Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Można się za to wtedy pożegnać z pełnymi filtrami szarymi i polarami.
    A co jest nie tak z filtrami ND do systemu Cokin?

Uzależniony Awatar FlatEric

Dlaczego filtr 82mm z redukcją miałby winietować na obiektywie UWA z gwintem 77mm bardziej niż filtr 77mm? Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
    Dlatego, że filtr jest dodatkowo oddalony od obiektywu o grubość przejściówki - jeśli średnica gwintu jest w obiektywie dobrana na styk do kąta widzenia, to może się zdarzyć, że na skutek tego oddalenia filtr wejdzie w kadr pomimo większej średnicy. Sam się z tym fenomenem spotkałem przed laty.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
    Po mojemu każde, nawet minimalne odsunięcie filtra od soczewki przy UWA może skutkować winietą. A tak chyba działają te adaptery.
    Zawsze możesz to sprawdzić przykładając filtr do szkła i minimalnie go przykręcając

Pełne uzależnienie

A co jest nie tak z filtrami ND do systemu Cokin?
    ...pełnymi fitrami ND. Ten system nie jest zwartą, zamkniętą konstrukcją, więc przy długich naświetlaniach, przez różne szczeliny dostaje się światło i mogą pojawić się różne odblaski czy plamy. Im dłuższe naświetlanie i mocniejszy filtr, tym większe prawdopodobieństwo takiej sytuacji. Chyba, że to sobie wszystko ładnie uszczelnisz.

Pełne uzależnienie

...pełnymi fitrami ND. Ten system nie jest zwartą, zamkniętą konstrukcją, więc przy długich naświetlaniach, przez różne szczeliny dostaje się światło i mogą pojawić się różne odblaski czy plamy. Im dłuższe naświetlanie i mocniejszy filtr, tym większe prawdopodobieństwo takiej sytuacji. Chyba, że to sobie wszystko ładnie uszczelnisz.
    nie wiem jak w cokinie, ale lee rozwiązało ten problem dodając uszczelkę do big stoppera, można naświetlać po kilka minut problemów nie widać - sprawdzone.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar homesicalien

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Po mojemu każde, nawet minimalne odsunięcie filtra od soczewki przy UWA może skutkować winietą. A tak chyba działają te adaptery.
    Zawsze możesz to sprawdzić przykładając filtr do szkła i minimalnie go przykręcając
    Zgoda, jeśli odsuwamy filtr o średnicy obiektywu. Ale tu odsuwamy filtr większy i myślę, że jedynym źródłem winietowania jest grubość adaptera.

...no i runął cały świat.

Pełne uzależnienie

...no i runął cały świat.
    Bez przesady, jaś pisze, że Lee jakoś to już rozwiązał, a jak po taniości, to też można sobie z tym poradzić:
    http://www.canon-board.info/pierwsza...d-3-0-a-77068/
    Tylko dla mnie po prostu jest to niewygodna prowizorka.

Pełne uzależnienie

Bez przesady, jaś pisze, że Lee jakoś to już rozwiązał, a jak po taniości, to też można sobie z tym poradzić:
    http://www.canon-board.info/pierwsza...d-3-0-a-77068/
    Tylko dla mnie po prostu jest to niewygodna prowizorka.
    zrobiłem przez kilka lat bardzo dużo zdjęć z gęstymi nd bywały okresy (długie) że prawie nie robiłem innych zdjęć ale przez te kilka lat tylko dwa razy widziałem na moim zdjęciu coś (coś na kształt półokrągłego cienia) czego źródła nie potrafiłem zaklasyfikować i uznałem że jest to jakieś dziwne odbicie powstałe pomiędzy filtrem nd a szarą połówką raz zdarzyło się to z okrągłą hoją (która ze względu na budowę światła bokiem nie puszcza) i raz z big stopperem - na tyle rzadko że nawet nie potrafiłem wyciągnąć sensownych wniosków co sprzyja powstawaniu takich odblasków, w jednym przypadku była to zima z dużą ilością śniegu (ta z katastroficznie zamarzającą szadzią w Jerzmanowicach i OPNie może ktoś pamięta bo było co oglądać) i zdjęcie było robione pod światło, drugiego przypadku nie pamiętam, pamiętam tylko że był.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

plus taki ze masz teoretycznie mozliwosc uzywania filtra na kazdym obiektywie
    minusy: wieksza srednica wieksza cena
    załóż 82 mm na obiekty 52 mm i powiedz czy jest wygodnie
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    zrobiłem przez kilka lat bardzo dużo zdjęć z gęstymi nd bywały okresy (długie) że prawie nie robiłem innych zdjęć ale przez te kilka lat tylko dwa razy widziałem na moim zdjęciu coś (coś na kształt półokrągłego cienia) czego źródła nie potrafiłem zaklasyfikować i uznałem że jest to jakieś dziwne odbicie powstałe pomiędzy filtrem nd a szarą połówką raz zdarzyło się to z okrągłą hoją (która ze względu na budowę światła bokiem nie puszcza) i raz z big stopperem - na tyle rzadko że nawet nie potrafiłem wyciągnąć sensownych wniosków co sprzyja powstawaniu takich odblasków, w jednym przypadku była to zima z dużą ilością śniegu (ta z katastroficznie zamarzającą szadzią w Jerzmanowicach i OPNie może ktoś pamięta bo było co oglądać) i zdjęcie było robione pod światło, drugiego przypadku nie pamiętam, pamiętam tylko że był.
    To ja zupełnie w drugą stronę - zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć na pełnym szarym Cokina i od razu kupiłem nakręcany, bo na każdym zdjęciu mi to wylazło.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów