Planuję kupić nowy komputer, który będę wykorzystywać m.in. do obróbki zdjęć, w tym m.in. do składania panoram sferycznych tj. 360* (w sumie z 9 zdjęć lub w przypadku HDR wielokrotność) oraz do robienie stacków w ramach ujęć makro (do kilkudziesięciu łączonych razem zdjęć a nawet do 100). Zdjęcia wielkości 20 mpx, ważące średnio po 26mb. Chciałbym, aby komputer z łatwością sobie rodził z takimi zadaniami i starczył mi na dłużej. Znajomy polecił mi taki zestaw:

Procesor: Intel Core i7-4770K 3,5 GHz 8MB cache s 1150 Box
Dysk na system: SSD OCZ 120GB Vector 180 SATA 3
Dysk na dane: SEAGATE 2TB SSHD 7200 SA3
Zasilacz: EVGA SuperNOVA 750
Płyta główna: ASRock Z97 Extreme6
Karta grafiki: EVGA GeForce GTX 970 FTW ACX 2.0, 4GB GDDR5
RAM: CORSAIR DDR3 16GB/1866 (2*8GB) VENGEANCE
Obudowa: SilentiumPC Gladius X60
Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-221LBK
Windows 7 Professional 64bit
Monitor, klawiaturę, myszkę mam.

Pracować będę w PS, PTGui oraz Zerene Stacker. W gry nie gram, choć może kiedyś mnie najdzie. Pytanie co w takim zestawie byłoby wąskim gardłem i tym samym warto by w tę część więcej zainwestować? Pytanie też czy coś nie jest zbyt drogie w kontekście moich potrzeb? Zastanawiam, się czy faktycznie tak droga karta graficzna będzie mi potrzebna? Czy nie warto by było kupić więcej RAM? Liczyłem, że wydam około 1,5kPLN mniej niż koszt tego zestawu ale jestem gotowy to przełknąć jeśli miałby to być uzasadnione. Będę wdzięczny za każdą radę.