Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Canon 60D + obiektyw canon /tamron

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wwa

Domyślnie Odp: Canon 60D + obiektyw canon /tamron

czemu piszecie (a przynajmniej czesc z was) ze do apsc raczej te dedykowane szkla?
    co w tym zlego jesli ktos zaklada ze za 2,3,4lata (....kiedys) przejdzie na ff to sobie obiektywy juz kupuje majac to z tylu glowy?

sam mam 70d...ale tele kupilem 70-200 (zreszta sa jakies specjalnie apsc canona f4 ? nie ma! juz nie mowiac o 2,8).

jesli w przypadku takich standard zoom ktos mysli o f4 albo f2,8 to kto broni kupic ef ? bedzie rownie dobrze chodzic...a ze wiekszy troche i ciezszy...a czy taka roznica duza jest (rozmiar) pomiedzy 10-22 / 17-55 a ich odpowiednikami ef? (no ok-ciezsze sa).

takze moim zdaniem-jak kiedys ff mozna myslec juz o ef szklach...i tyle- odrebna kwestia sa finanse,waga,itp....chociaz na sigma 18-35 1,8 baaardzo mnie kreci...taka niby stałka ktorej wy na ff nie macie :P

a czemu tak bardzo 15-85 efs polecacie? a 18-135 stm gorszy?bo nikt o nim nie wspomina...swiatlo ok.af szybki.bardzo zgrabny kawalek obiektywu

PS.sam wlasnie szukam czegos 17-50 na 2,8 ....z uwagi na crop x1,6 chyba jednak kupie apsc (chyba na S sie skonczy)...albo S18-35 1,8...bo to dziwne szklo
    Ostatnio edytowane przez luckym ; 06-04-2014 o 21:30

Dopiero zaczyna

troche jeszcze dzis poczytalam na forum i znalazlam ciekawy watek o Sigma 17-50 2.8 i zastanawiam sie jeszcze nad nim... jednak moge za niewielka doplata miec Canona 17-55 2.8 wiec kolejny dylemat,jednak czytajac opinie przewage ma Sigma... Ale jak sie ma wtedy Sigma 17-50 do Canon 24-105? wiem, ze to dwa bardzo rozne obiektywy,jednak jak z jakoscia/ostroscia porownujac te dwa obiektywy?
    Ostatnio edytowane przez olivka ; 06-04-2014 o 21:58

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez olivka Zobacz posta
    troche jeszcze dzis poczytalam na forum i znalazlam ciekawy watek o Sigma 17-50 2.8 i zastanawiam sie jeszcze nad nim... jednak moge za niewielka doplata miec Canona 17-55 2.8 wiec kolejny dylemat,jednak czytajac opinie przewage ma Sigma... Ale jak sie ma wtedy Sigma 17-50 do Canon 24-105? wiem, ze to dwa bardzo rozne obiektywy,jednak jak z jakoscia/ostroscia porownujac te dwa obiektywy?
    sigma nie ma absolutnie żadnej przewagi nad canonem i gdybym miał wybierać z tych dwóch to canon choć uwaam że jako nowy jest stanowczo za drogi. C 24-105 to zupełnie inne ogniskowe, fajne pod FF ale pod cropa nijakie (brak szerokiego a 105 to też żadne tele) więc nie wiem czy porównywanie ich ma sens bo musisz najpierw sobie odpowiedzieć jakie ogniskowe Cię ineresują...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    sigma nie ma absolutnie żadnej przewagi nad canonem i gdybym miał wybierać z tych dwóch to canon choć uwaam że jako nowy jest stanowczo za drogi. C 24-105 to zupełnie inne ogniskowe, fajne pod FF ale pod cropa nijakie (brak szerokiego a 105 to też żadne tele) więc nie wiem czy porównywanie ich ma sens bo musisz najpierw sobie odpowiedzieć jakie ogniskowe Cię ineresują...
    Chciałabym cos co bedzie pomiędzy moja sogma 10-20 a canonem 70-300 i jednocześnie zależy mi na ostrości i kolorach

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    24-105 to raczej nieciekawe szkło, którego główną zaletą jest uniwersalny zakres od szerokiego kąta do krótkiego tele. .
    Nieciekawy być może dla Ciebie. Inni sobie chwalą i ja też

