Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

Czy redukowanie średnicy filtrów okrągłych jest praktykowane? Jakie są wady takiego rozwiązania? Jedyne, co przychodzi mi do głowy to wykorzystywanie jedynie centrum filtru w przypadku znacznego redukowania. Koszt nawet metalowych redukcji nie stanowi raczej problemu. Kupuję jeden filtr np. CPL 82mm i redukcję do każdego obiektywu, do jakiego potrzebuję. Pytam o to, ponieważ mam wrażenie, że nie wiedzieć czemu nie jest to popularne, a wkrótce będę się mierzył z tematem.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 09-04-2014 o 10:36

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Duży filtr na małym obiektywie (redukowanie)

Ja osobiście wolę mieć jeden filtr dla każdego obiektywu... głównie dlatego aby nie musieć za każdym razem odkręcać redukcję z filtrem od szkła, potem odkręcać jeszcze redukcję od filtra, nakręcać inny adapter i zakładać do znów do innego obiektywu... chyba też między innymi dlatego nie jest to stosowane/praktykowane.
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Wydaje mi się, że niektórzy po prostu nie chcą kupować większego i lepszego filtra i redukcji bo przewyższy to niekiedy cenę obiektywu. Przykładowo do kita (za 150zł) kupować filtr polaryzacyjny za 400-500zł na fi 82 to nie każdemu się uśmiecha ale już taki za 25zł na fi 58 tak. Z drugiej strony też kupować kiepski filtr na fi 82 plus redukcja to taka średnio opłacalna rzecz bo wtedy redukcja stanowi znaczną część ceny filtra. Druga sprawa to stawiając na takie rozwiązanie żegnasz się z osłoną przeciwsłoneczną poniżej średnicy filtra. Ja sobie kupię filtr 77mm z redukcją do 55mm do obiektywy 35mm i w tym momencie już tulipana nie założę bo gdzie. Takie moje zdanie.

Zapomniałem dopisać, że w tej wypowiedzi wykluczam filtry UV bo taki to powinien być na każdym obiektywie dla ochrony
    Ostatnio edytowane przez Sezamek ; 09-04-2014 o 10:46
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Są jeszcze takie systemy filtrów jak Cokin i wcale nie trzeba się z osłoną żegnać
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Redukcje się sprawdzają ale zawsze trzeba zapłacić wygodą użytkowania. Ja na ten przykład mam worek filtrów okrągłych 77mm (bo kupowałem tylko takie), ostatnio kupiłem 67 polara (B+W) bo przy 70-2004LIS po użyciu redukcji nie da się użyć sensownie osłony, a to się przydaje, kupiłem też 58mm nd3 pomimo że mam taki sam 77 - była okazja, a ostatnio często używam 85 1.8. a bez redukcji jest wygodniej.
    Mam zamiar kupić również polara 105mm do lee którego używam, wtedy w moim przypadku straci sens posiadanie polara 77mm (chyba że w międzyczasie dorobię się sigmy A50).

Tak więc ogólnie mówiąc redukcje tak bo są tanie, w szczególnych przypadkach wygodniej bez redukcji i mz trzeba kupić coś dedykowanego, systemy typu cokin czy lee mz sprawdzają się jeśli są odpowiednio duże czyli 10cm - sam mam lee i sobie chwalę, cokin w wersji P to zawracanie gitary, a nie system, a osłony w tym systemie (P) nie mają szans się sprawdzić ani na tele ani tym bardziej na UWA. Oczywiście wszystko moim zdaniem czyli kogoś kto akurat filtrów i kwadratowych i okrągłych używa.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Mam Cokin P, nie używam. Jeśli robiłbym więcej krajobrazów, używałbym tego systemu z filtrami prostokątnymi Hitech. Są niezłe. Jednak francuski polar, który również jest w zestawie nie nadaje się do użytku. Półcentymetrowe szkło z jakimiś smugami wewnątrz i powodujące olbrzymie przebarwienia. Co prawda jest uniwersalne dla całego systemu P. Wygoda zakładania na najniższym poziomie. Myślę, że że rozwiązanie z redukcją dla zwykłego kołowego CPL 77 albo 82mm będzie superwygodne w porównaniu do cokinowego polara. A kwestia osłony - czy rzeczywiście używa się osłony wraz z CPL? Najpierw kręcimy, potem zakładamy osłonę?

Uzależniony Awatar FlatEric

Z tym, że w przypadku obiektywów szerokokątnych trzeba cokolwiek uważać, bo okazać się może że - o ile filtr jest tylko trochę większy od średnicy obiektywu (np. o jeden "numer") - to z redukcją może winietować.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Z tym, że w przypadku obiektywów szerokokątnych trzeba cokolwiek uważać, bo okazać się może że - o ile filtr jest tylko trochę większy od średnicy obiektywu (np. o jeden "numer") - to z redukcją może winietować.
    Dlaczego filtr 82mm z redukcją miałby winietować na obiektywie UWA z gwintem 77mm bardziej niż filtr 77mm? Z konstrukcji takich adapterów wynika, że winietują nie bardziej niż filtry slim z "natywną" średnicą. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    A kwestia osłony - czy rzeczywiście używa się osłony wraz z CPL? Najpierw kręcimy, potem zakładamy osłonę?
    W zasadzie tak, można jeszcze próbować kręcić po założeniu osłony ale wtedy nie widać skali no i łatwo wywalcować przy okazji filtr.
    O ile sienie mylę tylko przy osłonach tulipanowych da się "jakoś" regulować polara, przy standardowych zostaje jedno ustawienie. Jeśli często zmieniasz kadr z pionowego na poziomy to będzie to mega upierdliwe.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Są jeszcze takie systemy filtrów jak Cokin i wcale nie trzeba się z osłoną żegnać
    Można się za to wtedy pożegnać z pełnymi filtrami szarymi i polarami.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów