słowiczek, staram się pewnego pułapu cenowego nie przekraczać, 1-ki zostawiam dla profesjonalistów, dla mnie fotografia to pasja, hobby na które często brakuje mi czasu, i tutaj seria 5 zadowala mnie w 100%. Pomijam też model 5Ds/5DsR, kusi, ale raczej to nie będzie następca mojego 5DIII, pewnie w tym roku pojawi się IV, czyli za rok/półtora można go będzie kupić po sprawdzeniu przez użytkowników![]()
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |
Podbije lekko
W święta będąc u rodziców przypomniałem sobie o starych obiektywach, którymi bawiłem się będąc jeszcze małolatem.
Po małych poszukiwaniach znalazłem; heliosa 44-2 58/2, dosyć mocno porysowana obudowa, szkła ok, 100% sprawny i pentacona 30/3.5 w stanie bdb w oryginalnym etui z czerwonym wykończeniem w środku.
W międzyczasie zakupiłem przejściówkę do canona i pierścienie pośrednie, może się odważę wrzucić coś z pierwszych pstryków.
Wczoraj miałem wolny dzień i postanowiłem uwiecznić te "znaleziska" na foto.
Ciekaw jestem Waszej opinii na temat tych zdjęć.
48.
49.
50.
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |
a jakbyś je zrobił z większą GO jak te ładne zdjęcia obiektywów? np 51. tak żeby i ziemia w doniczce byla ostra a 52. żeby i robal był dobrze widoczny?
Moje blog.dobert.pl
Dzięki dobert,
Następnym razem spróbuje, teraz nie miałem za dużo czasu i helios pracował max otwarty, co do 51 to taki był zamysł, a 52 to wynik kilku zdjęć w których tylko w tym robal chciał za pozować, bo po chwili się odwrócił i miał mnie gdzieś.
Po tym krótkim epizodzie ze szkłami m42 wiem jedno, jest to zajęcie dla bardzo cierpliwych osób.
Na pewno wrócę jeszcze do tematu, nie poddam się tak łatwo.![]()
48-50 myślałem, ze mnie na allegro przekierowało...
51,52 na takie próby w domu podpieraj się statywem. Ogólnie makro manual to temat wymagający i na obiektywach się nie kończy. Jest tu sporo miejsca na DIY. W lesie o tej porze będziesz miał odjechany bokeh, jak się dobrze ustawisz![]()