Dlatego, że filtr jest dodatkowo oddalony od obiektywu o grubość przejściówki - jeśli średnica gwintu jest w obiektywie dobrana na styk do kąta widzenia, to może się zdarzyć, że na skutek tego oddalenia filtr wejdzie w kadr pomimo większej średnicy. Sam się z tym fenomenem spotkałem przed laty.Dlaczego filtr 82mm z redukcją miałby winietować na obiektywie UWA z gwintem 77mm bardziej niż filtr 77mm? Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
Analogowy DeviantArt
Wypociny formalne
Wypociny techniczne
...pełnymi fitrami ND. Ten system nie jest zwartą, zamkniętą konstrukcją, więc przy długich naświetlaniach, przez różne szczeliny dostaje się światło i mogą pojawić się różne odblaski czy plamy. Im dłuższe naświetlanie i mocniejszy filtr, tym większe prawdopodobieństwo takiej sytuacji. Chyba, że to sobie wszystko ładnie uszczelnisz.![]()
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Zgoda, jeśli odsuwamy filtr o średnicy obiektywu. Ale tu odsuwamy filtr większy i myślę, że jedynym źródłem winietowania jest grubość adaptera.
...no i runął cały świat.
Bez przesady, jaś pisze, że Lee jakoś to już rozwiązał, a jak po taniości, to też można sobie z tym poradzić:
http://www.canon-board.info/pierwsza...d-3-0-a-77068/
Tylko dla mnie po prostu jest to niewygodna prowizorka.![]()
zrobiłem przez kilka lat bardzo dużo zdjęć z gęstymi nd bywały okresy (długie) że prawie nie robiłem innych zdjęć ale przez te kilka lat tylko dwa razy widziałem na moim zdjęciu coś (coś na kształt półokrągłego cienia) czego źródła nie potrafiłem zaklasyfikować i uznałem że jest to jakieś dziwne odbicie powstałe pomiędzy filtrem nd a szarą połówką raz zdarzyło się to z okrągłą hoją (która ze względu na budowę światła bokiem nie puszcza) i raz z big stopperem - na tyle rzadko że nawet nie potrafiłem wyciągnąć sensownych wniosków co sprzyja powstawaniu takich odblasków, w jednym przypadku była to zima z dużą ilością śniegu (ta z katastroficznie zamarzającą szadzią w Jerzmanowicach i OPNie może ktoś pamięta bo było co oglądać) i zdjęcie było robione pod światło, drugiego przypadku nie pamiętam, pamiętam tylko że był.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
plus taki ze masz teoretycznie mozliwosc uzywania filtra na kazdym obiektywie
minusy: wieksza srednica wieksza cena
załóż 82 mm na obiekty 52 mm i powiedz czy jest wygodnie
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.