Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

Mam Cokin P, nie używam. Jeśli robiłbym więcej krajobrazów, używałbym tego systemu z filtrami prostokątnymi Hitech. Są niezłe. Jednak francuski polar, który również jest w zestawie nie nadaje się do użytku. Półcentymetrowe szkło z jakimiś smugami wewnątrz i powodujące olbrzymie przebarwienia. Co prawda jest uniwersalne dla całego systemu P. Wygoda zakładania na najniższym poziomie. Myślę, że że rozwiązanie z redukcją dla zwykłego kołowego CPL 77 albo 82mm będzie superwygodne w porównaniu do cokinowego polara. A kwestia osłony - czy rzeczywiście używa się osłony wraz z CPL? Najpierw kręcimy, potem zakładamy osłonę?

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    A kwestia osłony - czy rzeczywiście używa się osłony wraz z CPL? Najpierw kręcimy, potem zakładamy osłonę?
    W zasadzie tak, można jeszcze próbować kręcić po założeniu osłony ale wtedy nie widać skali no i łatwo wywalcować przy okazji filtr.
    O ile sienie mylę tylko przy osłonach tulipanowych da się "jakoś" regulować polara, przy standardowych zostaje jedno ustawienie. Jeśli często zmieniasz kadr z pionowego na poziomy to będzie to mega upierdliwe.

Uzależniony Awatar FlatEric

Z tym, że w przypadku obiektywów szerokokątnych trzeba cokolwiek uważać, bo okazać się może że - o ile filtr jest tylko trochę większy od średnicy obiektywu (np. o jeden "numer") - to z redukcją może winietować.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar homesicalien

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Z tym, że w przypadku obiektywów szerokokątnych trzeba cokolwiek uważać, bo okazać się może że - o ile filtr jest tylko trochę większy od średnicy obiektywu (np. o jeden "numer") - to z redukcją może winietować.
    Dlaczego filtr 82mm z redukcją miałby winietować na obiektywie UWA z gwintem 77mm bardziej niż filtr 77mm? Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Uzależniony Awatar FlatEric

Dlaczego filtr 82mm z redukcją miałby winietować na obiektywie UWA z gwintem 77mm bardziej niż filtr 77mm? Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
    Dlatego, że filtr jest dodatkowo oddalony od obiektywu o grubość przejściówki - jeśli średnica gwintu jest w obiektywie dobrana na styk do kąta widzenia, to może się zdarzyć, że na skutek tego oddalenia filtr wejdzie w kadr pomimo większej średnicy. Sam się z tym fenomenem spotkałem przed laty.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
    Po mojemu każde, nawet minimalne odsunięcie filtra od soczewki przy UWA może skutkować winietą. A tak chyba działają te adaptery.
    Zawsze możesz to sprawdzić przykładając filtr do szkła i minimalnie go przykręcając

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

plus taki ze masz teoretycznie mozliwosc uzywania filtra na kazdym obiektywie
    minusy: wieksza srednica wieksza cena
    załóż 82 mm na obiekty 52 mm i powiedz czy jest wygodnie
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów