to teraz 2 minuty a nie 20)... Ktoś pytał też o Import raw z 6D - 10 zdjęć to 30 sekund z preview 1:1.
Problemy: to co pisałem wyżej - w tej płycie głównej można ustawić tryb albo ahci albo raid dla wszystkich portów sata jednocześnie (6 letni gruchot na płycie Asusa nie miał z tym problemów). Musiałem więc dwa razy instalować system bo raz zainstalowany w ahci po zmianie na raid już nie odpalał. Po drugie, zbyt blisko umiejscowiony radiator sekcji zasilania, musiałem spiłować chłodzenie do procesora żeby dało się je zamontować (oczywiście nie mówie o boxowym). Po 3 na dzień dobry nie działa jeden z dwóch portów usb 2.0 ale nie chce mi sie już tego rozbierać i reklamować. MSI pierwszy i ostatni raz...