Strona 46 z 48 PierwszyPierwszy ... 364445464748 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Sam nie pamietam kiedy mialem blue screena (7'ka pro).

Reinstalke tez robie raz na rok/dwa lata jak juz duzo rzeczy przewale przez system i raczej profilaktycznie.
    Może dużo przewalasz, ale chyba mało konkretnie pracujesz na komputerze z różnymi softwarami.

Nigdy w życiu nie zrobiłbym rekreacyjnej reinstalki bo kosztowałoby mnie to ze twa tygodnie życia. Sama reinstalacja wszystkich aplikacji i kopiowanie plików to już kupa czasu, a odtwarzanie różnych "kustomizacji" i ustawień, hardwarów i driverów to koszmar. Coś takigo robia może ludzie co głównie używaja komputera do gier.

Komputer nie zwalnia z czasem co się wie jak się robi standardowe testy szybkości. Jeżeli się ładuje milion rzeczy przy starcie to wiadomo, że startup będzie dłuższy, i to tyle. Ale jak ciocia mówi, że jej komputer już nie jest tak szybki jak dawniej, to może ma rację....
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Mi reinstalka zajmuje 2 godziny, nastepne dwa dni to instalki i customizacja. Apropo gier to gram ale tylko w duze produkcje, tak na przyklad w wow'a mam ponad rok played ^^.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Komputer nie zwalnia z czasem co się wie jak się robi standardowe testy szybkości. Jeżeli się ładuje milion rzeczy przy starcie to wiadomo, że startup będzie dłuższy, i to tyle.
    Akurat dla Windowsów do XP włącznie to zjawisko było faktem. Nawet po odinstalowaniu programów ładowanych podczas uruchamiania systemu - Windows wcale nie przyspieszał.

Z Windows 7 miałem tylko raz podobną sytuację, ale na słabiutkim netbooku i zwalam winę na sprzęt. Ubuntu na nim też chodzi wolno...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    Wątek dotyczy komputera dla fotografa a ja uważam, że te oparte o Windows nadają się do tego celu gorzej niż Mac. Nie tylko z powodu zarządzania barwą.
    http://mateuszjaromin.eu/wp-content/...13/06/0520.jpg

Czyli uważasz, że na tym zdjęciu dobrze zarządziłeś barwą?
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

bsk
    Guest

witam

Przeczytałem dość dużą część tego wątku ale dalej mam problem.
    Planuje kupić stacjonarkę do obsłsugi Rawów, Tiffów - czyli Lr + Cs6.
    Pracuje na wielu plikach więc mocny musi być.
    I teraz wiem że na pewno warto mieć 16GB ramu + SSD 250gb. Dalej nie wiem jaki procek i czy osobna dobra grafa będzie miała znaczenie?
    Jeśli tak to jaka ?

z góry dzięki

Oczywiście, że jest możliwe kompletne sparaliżowanie XP, ale można zawsze można śmieci wynieść, chyba, że jest kompletna sieczka z systemu jako skutek złośliwego oprogramowania albo autodestrukcji przez nieudolnego użytkownika.
    Windows Registry to bardzo koślawy wytwór, którym można sobie zrobić krzywdę. Ale, jeszcze raz, mam komputera śmigajace do dziś na oryginalnej instalacji Windows XP z czasów młodości tego systemu. Nic nie zwalnia. Nie ma cudów.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

obecnie mam i5 2500 8gb ram dysk ssd i gt610 na pokładzie, instalacja systemu windows 10 i pozostałych aplikacji do pracy zajmuje mi ok godziny do półtorej godziny. system szybki i lekki (12GB zajmuje, win7 na starcie zajmował ok 18GB) Uruchomienie systemu to może z 5-6 sek. stabilność jest bardzo dobra, nic się nie wiesza i nie krzaczy - komp do pracy odłączony od internetu więc śmieci nie zbiera a brak internetu nie rozprasza przy pracy...
    Regulamin pkt 8.

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    obecnie mam i5 2500 8gb ram dysk ssd i gt610 na pokładzie, instalacja systemu windows 10 i pozostałych aplikacji do pracy zajmuje mi ok godziny do półtorej godziny. system szybki i lekki (12GB zajmuje, win7 na starcie zajmował ok 18GB) Uruchomienie systemu to może z 5-6 sek. stabilność jest bardzo dobra, nic się nie wiesza i nie krzaczy - komp do pracy odłączony od internetu więc śmieci nie zbiera a brak internetu nie rozprasza przy pracy...
    To znaczy żadnego AV etc. też nie ma, updaty będziesz robił pendrivem a cała praca polega na obróbce fot. Dostępu do Help w Internecie jak wiele aplikacji ma, w tym Adobe, niet. No można i tak, good luck, ale ja nie wyobrażam sobie komputra bez Internetu, nie mam na to czasu. Mam dołaczone trochę hardwaru i softwaru na starcie, więc start 5-6 s jest niemożliwy nawet z SSD. Startup time jest dla mnie nieistotny, bo ja restartuję komputer raz na miesiac może, albo jak coś instaluję, więc może sobie startować nawet minutę.

Im mniej zbędnego balastu tym lepiej, bo szybciej można zrobić backup. 6 GB to niewiele, ale zawsze.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Dzis komp bez internetu to jak auto bez klimy, niby mozna ale...

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice, Zabrze

Dobra, teraz pytanie o Monitor do kompa do zdjęć - czy ktoś ma opanowane zarządzanie barwą na PC ? Zaopatrzyłem się w Eizo CS240 + i1Display Pro i jestem blisko uzyskania na wydruku tego, co symuluję na ekranie PS. W PS korzystam z próby koloru (View/Proof Setup/ Custom) dla konkretnego papieru i jest dobrze. Czy ktoś działał w tym temacie ?

Sent from my iPad using Tapatalk
    EOS R6 Mark II, EOS R8, RF 15-35/2.8L IS, RF 50mm F1.2L, RF 50mm F1.8, RF 35mm F1.8, RF 24mm F1.8, EF 85/1.8, EF 135L, 2x430EX II
    www.facebook.com/matti.jarominnen/photos
    https://www.flickr.com/photos/mateuszj/albums

Strona 46 z 48 PierwszyPierwszy ... 364445464748 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów