Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Uniwersalny aparat do fotografowania aktów -jakie body? jaki obiektyw?

Domyślnie Uniwersalny aparat do fotografowania aktów -jakie body? jaki obiektyw?

Witajcie,
    od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem lustrzanki. Aparat ma służyć do codziennego użytku (wakacyjne wyjazdy, imprezy rodzinne, spacery, czasami jakiś mini fotoreportaż ze ślubu lub chrztu), ale przede wszystkim myślę o fotografii mojej żony, coś w tym stylu: Sesja aktu - od pomysłu do realizacji - praktyczny poradnik - Aktualności - www.SwiatAktu.pl - jak zapewne szybko się zorientowaliście nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego też proszę Was drodzy użytkownicy o radę jaki aparat i jaki obiektyw polecilibyście mi aby zacząć przygodę z fotografią. Po wizycie w jednym z supermarketów, zwróciłem uwagę na Canona 60d wraz z obiektywem 18-135 lub ten sam model wraz z 17-85. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na sprzęt fotograficzny to ok. 3.000-4.000 zł

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za cenne rady,
    marc_

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Uniwersalny aparat do fotografowania aktów -jakie body? jaki obiektyw?

znasz takie powiedzenie że "jak coś jest do wszystkiego..." no ale jeśli juz to 50d/60d/650d + coś ze światłem 2.8 np 17-55 od c lub 17-50 od s lub t ...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie Odp: Uniwersalny aparat do fotografowania aktów -jakie body? jaki obiektyw?

Ja bym jeszcze pomyślał o lampie, ostatnio mi jej brakuje. No chyba że nie masz takiej potrzeby.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

60D to dobry wybór, a 70D jeszcze lepszy.
    Do tego jasny obiektyw o świetle 1,4-1,8 i powinno Ci się spokojnie udać.

Foty częściej będą we wnętrzach, choć akty na łonie natury są również fajne, a jeżeli crop - to do niego tylko jasne szkła.
    Moim zdaniem daruj sobie 17-85, o czym niedawno było już pisane.
    Zainwestuj w lampę.

Wykorzystaj szukaczki, bo sporo było podobnych wątków:

Przeszukaj Canon-Board.info przez Google

--- Kolejny post ---

Zanim napisałem, Koledzy byli pierwsi.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 01-04-2014 o 21:54

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Kup gołe body i do tego jakiś jasny goły obiektyw.

Ja przy tym budżecie wybrałbym 60d i ef 35/2 is. Będzie 4, 5 kPLN. Może być w ostateczności i zoom 2.8 jak Kolega wyżej napisał.
    Choć tak naprawdę, to szukałbym ff i 50/1.4 ...

Coś już napisał Awatar DrMike
    Miasto
    Bielawa

50d lub 60d plus jakis obiektyw uniwersal jasny....

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Kup gołe body i do tego jakiś jasny goły obiektyw.
    Taki zestaw jest wprost idealny do aktu

Są magicy co rozbierane zdjęcia ajfonem (lub inną lumią, czy galaxy) potrafią zrobić (wiele przykładów w necie).
    Przy czym główne bohaterki nie zawsze wiedzą, że uczestniczą w sesji.

Żeby nie było, że nie na temat: nowy C60D ma teraz rewelacyjny stosunek: cena/możliwości/jakość.
    Za chwilę zapasy się skończą i pozostaną używki lub 70D.

Kup sobie używanego Canona 5D mkI !!! Canon 5d - IDEAŁ przebieg - 14000, Gratisy !!! (4092323371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - około 3 000zł. EOS 60D przy nim to padaczka .
    Obiektyw - Canon 50/1,4 wystarczy na początek: CANON EF 50mm 1,4 JAK NOWY (4113966525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje..
    Do 4 000zł może się wyrobisz.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Nie chcę pisać o puszkach bo koledzy wyżej wyczerpali temat i decyzja na ten temat należy do Ciebie.

Chcę jednak tu zwrócić uwagę, że kolega dopiero zaczyna przygodę z portretami i czemu od razu ma wywalać 1,5k na obiektyw 50/1,4? Nie lepiej by było zakupić 50/1,8 (4x tańszy) a za zaoszczędzone pieniądze zakupić jakąś lampę np 430EXII a i zostanie parę groszy na jakąś blendę?

I zaraz posypią się gromy, że 50/1,8 jest do bani, że nie będziesz zadowolony, że lepiej dołożyć "parę groszy" do jaśniejszego obiektywu.... ale gdy ma się ograniczony budżet, to każdy grosz się liczy, a naprawdę lepiej w takim przypadku mieć zapas a ewentualne nadwyżki przeznaczyć na wspomniane wyżej sprzęty ( lampa, blenda) bo portret to nie tylko obiektyw i puszka.

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Kup sobie używanego Canona 5D mkI !!! Canon 5d - IDEAŁ przebieg - 14000, Gratisy !!! (4092323371) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Chciałbym zauważyć, że koleś sprzedający tego 5d też ma założony 50/1,8
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ta 50 to pewnie stary ramol założony celem podniesienia atrakcyjności oferty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów