Strona 7 z 48 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez fliper Zobacz posta
    i do dziś nie rozumiem dlaczego tak często poleca się OSX do pracy na zdjęciach
    Głównie przez różnice w działaniu zarządzania barwą, lepszą obsługę wielu monitorów, która też się łączy z zarządzaniem kolorem i brak problemów z przesyconymi kolorami w systemie, na szerokogamutowcach skalibrowanych pod natywny gamut, a nie sRGB (zresztą to też ma związek z zarządzaniem barwą). Tutaj jest to rozpisane w pigułce (pod nagłówkiem "Zarządzanie barwą"): Zarządzanie barwą - przestrzenie barwne, stanowisko do obróbki zdjęć
    Ostatnio edytowane przez ThomasVoland ; 20-08-2014 o 08:39

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Tutaj jest to rozpisane w pigułce (pod nagłówkiem "Zarządzanie barwą"): Zarządzanie barwą - przestrzenie barwne, stanowisko do obróbki zdjęć
    Popraw sobie "conajmniej" i "lusków" :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dzięki, już poprawiam.

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Głównie przez różnice w działaniu zarządzania barwą, lepszą obsługę wielu monitorów, która też się łączy z zarządzaniem kolorem i brak problemów z przesyconymi kolorami w systemie, na szerokogamutowcach skalibrowanych pod natywny gamut, a nie sRGB (zresztą to też ma związek z zarządzaniem barwą). Tutaj jest to rozpisane w pigułce (pod nagłówkiem "Zarządzanie barwą"): Zarządzanie barwą - przestrzenie barwne, stanowisko do obróbki zdjęć
    No dobrze.
    Artykuł ciekawy i jakiś argument jest Ale... Mnie chyba najbardziej przekonuje argumentacja człowieka, który kiedyś swoje preferencje dotyczące sprzętu komputerowego (apple) w fotografii przedstawił mniej-więcej tak (znalazłem kiedyś na jakimś zagranicznym blogu) :
    "Jestem fotografem, dlatego zwracam dużą uwagę na modę, design, detale, itp. Dlatego mój wybór padł na sexy-zabawkę apple".
    Nie będę ukrywał, że swojego rMBP kupiłem tylko ze względu na wygląd (tzn. sądziłem, że polubię i OSX)
    Zdjęcia wolę jednak obrabiać na starym, wysłużonym PC Generalnie, problemy z zarządzaniem barwą na PC znałem już od dawna (nie wiedziałem natomiast, że tak to wygląda w OSX) .
    Problemy dotyczące koloru, niezależnie od platformy systemowej odnoszą się również do przeglądarek, platform programowania (np. flash AS2), itp. Jednak tego da się bardzo szybko nauczyć, umiejętnie posługując się systemem, oprogramowaniem oraz urządzeniami. I nie wydaje mi się, żeby stanowiło to większy wysiłek niż nauka obsługi DSLR.
    C5DII | C6D | EF35/2 IS | S.150/2.8
    4x YN560III | YN560-TX + RF603
    055XPROB + 496RC2
    4x soft 50cm + 2x soft 60x90cm | Rogue Honeycomb Grid & Rogue XL Pro

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

No dobrze.
    Artykuł ciekawy i jakiś argument jest Ale... Mnie chyba najbardziej przekonuje argumentacja człowieka, który kiedyś swoje preferencje dotyczące sprzętu komputerowego (apple) w fotografii przedstawił mniej-więcej tak (znalazłem kiedyś na jakimś zagranicznym blogu) :
    "Jestem fotografem, dlatego zwracam dużą uwagę na modę, design, detale, itp. Dlatego mój wybór padł na sexy-zabawkę apple".
    Nie będę ukrywał, że swojego rMBP kupiłem tylko ze względu na wygląd (tzn. sądziłem, że polubię i OSX)
    Zdjęcia wolę jednak obrabiać na starym, wysłużonym PC Generalnie, problemy z zarządzaniem barwą na PC znałem już od dawna (nie wiedziałem natomiast, że tak to wygląda w OSX) .
    Problemy dotyczące koloru, niezależnie od platformy systemowej odnoszą się również do przeglądarek, platform programowania (np. flash AS2), itp. Jednak tego da się bardzo szybko nauczyć, umiejętnie posługując się systemem, oprogramowaniem oraz urządzeniami. I nie wydaje mi się, żeby stanowiło to większy wysiłek niż nauka obsługi DSLR.
    hmm, jesli nie potrafisz docenic zalet OSX to chyba niepotrzebnie sie trudziles zeby kupowac rMBP. Mialbys za to naprawde wypasionego PC no i Windowsa jako wisienka na torcie
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Warto było
    Kiedy prezentując klientowi sample, wyciągajam rMBP, mam prawie 100% pewność angażu (ze starym lapem tak łatwo nie było).
    Serio.
    055XPROB + 496RC2

Problemy dotyczące koloru, niezależnie od platformy systemowej odnoszą się również do przeglądarek
    Natywna przeglądarka internetowa z OS X (Safari) wyświetla zdjęcia w sRGB nawet jeśli nie są oprofilowane. Jest tak chyba od Mavericksa. Więc zwykły użytkownik widzi strony i zdjęcia poprawnie. Na Windowsie w Firefoxie da się tak zrobić, aczkolwiek wymaga to zmiany w pliku konfiguracyjnym.

Safari nie jest moją ulubioną przeglądarką. Niestety, choć stabilna, bezpieczna i dobrze się pod nią pisze www (chrome i safari), ma jeden podstawowy mankament - interface i obsługa.
    To oczywiście kwestia preferencji i przyzwyczajeń.

A tak odnośnie jeszcze tego:
    Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    (...) Mialbys za to naprawde wypasionego PC (...)
    Ponieważ zacząłem się zastanawiać co bym kupił, gdybym faktycznie chciał teraz zmienić sprzęt i wywnioskowałem, że właściwie nie ma żadnej sensownej opcji.
    Chcąc zmienić proca musiałbym zmienić mobo, bo na 1155 nie ma nic, na co opłacałoby się zamienić 2500K (dzieląc koszt / wydajność).
    RAM mógłbym ewentualnie wymienić na lepszy . Niestety to już są koszta i z racji czającego się za rogiem DDR4, koszta nieusprawiedliwione, tym bardziej, że SB gwiżdże na to, jak szybkie są kości.
    Najsensowniejsze byłoby Z97 z obsługą DDR4 i co najmniej i5-xxxK broadwell'a. Czyli minimum 4Q 2015, + parę miesięcy, aż podatek od nowości sensownie zmaleje.
    Reasumując, nie ma obecnie żadnej opłacalnej opcji, która gwarantowałaby mi bezkompromisową wydajność przez kolejne ~5 lat (licząc do 2015, bo mam jeszcze 0,5GHz zapasu na procku ).

Topaz denoise5 (C6D, 16bit TIFF): OSX - 1:12min. PC - 0:16min. To tak w kontekście sprzętu za podobny hajs i stwierdzenia "do zdjęć tylko apple, obojętnie jaki"
    Ostatnio edytowane przez fliper ; 23-08-2014 o 22:12 Powód: sekundy i minuty się pomieszały :]
    055XPROB + 496RC2

PS. Żeby nie było, że jestem takim zagorzałym hejterem appla, to nieśmiało nadmienię (choć niełatwo mi to przychodzi ), iż touchpad i klawiatura rMBP, w zastosowaniu ogólnym nie mają sobie równych.
    055XPROB + 496RC2

Strona 7 z 48 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów