Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Problem z nowym EOS 6D

Domyślnie Problem z nowym EOS 6D

Witam. Mam prośbę o pomoc. Niedawno przesiadłem się na cyfrową lustrzankę Canona i tu niestety niemiła niespodzianka . Po podłączeniu korpusu do komputera w programie DPP oraz EOS utility przyciski AF, DRIVE, ISO oraz wybór pomiaru światła nie uruchamiają ekranu LCD- brak bezpośredniej możliwości ustawienie odpowiednich nastawów. Ponadto ekran LCD gaśnie (wcześnie uruchomiony przyciskiem Q) po zmianie pokrętłem trybu naświetlania. 1 raz miał miejsce brak kontaktu styków obiektywu z korpusem. Kilkakrotnie resetowałem nastawy aparatu i niestety problem utrzymuje się nadal. Czy może to oznaczać jakieś poważne problemy z oprogramowaniem aparatu czy sprawa jest do ustawienia z poziomu menu. Jeśli to pierwsze to znów moja ślubna będzie mięć rację, że... a po co to stare też dobrze robiło zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Problem z nowym EOS 6D

W 5dII przy pracy z EOS Utility w LV ustawienie parametrów możliwe jest tylko na monitorze. Pokrętła i przyciski na korpusie nie działają.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a co na to instrukcja obsługi?

Niestety problem pojawia się po odłączeniu aparatu od komputera. Być może robię jakiś błąd przy odłączaniu aparatu od komputera. Nic z tego nie rozumiem. Instrukcja obsługi nawet nie przewiduje takiej sytuacji.
    Przez jakiś czas nie pojawia się jeden z nastawów np. w AV czas, a TV przysłona na LCD, widać na panelu i w celowniku. Sprawdzałem na 2 obiektywach 24-85 3,5-4,5 USM oraz 70-200 4 USM.
    Co ciekawe EOS utility pokazuje obydwa obiektywy w zakładce korekcji aberracji obiektywu.
    Może lepiej nie podłączać do komputera?
    Ostatnio edytowane przez and2maz ; 07-04-2014 o 23:28

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Cytat Zamieszczone przez and2maz Zobacz posta
    Witam. Mam prośbę o pomoc. Niedawno przesiadłem się na cyfrową lustrzankę Canona i tu niestety niemiła niespodzianka . Po podłączeniu korpusu do komputera w programie DPP oraz EOS utility przyciski AF, DRIVE, ISO oraz wybór pomiaru światła nie uruchamiają ekranu LCD- brak bezpośredniej możliwości ustawienie odpowiednich nastawów. Ponadto ekran LCD gaśnie (wcześnie uruchomiony przyciskiem Q) po zmianie pokrętłem trybu naświetlania. 1 raz miał miejsce brak kontaktu styków obiektywu z korpusem. Kilkakrotnie resetowałem nastawy aparatu i niestety problem utrzymuje się nadal. Czy może to oznaczać jakieś poważne problemy z oprogramowaniem aparatu czy sprawa jest do ustawienia z poziomu menu. Jeśli to pierwsze to znów moja ślubna będzie mięć rację, że... a po co to stare też dobrze robiło zdjęcia.
    Jak masz podłączony aparat do kompa, to pytanie czy masz odpalony panel sterowania aparatu czy tylko transfer zdjęć ? Przy panelu może nie działać sterowanie z aparatu, w przypadku transferu wszystko powinno się ustawiać manualnie w aparacie i po wyzwoleniu migawki, zdjęcie leci do kompa przez kabel lub Wi-Fi.

Po odłączeniu, to sprawdź styki obiektywów i aparatu czy nie są zabrudzone... Sprawdź na innym obiektywie poza tymi dwoma. Dla pewności.
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 08-04-2014 o 12:19

Początki nałogu

Sprawdź z innymi obiektywami.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Odpowiedź ze strony Canona- zainstalować EOS utility na innym komputerze. Czy w takim razie problemem może być WIN XP do którego podłączałem aparat. W jaki sposób bezpiecznie odłączać aparat od komputera. Nie widać na pasku narzędziowym ikony bezpiecznego zamykania USB. Może to powoduje przejściowe zamieszanie w oprogramowaniu aparatu.
    Styki obiektywów są czyste- pilnuję tego.
    Ostatnio edytowane przez and2maz ; 08-04-2014 o 20:08

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Cytat Zamieszczone przez and2maz Zobacz posta
    Odpowiedź ze strony Canona- zainstalować EOS utility na innym komputerze. Czy w takim razie problemem może być WIN XP do którego podłączałem aparat.
    Stary Windows XP + nowe sprzęty i oprogramowanie EOS Utility = możliwe problemy. Czas zmienić na w7, bo i tak większość softu będzie miała problem z XP, szczególnie 64bit. Nie ma bezpiecznego usuwania, to wyłącz w 1 kolejności aparat.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

XP nie ma już oficjalnego wsparcia MS lub za moment straci.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

OK. Dziękuję za odpowiedzi. Przesiadka na WIN 7 lub 8. Czy macie może jakieś doświadczenia z połączeniem EOS 6D z PC przez WiFi szczególnie sterowanie aparatem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów