Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Canon 7D + adapter microSD - dziwna sprawa

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 7D + adapter microSD - dziwna sprawa

Przekombinowane rozwiązanie na maxa. Jeśli masz włożoną kartę micro SDHC 64MB 30MB/s to nie spodziewaj się takiego transferu po włożeniu do adaptera CF.
    Doświadczenia swego czasu pokazały, że transfer potrafi spaść o połowę. Karta 30MB/s normalnie do reporterki się nadaje jak najbardziej, ale jak ją ograniczyłeś adapterem to masz żółwia
    To się zwyczajnie nie opłaca - zdecydowanie lepiej kupić np. kartę CF SanDisk ULTRA 32GB i jest dobrze. Taka karta kosztuje 150zł a 2x większa 250zł a nie 1000zł jak sugerujesz.
    Przejściówka też swoje kosztuje, a wcale nie jest korzystniej ją używać.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 31-03-2014 o 18:06
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Oczekujac merytorycznego wyjaśnienia wykazujesz zbyt daleko idacy optymizm. Nie doceniasz dzikości i złożoności tej dżungli jaka sa karty pamięci i ich kontrolery.

W Twoim przypadku to przecież powinno działać i nawet działa. Jakoś tam. Jeżeli pokazuje 2TB to jest to bład który nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Niestety nie wszystko w tym biznesie jest standardowe i błędy czy brak współpracy zdarzaja się, że tak powiem, nierzadko.

6d nie współpracuje poprawnie z kartami Sandisk SDXC Ultra 64 GB, nawet bez żadnych Delocków, czego sam doświadczyłem. Pliki po prostu znikaja. Niestety o ile wiem, ani Sandisk ani Canon nie wyjaśnili tego "merytorycznie", więc nie liczyłbym na forumowiczów.

To nie Apple, to nie musi działać. (uwaga: to był dowcip albo sarkazm)
    I to jest cenna wskazówka! Dziękuję też za konstruktywny ton!

Jeżeli ktoś może dodać coś jeszcze równie konstruktywnego w temacie - nie krępujcie się, wiedzy nigdy za wiele.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

2 TB to błąd o tyle "logicznie" uzasadniony, że jest to max pojemność karty SDXC czyli największa pojemność obsługiwana przez ten adapter. A jaka jest największa pojemność kart CF obsługiwanych przez 7d? Tego nie wiem, ale na pewno więcej niż 64GB, które mamy w tym przypadku.
    O przyczynę problemu warto by zapytać producentów. Kłopot, że w tym przypadku jest ich aż trzech (SanDisk najmniej podejrzany), więc będzie spychotechnika...
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 31-03-2014 o 20:16

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    2 TB to błąd o tyle "logicznie" uzasadniony, że jest to max pojemność karty SDXC czyli największa pojemność obsługiwana przez ten adapter. A jaka jest największa pojemność kart CF obsługiwanych przez 7d? Tego nie wiem, ale na pewno więcej niż 64GB, które mamy w tym przypadku.
    O przyczynę problemu warto by zapytać producentów. Kłopot, że w tym przypadku jest ich aż trzech (SanDisk najmniej podejrzany), więc będzie spychotechnika...
    Obawiam się, że karta to nie jest zupełnie podejrzana i śmiało można ją wykluczyć z tego typoszeregu. Stawiałbym na adapter jako najbardziej podejrzany.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Dzięki! Napisałem do Canona Jak dostanę odpowiedź to się podzielę w temacie.

Napisałem i podzwoniłem
    Canon 7D wg informacji z Infolinii był oficjalnie testowany z kartami do pojemności 64GB. Infolinia w temacie poruszonym przeze mnie tutaj na forum skierowała mnie już dalej - do autoryzowanego serwisu. Tamże dowiedziałem się, że:
    "...Często zdarza się, że karta podpinana za pomocą adapterów ma problemy w prawidłowej komunikacji z aparatem. W związku z tym mogą występować problemy tego typu jak u Pana. Zaleca się używania standardowej konstrukcji kart...."

Odpowiedź jest nieco lakoniczna, mimo prośby żeby to dokładniej wyjaśnić, ale zważywszy na doświadczenie Serwisu w materii - niech będzie.

Jak mi Sandisk coś odpowie, też się podzielę

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj
    Oczywiście poprosiłem.

PS
    Boli? Nie chciałem Cię urazić...