Jak zakładasz dyfuzor na lampę błyskową i doświetlasz robala z góry, to przydałby się jeszcze jakiś wysunięty pod kątem odbłyśnik pod obiektywem. Tylko czasami robi się to dość niewygodne.
Jak zakładasz dyfuzor na lampę błyskową i doświetlasz robala z góry, to przydałby się jeszcze jakiś wysunięty pod kątem odbłyśnik pod obiektywem. Tylko czasami robi się to dość niewygodne.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
245) Mój podręczny model zrobiony modyfikowanym dyfuzorem. Nieznacznie poprawiony w PSE. Jakby mniej przepaleń na jasnych fragmentach.
--- Kolejny post ---
Tłumiony błysk - owinięty palnik, wyłożone wnętrze odbłyśnika, dwie warstwy na dekielku - folia pod panele.
246) Modyfikacja dyfuzora, następny krok to "odbłyśnik" pod obiektywem.
Mam pomysł na składany odbłyśnik, może się uda zrobić.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 08-09-2014 o 20:10
Fajny krzyżak (ogrodowy?).![]()
Miłej zabawy.
P.s.
Jest wiele ciekawych fotografii makro z wykorzystaniem banalnego dyfuzora.
A mianowicie wyciętego kawałka z bańki 5l po płynie do spryskiwaczy i zamocowanego na końcu obiektywu.Lampa w sankach. Łatwiej doświetlić tło. Ja robię różnie. Czasem zależy mi na makro-low-key
wtedy nawet szukam cienia na tle którego wycinam światłem motyw makro (niekoniecznie owady).
![]()
Zabawa trwa.
247) Poprawa mam nadzieję jest, lekko zmodyfikowany odbłyśnik w lampie. Przepaleń jakoś mniej, albo tylko tak mi się zdaje.
Bez korekty w PS/PSE.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-09-2014 o 16:44
247
Zaczynasz mnie irytować tymi swoimi sukcesami w macro.
Mnie sie bardzo podoba, gratulacje.
Mam nadzieję ,że z zazdrości nie zacznę ponownie próbowac tej techniki.
pozdrawiam
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Jakoś za specjalnie macro nie wzbudzało nigdy mojego podziwu [nie, nie boję się pajączków, ani innych takich] ale przeglądając Twoją galerię chyba zmieniam zdanie
247 świetne, podoba mi się ta pajęczyna, ładnie to wygląda.