Słuchajcie jak to w końcu jest, bo już nie wiem, czy jeżeli komp ma służyć tylko do obróbki to jest te gpu potrzebne czy nie? do wczoraj myślałem, że nie bo tak piszą na każdym forum foto ( czasami zdarzy się ktoś kto twierdzi, że potrzeba ale to 1 na 100), dzisiaj przejżałem trochę forów o tematyce komputerowej, na kilku napisałem post odnośnie sprzętu i tam się dziwią, że bez gpu wkleję odpowiedź jednego z nich:
"Do wersji PS Cs 4 Karta grafiki nie była wykorzystywana w żaden sposób. OD cs 4 obszar roboczy (Całe wyświetlanie) odpowiada karta grafiki a dopiero końcową obróbką zajmuje się CPU.
. W CS 6 kilkanaście funkcji jest już domyślnie oparte na OpenCL. Inne firmy również wdrażają co raz więcej usprawnień opartych na GPU (np Gimp). Tendencja jest oczywista

Może się więc okazać że w niektórych sytuacjach będzie ci hardo zamulać i te 4.4 GHZ nic nie pomoże.

Ponadto Zintegrowany układ graficzny korzysta z pamięci systemowej. 1600 MHZ / CL9 to dla niego nic. By wyzwolić cały jego potencjał trzeba czegoś w okolicach 3ghz. "