Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
softgbs wybierając teraz dla siebie, w który system byś poszedł?
Miałem dwa D800 - oba mi się trafiły ze skopanym AF, chciałem D600 i zostawić szkła jednak wróciłem do canona:

- nikon jest świetny do pracy na ciągłym AF - tyle że ja wolę pracować na pojedynczym
- korzystam wyłącznie z centralnego punktu AF
- nowe szkła nikona af-s G (stałki) są rewelacyjne - niestety mają strasznie wolny AF, stare są spoko ale są mniej precyzyjne i powtarzalne
- największy argument po ilość własnych presetów do LR wypracowanych przez 3 lata na 5d mkII
- z nikona wyciśnie się więcej przy obróbce - lecz wymaga to sporej ilości czasu, zwłaszcza dla mnie po zmianie systemu był to koszmar

Prawda jest taka że oba systemy są już teraz cholernie do siebie zbliżone. Najlepiej pożyczyć, popstrykać i ocenić.

Co do iso w D600 to takie 6400 wygląda prawie jak 3200 z D700, a chyba nawet lepiej

AF w D600 subiektywnie oceniając jest nadal bliski temu w 5D mkII, nie wiem dlaczego tutaj użytkownicy lewitują z radości po zmianie z 5D mkII na 6D. AF jest ledwo zauważalnie szybszy, polepszyła się nieco jego precyzja i powtarzalność - strzelam o 20-30% co jest owszem odczuwalne.

Gdyby szło poszukać 5D mkII z przebiegiem do 50 tys w cenie do 4 tys to nie kupowałbym 6D.