Komputer dla fotografa 2014

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cobalt
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1513

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Zamieszczone przez bob_ Zobacz wpis
    ...Niemniej jak już pisałem wcześniej SSD jest nie do przecenienia w kwestii startu systemu i samego oprogramowania do obróbki. Choćby już dlatego warto!
    Pewnie, ze warto. Ja jestem skazany na SSD, bo mam już zabytkowy PC. Zwykły dysk magnetyczny wyciąga około 60MB/s, a SSD (mimo, że to tylko Win XP 64-bit) już 150MB/s.
    Ten sam dysk u syna na nowym PC już 450÷490MB/s. W starym PC oczywiście o USB3,0 nie mam mowy.
    Najbardziej doskwiera mi 4GB RAB (system widzi chyba 3,93). Podczas powadzenia obróbki w PS nie chce już otwierać kolejnego zdjęcia w RAW i po 35szt pokazuje mi komunikat, że RAM się skończył. Otwieram pierwsze zdjęcia i je obrabiam, potem drugie i kolejne i tak do 35 . Muszę przetestować programik Wise memory Optimizer. Moze będzie lepiej.
    Tak, czy inaczej to na koniec roku PC trzeba zmienić.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7449

Zamieszczone przez bob_ Zobacz wpis
      Niemniej jak już pisałem wcześniej SSD jest nie do przecenienia w kwestii startu systemu i samego oprogramowania do obróbki. Choćby już dlatego warto!
      Zgadza się, i o ile brałem pod uwagę właśnie zmianę systemu i dokupienia większego dysku SSD (512 zamiast aktualnego 128) to ta myśl mi przeszła po tych testach
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Z innej beczki... Jak pracujecie z SSD? Tzn materiał nad którym obecnie pracujecie przenosicie z HDD na SSD i po zakończonej pracy w drugą stronę ?
        Facebook

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18776

Dzięki, mnie bardziej chodzi o jakieś osobiste doświadczenia ale wiem że to jest raczej rzecz niszowa.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• bob_
            Bywalec
            • 2010
            • 150

Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz wpis
            Z innej beczki... Jak pracujecie z SSD? Tzn materiał nad którym obecnie pracujecie przenosicie z HDD na SSD i po zakończonej pracy w drugą stronę ?
            Całą bazę zdjęć mam na hdd (jakiś tam caviar, chyba nawet z serii green), niczego nie przenoszę. W sumie nawet nie próbowałem porównywać, ale że nie widzę żadnych zbędnych, denerwujących opóźnień, wszystko pracuje płynnie, selekcja i obróbka idzie sprawnie (tzn. komputer czeka na moje decyzje, a nie ja na to co przemieli komp po moim kliknięciu) to nawet mnie nie kusiło żeby przekopiowywać rawy w te i z powrotem
            piątka, trochę szkła i gadżety

Komentarz

• banan82
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1165

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz wpis
              Dzięki, mnie bardziej chodzi o jakieś osobiste doświadczenia ale wiem że to jest raczej rzecz niszowa.
              Thunderbolt jest lekko szybszy od USB 3.0. Jaj nie urwa, jakies extra 10MB/s.

To zlacze ma wielkie znaczenie w Macbookach gdzie sluzy jako port do podpiecia monitora zewnetrznego, kabla ethernet lub huba thunderbolt dzieki czemu mozna dopinac wiecej urzadzen zewnetzcnych (monitorow, dyskow) bo dziala tu daisy chain.

W kwesti tylko dyskow zewnetrznych to wcale nie jest duzo szybciej.
              5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
              Crazy Apple Fanboy
              Ex Linux User

Komentarz

• fliper
                • 2014
                • 3

Zamieszczone przez Cichy Zobacz wpis
                Zgadza się, i o ile brałem pod uwagę właśnie zmianę systemu i dokupienia większego dysku SSD (512 zamiast aktualnego 128) to ta myśl mi przeszła po tych testach
                Zależy od ilości RAM.
                Jest jeszcze opcja taka, że komuś np. nie wystarcza podstawowe 20 stanów historii w PS. Ja mam ustawione na max 1000 (do grafiki), więc podczas obróbki tych 20 grafik, przy 16GB i wyłączonym swap'ie, komp zapchałby się moment. Jeśli swap włączyć to te 128GiB jest strasznie mało.
                Poza tym, pojemniejsze dyski są na ogół szybsze i warto pamiętać, że na co dzień używa się również innego oprogramowania, które używają plików tymczasowych.
                Warto wspomnieć jeszcze o hiberfile oraz scratch.
                Przy obecnych cenach SSD, w 128GiB tak na prawdę szkoda nawet inwestować IMO.
                C5DII | C6D | EF35/2 IS | S.150/2.8
                4x YN560III | YN560-TX + RF603
                055XPROB + 496RC2
                4x soft 50cm + 2x soft 60x90cm | Rogue Honeycomb Grid & Rogue XL Pro

Komentarz

• dreamstorm
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 642

W LR największego kopa daje procek, potem długo, długo nic, pamięć i dysk.
                  Ja mam teraz 128 GB SSD na system (plextor s5 pro), 128 GB (OCZ Vertex 2) na drugim dysku i 2x2TB na dane. Zdjęcia trzymam na Caviar Black. Różnica między nim a starszym samsungiem 2 TB jest kolosalna. Widać przy kopiowaniu plików. Plextor też jest znacznie szybszy od OCZta. Najwięcej można oszczędzić czasu na odpowiedniej konfiguracji LR. Idealnie byłoby mieć Osobny dysk na cache LR a osobny na zdjęcia. Mam włączoną opcję tworzenia plików z informacją o zdjęciu w tym samym katalogu. Zwalnia ona LR, ale niestety nieraz potrafi uratować zadek, jak się nie załaduje .lrcat.
                  Rozmiar katalogu lrcat też ma ogromne znaczenie. Ja mam to źle zrobione, bo mam wpakowane wszystko do jednego pliku, więc jest tam ponad 150 tys zdjęć.

Jeśli miałbym ponownie składać kompa do LR to zrobiłbym coś podobnego jak mam teraz (tyle, że dysk systemowy zostawiłbym 128 GB a drugi dokupił większy), ale system postawiłbym na wolniejszym SSD a preview cache i katalog LR na szybszym, zdjęcia na HDD (bo tego jest za dużo, żeby trzymać na SSD). Kiedyś jeszcze bawiłem się z wrzucaniem obrabianej sesji na SSD i przenoszeniu na HDD po obróbce, ale chyba średni z tego zysk był.
                  Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• olga92
                    Dopiero zaczyna
                    • 2014
                    • 21

Hej co myślicie o takim zestawie do obróbki zdjęć (lightroom5,photoshop,captureone)

CPU : I7 4790k
                    MB : Asrock Z97 Pro4
                    RAM : G.Skill RipjawsX 2x8GB DDR3 2 133 mhz CL9
                    SSD : Plextor M6S 256GB
                    HDD : WD Blue 1TB
                    DVD-RW : Samsung SH-224DB
                    Buda : Corsair Carbide 300R
                    System: Windows 8.1
                    Jaki możecie polecić zasilacz do tego zestawu, oraz czy polecacie dodatkowe chłodzenie na procesor ?

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Dobry zestaw, pamięci wystarczą Goodrama 1600 nie ma różnicy odczuwalnej przy wyższym taktowaniu, zasilacz w zupełności wystarczy 500W BeQuiet Corsair lub Fortron. Dodatkowego chłodzenia do i7 nie ma potrzeby.
                      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• olga92
                        Dopiero zaczyna
                        • 2014
                        • 21

Zamieszczone przez crazy Zobacz wpis
                        Dobry zestaw, pamięci wystarczą Goodrama 1600 nie ma różnicy odczuwalnej przy wyższym taktowaniu, zasilacz w zupełności wystarczy 500W BeQuiet Corsair lub Fortron. Dodatkowego chłodzenia do i7 nie ma potrzeby.
                        Dziękuje za szybką odpowiedź, a masz może propozycję na inną obudowe bo wsumie z biegu tą wybrałam i chętnie zobacze inne propozycje, to samo z dyskiem SSD.

Komentarz

• salas
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 3000

Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s to jest dysk, który na forum był kilka razy polecany
                          dobry stosunek cena/jakość
                          SONY

Komentarz

• crazy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1554

Zamieszczone przez olga92 Zobacz wpis
                            Dziękuje za szybką odpowiedź, a masz może propozycję na inną obudowe bo wsumie z biegu tą wybrałam i chętnie zobacze inne propozycje, to samo z dyskiem SSD.
                            Odkąd pamiętam użytkuję CoolerMaster, mase komputerów wkładałem w te obudowy, porządna obudowa za małe pieniądze. Jaki model wybierzesz nie ma większego znaczenia.
                            Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• adamor

Witam,

Jaki polecacie zestaw do obróbki zdjęć w PS CC,L5,ACR, na zestaw mam do wydania 3 tys(jak warto zwiększyć będzie to 3,5)

Posiadam:

Win 8.1 64 bity
                              Klawiatura/mysz
                              Czytnik kart
                              Napęd zewnętrzny DVD

Oczekiwania:

Przedewszystkim szybkość, bezproblemowe radzenie sobie z pracą na kilku odpalonych programach
                              Windows na dysku ssd (250/256 gb)
                              Buda posiadająca 2x usb 3.0 z przodu
                              16 gb RAM

z góry dziękuje
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 52697.

Komentarz

• salas
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 3000

Zamieszczone przez adamor Zobacz wpis
                                Witam,

Jaki polecacie zestaw do obróbki zdjęć w PS CC,L5,ACR, na zestaw mam do wydania 3 tys(jak warto zwiększyć będzie to 3,5)

Posiadam:

Win 8.1 64 bity
                                Klawiatura/mysz
                                Czytnik kart
                                Napęd zewnętrzny DVD

Oczekiwania:

Przedewszystkim szybkość, bezproblemowe radzenie sobie z pracą na kilku odpalonych programach
                                Windows na dysku ssd (250/256 gb)
                                Buda posiadająca 2x usb 3.0 z przodu
                                16 gb RAM

z góry dziękuje
                                Masz kilka postów wyżej w Twojej cenie świetny zestaw:
                                CPU : I7 4790k
                                MB : Asrock Z97 Pro4
                                RAM : GOODRAM PLAY 16GB(2x8)/1600MHz DDR3 PC3
                                SSD : Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm
                                HDD : WD Blue 1TB
                                Buda : Corsair Carbide 300R

Podmieniłem dysk i ram w cenie się zmieścisz
                                SONY

Komentarz

Pracuję...
                                X