--- Kolejny post ---

Starasz się porównać różne szkła o różnych zakresach i różnym świetle - nie bardzo rozumiem pod jakim kątem ? Jak możesz mieć Canona 17-55 2.8 w cenie Sigmy 17-50 2.8, to nawet się nie zastanawiaj
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

A co sadzicie o Sigma 17-70 macro?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Dawno, dawno temu... miałem podobny dylemat Canon vs Sigma (która była wtedy nowością na rynku).
    Postawiłem wtedy na Sigmę i z perspektywy czasu nie żałuję wyboru,
    jak również za żadne skarby nie zamieniłbym jej na Canona.

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    sigma nie ma absolutnie żadnej przewagi nad canonem...
    Ja tam mam odmienne zdanie.
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 07-04-2014 o 00:08
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Bolek02 co do canona to różnica w cenie 750 pln jednak zaczynam sie zastanawiać czy warto dopłacać skoro sigma ma bardzo dobre opinie.
    Wiem, ze pisze i porównuje rożne obiektywy z rożnych światłem, ale chodzi o to, ze sa one wszystkie w podobnych cenach i nie wiem, który bedzie ostrzejszy, w ktorym kolory lepsze i dobry do portretów? Gdyby jeszcze różniły sie cenowo to pewnie miałabym łatwiejszy wybór , a tak nie wiem co brać :/
    Wiem ze f4 to ciemne ale w sumie moje obiektywy nie należą do jasny j i jakoś daje radę , wiec sama pytam sobie czemu nie C 24-105? Tylko czy bede zadowolona z ostrości i kolorów na moim C 60d?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Wiem, ze pisze i porównuje rożne obiektywy z rożnych światłem, ale chodzi o to, ze sa one wszystkie w podobnych cenach i nie wiem, który bedzie ostrzejszy, w ktorym kolory lepsze i dobry do portretów? Gdyby jeszcze różniły sie cenowo to pewnie miałabym łatwiejszy wybór , a tak nie wiem co brać :/
    Chcesz kupić auto i w podobnej cenie masz młodego miejskiego Hyundaia, starszego dużego Mercedesa a i w opcji znalazł się Volkswagen Cabriolet. Tak właśnie wygląda Twój dylemat.

Kilka forumowych truizmów:
    1. Do portretów są stałki.
    2. Cudne kolory to domena Elek, oraz ef-s 17-50 właśnie
    3. 17-40 na cropie jest beznadziejny
    4. 24-105 gdy mamy w torbie coś szerokiego, jest genialny
    5. Zamienniki są chwalone ze względu na cenę. Nie istotne czy temat foto czy moto czy agd czy inny

Jeśli w Sigmie(zadowolona w ogóle z tego szkła jesteś??) używasz głownie zakresu 10-14 to dokup 17-50 S lub C. Jak używasz pełnego zakresu to 24-70/105 T lub C, jeśli światło ważne to zostaje tylko T. Może w ten sposób do tego podejdź?

Pełne uzależnienie

Bolek02 co do canona to różnica w cenie 750 pln jednak zaczynam sie zastanawiać czy warto dopłacać skoro sigma ma bardzo dobre opinie.
    Wiem ze f4 to ciemne ale w sumie moje obiektywy nie należą do jasny j i jakoś daje radę , wiec sama pytam sobie czemu nie C 24-105? Tylko czy bede zadowolona z ostrości i kolorów na moim C 60d?
    Klasyfikowanie szkła f/4 jako ciemnie to daleko idąca niekonsekwencja, bo zależy do czego używane. Ja do pejzaży i architektury przeważnie używam f/4L bo i tak jeszcze przymykam. Poza tym robię zdjęcia na ISO 100-400 więc kompletnie mi to nie przeszkadza.
    Co do koloru to niestety żaden wspomniany obiektyw spoza systemu nie da Ci takiej barwy jak Canon wprost z puszki. Używałem i Sigmy i Tamrona i kolory były zawsze inne niż z Canona - wszystko można poprawić w PS-ie, ale po co?
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 07-04-2014 o 11:08
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów