Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon 24-70 f4.0 czy Canon 24-105 f4?

Domyślnie Canon 24-70 f4.0 czy Canon 24-105 f4?

Witajcie,

mam nadzieję, że nie powieliłem tematu.
    Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych obiektywów. Jest część zakupu jaki planuje:
    Canon 5d mk III
    Canon 24-70 f4.0 lub Canon 24-105 f4
    Canon 50 1.4

Zastanawiam się nad różnicami tych obiektywów. W cenie 1500zł na plus dla 24-105 no i ma większy zakres ogniskowych, chociaż to jest mniej istotne dla mnie. 24-70 ma chyba lepszą stabilizacje, ale nie jestem pewny. Czy ktoś używał obu i widać jakaś różnicę w jakości zdjęć? Dodam jeszcze, że sprzęt musi być nowy, który kupie.

Wykorzystywany sprzęt będzie do szeroko rozumianej fot. komercyjnej.

Pozdrawiam, Łukasz.

--- Kolejny post ---

A i jeszcze jedno pytanie, 50 1.4 czy 85 1.8 na tą chwile tylko te dwa są w zasięgu cenowym, ktoś ma porównanie?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 24-70 f4.0 czy Canon 24-105 f4?

Cytat Zamieszczone przez lukas303 Zobacz posta

powieliłeś, o każdym z tych szkieł jest moc informacji

Może i jest ale u mnie coś nie działa wyszukiwanie więc jakby ktoś mógł podlinkować byłoby miło.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Uzależniony

Witajcie,

Zastanawiam się nad kupnem któregoś z tych obiektywów. Jest część zakupu jaki planuje:
    Canon 5d mk III
    Canon 24-70 f4.0 lub Canon 24-105 f4
    Canon 50 1.4

Zastanawiam się nad różnicami tych obiektywów. W cenie 1500zł na plus dla 24-105 no i ma większy zakres ogniskowych, chociaż to jest mniej istotne dla mnie. 24-70 ma chyba lepszą stabilizacje, ale nie jestem pewny. Czy ktoś używał obu i widać jakaś różnicę w jakości zdjęć? Dodam jeszcze, że sprzęt musi być nowy, który kupie.
    Optycznie wszystko przemawia za 24-70 - to nowsza konstrukcja, teoretycznie tworzona pod nowe matryce, cokolwiek to znaczy. Ostry w całym zakresie + na brzegach kadru. Wydajna stabilizacja. Tak samo ciemny, tylko zakres zooma mniejszy, w zamian za rzetelną jakość obrazu w całym zakresie. To lepsza inwestycja od 24-105, bo i tak na tym się zakupy nie skończą, i w takim przypadku zakup na dziś nowego 24-105 to topienie pieniędzy, bo to nie jest szkło "przyszłościowe". Jedyna jego przewaga (a może tylko różnica), to ogniskowe 71-105mm - reszta wszystko gorzej.

Wykorzystywany sprzęt będzie do szeroko rozumianej fot. komercyjnej.
    Co przez to rozumiesz? Bo ja nie rozumiem, co miałeś na myśli, ale czuję, że to może być najważniejszy czynnik determinujący wybór podstawowego szkła, w dodatku być może zupełnie innego, niż aktualnie planujesz.

--- Kolejny post ---

A i jeszcze jedno pytanie, 50 1.4 czy 85 1.8 na tą chwile tylko te dwa są w zasięgu cenowym, ktoś ma porównanie?
    To dwa różne światy, więc nie kupuj żadnego, dopóki sam nie będziesz w stanie odpowiedzieć na to pytanie, lub kup którykolwiek.

Uprawnienia umieszczania postów