Strona 12 z 48 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dzięki, mnie bardziej chodzi o jakieś osobiste doświadczenia ale wiem że to jest raczej rzecz niszowa.
    Thunderbolt jest lekko szybszy od USB 3.0. Jaj nie urwa, jakies extra 10MB/s.

To zlacze ma wielkie znaczenie w Macbookach gdzie sluzy jako port do podpiecia monitora zewnetrznego, kabla ethernet lub huba thunderbolt dzieki czemu mozna dopinac wiecej urzadzen zewnetzcnych (monitorow, dyskow) bo dziala tu daisy chain.

W kwesti tylko dyskow zewnetrznych to wcale nie jest duzo szybciej.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Zgadza się, i o ile brałem pod uwagę właśnie zmianę systemu i dokupienia większego dysku SSD (512 zamiast aktualnego 128) to ta myśl mi przeszła po tych testach
    Zależy od ilości RAM.
    Jest jeszcze opcja taka, że komuś np. nie wystarcza podstawowe 20 stanów historii w PS. Ja mam ustawione na max 1000 (do grafiki), więc podczas obróbki tych 20 grafik, przy 16GB i wyłączonym swap'ie, komp zapchałby się moment. Jeśli swap włączyć to te 128GiB jest strasznie mało.
    Poza tym, pojemniejsze dyski są na ogół szybsze i warto pamiętać, że na co dzień używa się również innego oprogramowania, które używają plików tymczasowych.
    Warto wspomnieć jeszcze o hiberfile oraz scratch.
    Przy obecnych cenach SSD, w 128GiB tak na prawdę szkoda nawet inwestować IMO.
    C5DII | C6D | EF35/2 IS | S.150/2.8
    4x YN560III | YN560-TX + RF603
    055XPROB + 496RC2
    4x soft 50cm + 2x soft 60x90cm | Rogue Honeycomb Grid & Rogue XL Pro

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

W LR największego kopa daje procek, potem długo, długo nic, pamięć i dysk.
    Ja mam teraz 128 GB SSD na system (plextor s5 pro), 128 GB (OCZ Vertex 2) na drugim dysku i 2x2TB na dane. Zdjęcia trzymam na Caviar Black. Różnica między nim a starszym samsungiem 2 TB jest kolosalna. Widać przy kopiowaniu plików. Plextor też jest znacznie szybszy od OCZta. Najwięcej można oszczędzić czasu na odpowiedniej konfiguracji LR. Idealnie byłoby mieć Osobny dysk na cache LR a osobny na zdjęcia. Mam włączoną opcję tworzenia plików z informacją o zdjęciu w tym samym katalogu. Zwalnia ona LR, ale niestety nieraz potrafi uratować zadek, jak się nie załaduje .lrcat.
    Rozmiar katalogu lrcat też ma ogromne znaczenie. Ja mam to źle zrobione, bo mam wpakowane wszystko do jednego pliku, więc jest tam ponad 150 tys zdjęć.

Jeśli miałbym ponownie składać kompa do LR to zrobiłbym coś podobnego jak mam teraz (tyle, że dysk systemowy zostawiłbym 128 GB a drugi dokupił większy), ale system postawiłbym na wolniejszym SSD a preview cache i katalog LR na szybszym, zdjęcia na HDD (bo tego jest za dużo, żeby trzymać na SSD). Kiedyś jeszcze bawiłem się z wrzucaniem obrabianej sesji na SSD i przenoszeniu na HDD po obróbce, ale chyba średni z tego zysk był.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Hej co myślicie o takim zestawie do obróbki zdjęć (lightroom5,photoshop,captureone)

CPU : I7 4790k
    MB : Asrock Z97 Pro4
    RAM : G.Skill RipjawsX 2x8GB DDR3 2 133 mhz CL9
    SSD : Plextor M6S 256GB
    HDD : WD Blue 1TB
    DVD-RW : Samsung SH-224DB
    Buda : Corsair Carbide 300R
    System: Windows 8.1
    Jaki możecie polecić zasilacz do tego zestawu, oraz czy polecacie dodatkowe chłodzenie na procesor ?

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Dobry zestaw, pamięci wystarczą Goodrama 1600 nie ma różnicy odczuwalnej przy wyższym taktowaniu, zasilacz w zupełności wystarczy 500W BeQuiet Corsair lub Fortron. Dodatkowego chłodzenia do i7 nie ma potrzeby.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Dobry zestaw, pamięci wystarczą Goodrama 1600 nie ma różnicy odczuwalnej przy wyższym taktowaniu, zasilacz w zupełności wystarczy 500W BeQuiet Corsair lub Fortron. Dodatkowego chłodzenia do i7 nie ma potrzeby.
    Dziękuje za szybką odpowiedź, a masz może propozycję na inną obudowe bo wsumie z biegu tą wybrałam i chętnie zobacze inne propozycje, to samo z dyskiem SSD.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s to jest dysk, który na forum był kilka razy polecany
    dobry stosunek cena/jakość
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez olga92 Zobacz posta
    Dziękuje za szybką odpowiedź, a masz może propozycję na inną obudowe bo wsumie z biegu tą wybrałam i chętnie zobacze inne propozycje, to samo z dyskiem SSD.
    Odkąd pamiętam użytkuję CoolerMaster, mase komputerów wkładałem w te obudowy, porządna obudowa za małe pieniądze. Jaki model wybierzesz nie ma większego znaczenia.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

adamor
    Guest

Witam,

Jaki polecacie zestaw do obróbki zdjęć w PS CC,L5,ACR, na zestaw mam do wydania 3 tys(jak warto zwiększyć będzie to 3,5)

Posiadam:

Win 8.1 64 bity
    Klawiatura/mysz
    Czytnik kart
    Napęd zewnętrzny DVD

Oczekiwania:

Przedewszystkim szybkość, bezproblemowe radzenie sobie z pracą na kilku odpalonych programach
    Windows na dysku ssd (250/256 gb)
    Buda posiadająca 2x usb 3.0 z przodu
    16 gb RAM

z góry dziękuje
    Ostatnio edytowane przez adamor ; 13-10-2014 o 10:20

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez adamor Zobacz posta
    Witam,

Jaki polecacie zestaw do obróbki zdjęć w PS CC,L5,ACR, na zestaw mam do wydania 3 tys(jak warto zwiększyć będzie to 3,5)

Posiadam:

Win 8.1 64 bity
    Klawiatura/mysz
    Czytnik kart
    Napęd zewnętrzny DVD

Oczekiwania:

Przedewszystkim szybkość, bezproblemowe radzenie sobie z pracą na kilku odpalonych programach
    Windows na dysku ssd (250/256 gb)
    Buda posiadająca 2x usb 3.0 z przodu
    16 gb RAM

z góry dziękuje
    Masz kilka postów wyżej w Twojej cenie świetny zestaw:
    CPU : I7 4790k
    MB : Asrock Z97 Pro4
    RAM : GOODRAM PLAY 16GB(2x8)/1600MHz DDR3 PC3
    SSD : Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm
    HDD : WD Blue 1TB
    Buda : Corsair Carbide 300R

Podmieniłem dysk i ram w cenie się zmieścisz