Strona 4 z 48 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez fliper Zobacz posta
    Proca mam starego, ale na chwilę obecną nie widzę najmniejszej potrzeby wymiany- i-5 2500K (Igen. @4.5HGz, a i pod 5GHz poleci), na socket 1155 IMO najoptymalniejsza opcja.
    Grafika GTX560TI - kiedyś grałem, teraz już nie, więc i byle czym bym się obszedł.
    To samo u mnie.
    Tyle tylko, że ja podkręciłem swojego procka do 4.2 Ghz bo nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości pracy LR gdy mój i5 pracował na 4.5 Ghz vs. 4.2 Ghz, za to odczułem różnicę w pracy coolera
    Co prawda mam high-end'owe chłodzenie Noctua NH-U12P które b. dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepła i jest jednym z najcichszych, ale jednak przy 4.5 Ghz obroty wiatraka wchodziły na słyszalne obroty.
    Przy 4.2 Ghz obroty wiatraka nie przekraczają 300 rpm w idle (500 rpm w stresie), więc jak dla mnie to jest właściwie jak pasywka, a co najważniejsze - bardzo wydajnie.

Popieram koncepcję cichego, lepiej zakupić słabszy procek ale markową płytę główną, RAM, zasilacz i koniecznie SSD, niż wydać 70% kasy na procka, a reszta to niestabilna i awaryjna chińszczyzna
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Panowie a co powiecie o takim zestawie, mac mini w wersji z i7 2,3 standardowo 4GB RAM (od razu wrzucam 16GB w 2 kościach 2x8GB) dysk standardowy w przyszłości zmiana na SSD do tego monitor Della U2713H jak myślicie da się coś na tym zestawie porobić? Obecnie pracuję na laptopie więc wydaje mi się że to i tak będzie przepaść...czy polecicie mi coś innego do 6tys zł jedyny wymóg to maczek.

Miasto
    Szczecin

Strzelam w ciemno: za cenę tego Mac Mini będziesz miał zdecydowanie lepiej wyposażonego "składaka" PC
    Jeżeli jesteś fanem apple kup apple.
    Jak nie, kup PC.
    Plotki o większej stabilności MacOS vs. Win Vista, Win7, Win8 to bullshit

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Tak jak pisałem w grę wchodzi tylko Apple również zgadzam się że cena tych sprzętów jest baardzo zawyżona no ale cóż, skoro teraz na win8 mam i5 i 4GB RAMU i jakoś daje radę to na macu powinno byc zdecydowanie lepiej, jest też opcja żeby zamiast więcej ramu wziąc mocniejszy procek nie 2,3 tylko 2,6 na co się zdecydować co jest bardziej istotne przy obróbce foto? No i czy ktoś miał okazję pracować na tym dellu, widać coś na nim?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Panowie o ile na procesor i reszte(chyba) jestem zdecydowany( Intel Core i7-4790K w tej chwili chyba najlepszy jakiego znalazłem), to męczy mnie zasilacz oraz właśnie płyta główna Polecicie coś ? Tak jak wspominałem max 4 tysiące za całość +/- pare groszy bez grafiki póki co

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    To samo u mnie.
    Tyle tylko, że ja podkręciłem swojego procka do 4.2 Ghz bo nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości pracy LR gdy mój i5 pracował na 4.5 Ghz vs. 4.2 Ghz, za to odczułem różnicę w pracy coolera
    Co prawda mam high-end'owe chłodzenie Noctua NH-U12P które b. dobrze radzi sobie z odprowadzaniem ciepła i jest jednym z najcichszych, ale jednak przy 4.5 Ghz obroty wiatraka wchodziły na słyszalne obroty.
    Przy 4.2 Ghz obroty wiatraka nie przekraczają 300 rpm w idle (500 rpm w stresie), więc jak dla mnie to jest właściwie jak pasywka, a co najważniejsze - bardzo wydajnie.
    Właściwie zależy od sztuki. jeśli sztuka dobra, to 4-4.2 powinien polecieć bez znaczącego gmerania w napięciach. Mój, stabilne 4.5 leci przy 1.28V ale czytałem, że niektórzy takie wartości uzyskują i przy 1.5V.
    Chłodziwo sam sklejałem - CM Hyper 612S + 2x BeQuiet! silent wings - praktycznie nic nie słychać

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Plotki o większej stabilności MacOS vs. Win Vista, Win7, Win8 to bullshit
    Do tego praca myszą w PS to istny koszmar (mam rMBP 13") i do dziś nie rozumiem dlaczego tak często poleca się OSX do pracy na zdjęciach

@wiktor2323, płyta ASRock Z97 extreme 4 jeśli planujesz OC (SLI może Ci się przydać, skoro myślisz o renderowaniu). Jeśli nie, to wybierz inny procesor bo tego nie używa się na standardowych zegarach
    C5DII | C6D | EF35/2 IS | S.150/2.8
    4x YN560III | YN560-TX + RF603
    055XPROB + 496RC2
    4x soft 50cm + 2x soft 60x90cm | Rogue Honeycomb Grid & Rogue XL Pro

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Panowie o ile na procesor i reszte(chyba) jestem zdecydowany( Intel Core i7-4790K w tej chwili chyba najlepszy jakiego znalazłem), to męczy mnie zasilacz oraz właśnie płyta główna Polecicie coś ? Tak jak wspominałem max 4 tysiące za całość +/- pare groszy bez grafiki póki co
    Jeżeli zasilacz, to odpowiedź jest jedna: BeQuiet
    Najlepiej z modularnym okablowaniem, jeżeli zwracasz uwagę na estetykę i lubisz sobie czasem zajrzeć do środka kompa
    Płyty główne to bardziej skomplikowany temat.
    Ogólnie nie brałbym pod uwagę płyt głównych bez chłodzonej sekcji zasilania - bez względu na to czy będziesz kręcić procka czy nie.
    Kupiłbym też coś z obsługą wbudowanej w i7-4790k grafiki, bo do zastosowań fotograficznych nie potrzeba nic wydajniejszego - a zawsze to mniejszy pobór prądu, mniejsze wydzielanie ciepła (względem karty graficznej na PCI-E), lepsza cyrkulacja powietrza w budzie itp
    Gigabyte ma ceny z pupy - wiadomo.
    Asus też się ceni, ale płyty główne ze średniej półki tego producenta są jeszcze znośne cenowo.
    Nie śledzę ostatnio rynku informatycznego, ale przeważnie b. ciekawą ofertę miał MSI (cena/jakość), także warto rozejrzeć się wśród asortymentu MSI
    Jak ktoś chce konkret info to najlepiej założyć odpowiedni wątek na:
    Co kupić? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne
    Tam są pewnie bardziej na bieżąco i b. możliwe że doradzą nowoczesny konkret config pod zastosowania fotograficzne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

No cóż trzeba zacząć gnębić temat... :P
    Dzięki za wskazówki

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

potwierdzam ram 16GB to podstawa. Dysk SSD na system operacyjny musi być (mam i sobie chwalę) dodatkowo mam dysk SSD do zdjęć na których obecnie pracuje , procesor i7 (od 2 lat - jak dla mnie rewelacja) do tego monitory lub monitor - posiadam EIZO nie wymienię na inne

Zastanawiałem się i chyba marzę o IMac 27 - muszę dozbierać :P ale na pakiecie nauczycielskim + faktura na firmę wcale nie robi aż takiej ceny (jak się doliczy wypasiony PC + monitory eizo) a twierdzenie że system operacyjny nie jest ważny odsyłam do specjalistów :P

Coś już napisał

Nie kupuj teraz Maca Mini, to zabytek dawno nie upgradowany, poczekaj do jesieni na coś*nowego od Apple, a jak nie to do wiosny. No chyba że już zabijają Maca Mini

Strona 4 z 48 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów