Redukcje się sprawdzają ale zawsze trzeba zapłacić wygodą użytkowania. Ja na ten przykład mam worek filtrów okrągłych 77mm (bo kupowałem tylko takie), ostatnio kupiłem 67 polara (B+W) bo przy 70-2004LIS po użyciu redukcji nie da się użyć sensownie osłony, a to się przydaje, kupiłem też 58mm nd3 pomimo że mam taki sam 77 - była okazja, a ostatnio często używam 85 1.8. a bez redukcji jest wygodniej.
Mam zamiar kupić również polara 105mm do lee którego używam, wtedy w moim przypadku straci sens posiadanie polara 77mm (chyba że w międzyczasie dorobię się sigmy A50).

Tak więc ogólnie mówiąc redukcje tak bo są tanie, w szczególnych przypadkach wygodniej bez redukcji i mz trzeba kupić coś dedykowanego, systemy typu cokin czy lee mz sprawdzają się jeśli są odpowiednio duże czyli 10cm - sam mam lee i sobie chwalę, cokin w wersji P to zawracanie gitary, a nie system, a osłony w tym systemie (P) nie mają szans się sprawdzić ani na tele ani tym bardziej na UWA. Oczywiście wszystko moim zdaniem czyli kogoś kto akurat filtrów i kwadratowych i okrągłych używa.